Kesihatan wanita

Sakit Pelvis: Gejala, Punca, Rawatan -

Apa itu sakit pelvis?

Sakit pelvis atau sakit pelvis adalah sakit yang dirasakan di bahagian bawah perut, kawasan di bawah pusar (umbilicus), dan pelvis.

Memetik dari Cleveland Clinic, ini adalah keadaan yang menjadi tanda bahawa mungkin ada masalah dengan salah satu organ pembiakan di kawasan pelvis wanita.

Contohnya, organ pembiakan wanita seperti rahim, ovari, tiub fallopio, serviks, hingga ke faraj.

Tidak hanya pada wanita, sakit pelvis juga dapat terjadi pada lelaki yang mungkin merupakan gejala jangkitan pada tulang pelvis atau organ dalaman lain.

Bergantung pada sumbernya, rasa sakit mungkin tajam atau kaku. Kemudian, rasa sakit mungkin terasa berterusan, hilang, dan muncul (sekejap-sekejap).

Ada yang mengalami kesakitan ringan, sederhana, atau teruk. Kesakitan juga boleh memancar di punggung, punggung, atau paha.

Keadaan ini terbahagi kepada dua jenis, iaitu sakit akut dan kronik sehingga rawatan bergantung kepada penyebabnya, keparahannya, dan seberapa sering sakit pelvis berlaku.

Seberapa biasa sakit pelvis?

Kesakitan panggul adalah keadaan yang sangat biasa pada wanita berbanding lelaki. Oleh itu, sakit pelvis juga merupakan salah satu masalah kesihatan wanita.

Walaupun sakit panggul boleh berlaku pada mana-mana kumpulan umur, keadaan ini lebih biasa pada masa sebelum baligh hingga dewasa.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found