Gigi dan Mulut

Kelebihan Kulit Pisang untuk Memutihkan Gigi, Benarkah Berkesan?

Gigi adalah bahagian yang sering mendapat perhatian banyak orang. Tidak hairanlah, banyak orang sanggup menghabiskan banyak wang hanya untuk merawat dan memutihkan gigi. Namun, siapa sangka bahawa anda juga dapat memutihkan gigi tanpa perlu mengeluarkan banyak wang dengan menggunakan bahan semula jadi yang mungkin sudah ada di rumah. Salah satunya adalah dengan kulit pisang. Jadi, bersedia untuk mencuba manfaat kulit pisang yang satu ini?

Kelebihan kulit pisang untuk memutihkan gigi

Hasil kajian sederhana dari University of Liverpool menunjukkan bahawa kadar kalium, magnesium, dan mangan pada kulit pisang dipercayai dapat membantu menghilangkan noda pada permukaan gigi. Kandungan vitamin dan mineral ini juga membantu mengingatkan semula untuk menguatkan enamel gigi, sehingga mengurangkan kepekaan gigi.

Selain itu, kulit pisang juga memiliki kemampuan sebagai antibakteri yang berguna untuk menjaga kesihatan mulut dan gigi secara keseluruhan.

Cara menggunakan kulit pisang untuk memutihkan gigi

Berikut adalah langkah-langkah yang diperlukan untuk mendapatkan manfaat kulit pisang sebagai bahan pemutihan gigi.

  1. Pilih pisang yang baru matang. Biasanya ditandakan dengan sedikit warna hijau di hujungnya. Pisang yang baru dimasak mengandungi lebih banyak mineral daripada pisang yang belum masak. Namun, jangan memilih pisang yang terlalu masak kerana kulitnya biasanya sudah lembut dan sukar digunakan.
  2. Kupas pisang dari bawah ke atas.
  3. Gosok bahagian dalam kulit pisang pada gigi, atas dan bawah, selama 1 minit. Pastikan setiap gigi ditutup sepenuhnya dengan sapuan kulit pisang.
  4. Biarkan selama 10 minit sehingga kandungan dalam kulit pisang dapat berfungsi dengan optimum.
  5. Gosok gigi untuk mengeluarkan residu. Jangan lupa menggosok gigi dengan gerakan bulat selama 2-3 minit. Jangan terlalu terburu-buru jika anda tidak mahu gusi anda sakit. Sebaik sahaja anda merasakan gigi anda bersih, bilas dan bilas dengan air yang mengalir.

Lakukan rawatan ini setiap malam sebelum anda tidur selama satu minggu.

Adakah kaedah ini berkesan?

Sejauh ini belum ada bukti perubatan yang kuat yang dapat membuktikan manfaat kulit pisang untuk memutihkan gigi. Anda perlu berjumpa lebih lanjut dengan doktor gigi untuk mendapatkan penjelasan mengenai perkara ini.