Kesihatan mental

Sebab-sebab Psikologi Mengapa Ada Yang Ingin Menjadi Orang Ketiga

Apa yang akan anda lakukan sekiranya anda jatuh cinta dengan orang yang sudah berkahwin? Sebenarnya, banyak orang lebih suka menjadi orang ketiga dalam hubungan romantis daripada harus meninggalkan orang yang mereka sayangi. Namun, adakah itu hanya kerana cinta? Apakah sebab sebenar mengapa seseorang ingin menjadi orang ketiga? Lihat di sini penjelasan psikologi.

Mengapa ada orang yang mahu menjadi orang ketiga?

Orang ketiga dalam hubungan tentunya akan sering dibenci dan tidak disukai oleh banyak orang. Anda harus menanggung ini semasa anda mengambil peranan ini. Sebabnya, anda akan digelar pemusnah keharmonian hubungan orang lain.

Lalu, mengapa ini berlaku? Dalam beberapa tinjauan yang dilakukan, mereka berani melakukan ini kerana keperluan.

Ya, bagi orang yang 'menipu', mereka akan merasakan keseronokan dan kegembiraan mereka sendiri apabila mereka terpaksa menyembunyikan hubungan mereka dan kemudian bertemu secara rahsia dengan kekasih mereka. Ini menjadikan mereka lebih bersemangat dalam menjalani hubungan romantis daripada dengan hubungan yang biasa-biasa saja.

Sebaliknya, mereka merasa yakin kerana pasangan mereka mendatangi mereka mencari perkara yang dianggap hilang dalam kekasih pasangan 'rasmi'. Oleh itu, dari sini timbul rasa yakin bahawa apa yang dilakukan adalah betul. Di samping itu, terdapat banyak kelebihan yang dapat diperoleh daripada hubungan cinta rahsia ini.

Inilah yang berlaku pada otak semasa anda berada dalam orang ketiga

Semua keputusan, tingkah laku, dan perkara yang anda lakukan tentu akan diproses terlebih dahulu di otak sebagai pusat pemikiran. Apabila anda memutuskan untuk mengambil peranan ini, otak anda benar-benar bekerja sangat keras. Jadi ini adalah bagaimana otak berfungsi apabila anda mempunyai hubungan yang tersembunyi.

1. Nafsu meningkat

Pada mulanya, otak anda akan dibanjiri dengan hormon dopamin, hormon yang menimbulkan perasaan bahagia, kegembiraan, dan menjadikan anda lebih bertenaga. Kajian dari University of Pisa mendedahkan bahawa tahap dopamin ketika seseorang berada pada tahap ini hampir sama dengan tahap dopamin pesakit dengan OCD (gangguan obsesif kompulsif).

Pada masa itu, mungkin anda akan merasa sangat gembira sehingga anda tergila-gila dengan pasangan anda pada masa itu. Sebenarnya, bukan sahaja dopamin, serotonin dan endorfin juga dihasilkan, sehingga meningkatkan perasaan bahagia pada masa itu.

2. Pemacu biologi

Apabila anda mula merasakan kasih sayang, keselesaan, simpati, atau bahkan cinta, ketika itulah hormon oksitosin tubuh dihasilkan. Hormon ini menjadikan kasih sayang, kepercayaan, dan memperkuat keyakinan dan ikatan dengan pasangan anda sekarang. Satu kajian menyatakan bahawa jumlah hormon oksitosin pada orang yang menjalin hubungan jauh lebih tinggi daripada pada orang yang masih bujang.

Semakin kerap anda bertemu dan menghabiskan masa dengan pasangan anda, semakin banyak hormon oksitosin terbentuk, maka secara automatik anda akan merasa lebih dekat. Dengan begitu, lama-kelamaan anda akan mengharapkan lebih banyak keakraban dari hubungan rahsia ini.

Jadi, sebenarnya ada dorongan manusia biologi, iaitu dari hormon, mengapa seseorang sanggup menjadi orang ketiga. Namun, itu tidak bermaksud bahawa dorongan ini tidak dapat dibendung, ya. Manusia sendiri mempunyai sistem moral, iaitu kemampuan untuk membezakan antara yang benar dan yang salah. Inilah yang dapat menolong manusia mengawal impuls biologi yang tidak sesuai dengan peraturan dalam kehidupan sosial.

3. Lama kelamaan, anda juga akan tertekan

Sebilangan besar hubungan dengan orang ketiga adalah rahsia dan rahsia. Oleh itu, anda dan pasangan pasti akan berusaha merahsiakan ini. Pakar sistem saraf menyatakan bahawa ini hanya akan mengelirukan otak anda dan akhirnya memberi tekanan kepada anda dengan rahsia besar yang harus disimpan.

Anda boleh katakan, pada masa itu terdapat pergolakan di otak anda. Di satu pihak, anda mahu hubungan ini diketahui secara terbuka, yang merupakan rahsia besar. Oleh itu, timbul tekanan, kemurungan, dan emosi yang tidak stabil. Kesannya boleh menyebabkan kesihatan mental dan fizikal seseorang terganggu.

Oleh itu, jika anda menganggap peranan ini cukup menyeronokkan untuk dimainkan, anda harus berfikir semula dengan teliti. Adakah benar, hubungan yang anda perlukan hanyalah hubungan fizikal? Adakah anda bersedia untuk menduduki tempat kedua? Anda tidak boleh meluahkan rasa cinta dan simpati kepada kekasih anda secara bebas. Semua itu, ia kembali kepada anda masing-masing.