Kesihatan wanita

Tidak Menstruasi untuk Masa yang Lama (Amenorea), Adakah Bahaya untuk Kesihatan?

Menstruasi atau haid adalah perkara penting bagi seorang wanita. Tempoh normal menunjukkan bahawa wanita sudah bersedia untuk membiak dan menunjukkan bahawa sistem pembiakan anda sihat dan berfungsi dengan baik. Amenorea, yang tidak haid untuk beberapa waktu, adalah salah satu gangguan haid yang juga boleh berbahaya ketika disertai dengan gejala lain. Apakah risiko amenore untuk kesihatan wanita? Dapatkan maklumat lengkap di bawah.

Apakah amenorea?

Amenorea adalah keadaan tidak mempunyai haid atau tidak mengalami haid sekurang-kurangnya tiga bulan berturut-turut. Amenore terbahagi kepada dua, iaitu amenore primer dan amenore sekunder.

Amenorea primer berlaku apabila seorang wanita berusia lebih dari 18 tahun tetapi tidak pernah mengalami haid atau sama sekali tidak mengalami haid.

Amenorea sekunder berlaku apabila seorang wanita yang mengalami haid pertama tiba-tiba tidak mempunyai haid selama lebih dari tiga bulan berturut-turut (tetapi tidak hamil).

Apa bahaya jika anda sudah lama tidak bersalin?

Terdapat beberapa tanda bahaya amenorea dan gangguan lain yang biasanya terjadi ketika seorang wanita tidak mempunyai haid sekurang-kurangnya tiga bulan. Ini kerana dalam kebanyakan kes, amenorea adalah tanda atau gejala penyakit lain, bukan penyakit itu sendiri. Oleh itu, apa yang perlu anda bimbangkan adalah terdapat penyakit lain yang anda rahsia.

Berikut adalah beberapa kemungkinan bahaya atau penyakit yang menyebabkannya jika seorang wanita tidak mempunyai haid untuk jangka masa yang lama.

1. Tumor hipofisis

Tumor di pituitari (di dalam otak) umumnya menunjukkan gejala amenore yang disertai dengan aduan sakit kepala dan gangguan penglihatan.

Walau bagaimanapun, tumor ini juga kadang-kadang ditunjukkan oleh gejala haid yang tidak teratur. Sekiranya anda mengesyaki keadaan ini, segera berjumpa doktor.

2. Amenorea pada pesakit dengan anoreksia nervosa

Pada pesakit dengan anoreksia nervosa, amenorea adalah gejala awal sebelum pesakit menjadi kurus, tidak mempunyai selera makan, dan mengalami gangguan pemakanan yang teruk tanpa lesu atau kelihatan sangat lemah.

Selepas amenorea, penderita baru mengalami penurunan kadar metabolisme basal, sakit epigastrik, hipoglikemia (gula darah rendah), lebih rendah daripada suhu badan normal dan bradikardia atau degupan jantung yang perlahan.

Pesakit juga akan kelihatan sangat kurus dengan gejala rambut halus tumbuh. Sekiranya cukup parah, ia akan mengalami atrofi atau pengecutan organ pembiakan sehingga pesakit sukar mendapat anak (tidak subur).

Oleh itu, jika anda atau orang yang terdekat dengan anda disyaki menghidap anoreksia dan tidak mempunyai haid selama berbulan-bulan, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan terbaik.

3. Buangkan seperti susu dari payudara

Amenorea ini disebut galactorrhea amenorrhea, iaitu amenorea yang disertai dengan pembuangan susu dari payudara. Ini disebabkan oleh gangguan hormon.

Pesakit biasanya menjadi agak gemuk yang kemudian akan berlaku atrofi atau pengecutan organ pembiakan. Atrofi ini kemudian akan menjadikan anda tidak subur.

Punca amenorea galaktorea masih belum jelas. Diduga disebabkan oleh tumor pituitari dan penggunaan ubat antihipertensi jangka panjang atau ubat penenang.

4. Amenorea selepas melahirkan anak

Selepas melahirkan, wanita secara amnya tidak haid. Namun, berhati-hatilah jika semasa penyusuan terdapat banyak pendarahan dan disertai dengan keadaan kejutan atau kekurangan darah di urat. Ini sering disebut sebagai sindrom Sheehan.

Sindrom ini disebabkan oleh nekrosis, iaitu kerosakan tisu pada organ yang membentuk hormon pembiakan. Selain amenore, pengeluaran susu ibu dapat terhambat, disertai dengan penurunan organ pembiakan dan penurunan libido. Ini boleh menyukarkan wanita untuk hamil lagi.

Sekiranya anda mengalami amenorea dan disertai dengan gejala yang telah disebutkan, maka anda harus segera berjumpa doktor sebelum ia menjadi lebih teruk.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found