Kesihatan Seksual

Adakah benar bahawa payudara besar menjadikan seks lebih memuaskan?

Tidak dapat dinafikan, ukuran payudara adalah salah satu faktor yang mempengaruhi keyakinan diri seorang wanita. Saiz payudara yang besar malah dikatakan dapat meningkatkan kepuasan seks dengan pasangan.

Malangnya, anggapan ini sebenarnya menurunkan keyakinan pada wanita yang mempunyai payudara normal. Tidak sedikit yang akhirnya mengambil prosedur perubatan untuk meningkatkan ukuran payudara mereka tanpa mengetahui kebenaran tuntutan tersebut.

Adakah benar bahawa payudara besar meningkatkan kepuasan seksual?

Lelaki memang mempunyai tarikan fizikal kepada wanita. Ini adalah mekanisme psikologi yang telah ada sejak manusia mula berkembang.

Lelaki pada umumnya tertarik dengan ciri-ciri fizikal dalam bentuk bentuk wajah, simetri badan, dan tanda-tanda awet muda pada badan.

Lelaki juga secara semula jadi tertarik kepada ciri pembiakan sekunder seperti ukuran payudara dan nisbah antara pinggang dan pinggul.

Aspek ini menunjukkan bahawa seorang wanita mempunyai gen yang baik dan cukup subur untuk mempunyai anak.

Ukuran payudara juga dapat mempengaruhi penilaian lelaki terhadap daya tarikan wanita. Payudara besar, misalnya, dikatakan dapat meningkatkan kepuasan seksual. Walau bagaimanapun, kesannya tidak selalu sama pada setiap lelaki.

Kajian yang dijalankan pada tahun 2011 merangkum pelbagai penemuan dalam hal ini.

Hasilnya terbahagi kepada dua, iaitu beberapa lelaki lebih suka wanita dengan payudara besar, tetapi ada yang lebih suka wanita dengan payudara bersaiz normal.

Perbezaan ini timbul dengan alasan yang mudah. Sebabnya ialah ketika mencari pasangan yang sesuai, manusia bergantung pada keperluan peribadi dan dipengaruhi oleh faktor sosio-persekitaran.

Sememangnya, setiap lelaki mempunyai tujuannya sendiri ketika mencari pasangan.

Penyelidikan yang sama juga menunjukkan bahawa lelaki yang menjalin hubungan jangka panjang tidak hanya tertumpu pada ciri-ciri fizikal yang unggul.

Mereka juga mencari kekuatan di luar fizikal, seperti kesetiaan, komitmen, dan kemahiran keibubapaan.

Payudara besar dan kepuasan seks pada wanita

Ramai wanita tidak berpuas hati dengan ukuran payudaranya. Kesannya, keyakinan diri mereka juga menurun.

Sebenarnya, banyak faktor boleh mempengaruhi ukuran payudara. Sebahagian daripada mereka tidak dapat dipulihkan.

Payudara terdiri daripada tisu lemak dan kelenjar khas yang menghasilkan susu. Jumlah lemak badan juga berperanan dalam membentuk payudara.

Itulah sebabnya, payudara yang lebih besar dimiliki oleh wanita dengan badan yang montok.

Wanita kurus cenderung mempunyai payudara besar. Namun, itu tidak bermaksud bahawa tidak ada wanita kecil yang mempunyai payudara besar.

Satu kajian menunjukkan bahawa wanita yang menginginkan payudara besar umumnya mempunyai indeks jisim badan yang normal atau bahkan kurus.

Sebaliknya, wanita gemuk yang mempunyai payudara besar sebenarnya ingin mempunyai payudara yang bersaiz normal.

Daripada bermanfaat untuk kehidupan seksual, ukuran payudara yang besar menjadikan mereka berasa sakit dan sakit belakang lebih kerap.

Adakah ukuran payudara besar penting dalam hubungan seks?

Kajian ini juga menunjukkan hasil yang unik. Walaupun kebanyakan wanita tidak berpuas hati dengan ukuran payudara mereka, 54% lelaki yang mengambil bahagian dalam kajian ini berpuas hati dengan ukuran payudara pasangan mereka.

Ini bukan tanpa sebab. Ketika ditanya mengenai ukuran payudara yang ideal, kebanyakan lelaki hanya menyatakan ukuran pilihan mereka tanpa mengetahui kesannya terhadap kepuasan seksual mereka.

Ukuran payudara bukanlah faktor utama yang menentukan kepuasan seksual. Kepuasan seksual ditentukan oleh betapa intimnya hubungan seksual anda dengan pasangan anda.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found