Kesihatan Muskuloskeletal

Komplikasi Asid Urik Berbahaya dan Perlu Diperhatikan

Gout adalah bentuk artritis yang biasa berlaku pada orang dewasa. Penyakit ini bukan sahaja menyebabkan gejala gout yang menyakitkan, tetapi juga boleh menyebabkan komplikasi berbahaya bagi tubuh jika tidak segera dirawat. Jadi, apa komplikasi yang disebabkan oleh gout?

Pelbagai komplikasi gout

Gout disebabkan oleh kadar asid urik yang tinggi (urikID AC) yang terlalu tinggi badan. Keadaan ini menyebabkan pembentukan kristal asid urik pada sendi, menyebabkan gejala yang mengganggu aktiviti penghidap.

Nilaikan asid urik perlu dikawal dengan mengelakkan pelbagai pantang larut asam urat dan mengambil ubat gout yang diberikan oleh doktor. Jangan lupa untuk memeriksa asid urik secara berkala untuk membantu mengawal tahap asid urik yang. Sekiranya tidak dikawal, gejala akan terus berulang dan komplikasi kerana asid urik tinggi boleh berlaku.

Berikut adalah beberapa komplikasi yang boleh berlaku jika gout anda tidak segera diubati:

1. Tophi sebagai komplikasi gout

Tophi adalah koleksi kristal urat yang terkumpul di bawah permukaan kulit dan membentuk benjolan atau benjolan. Benjolan ini umumnya kecil, keras, dan kadang-kadang terdapat bahagian putih yang merupakan timbunan kristal urat.

Benjolan tophi biasanya muncul di sekitar tangan, kaki, pergelangan tangan dan kaki, jari, lutut, dan telinga. Benjolan ini umumnya tidak menyakitkan, tetapi boleh mengganggu aktiviti harian anda. Kadang-kadang, tophi menjadi radang, rosak, dan keluar seperti nanah.

Tophi biasanya berlaku apabila anda menghidap gout kronik atau kronik yang telah berlangsung lama dan tidak dikawal dengan baik. Dilaporkan dari Creaky Joints, keadaan ini berlaku pada sepertiga orang yang menderita gout.

Sekiranya dibiarkan, tophi dapat terus membesar, kemudian mengikis sendi dan kulit serta tisu sekitarnya, menyebabkan kerosakan pada sendi. Sebenarnya, tidak jarang, tophi perlu dikeluarkan dengan prosedur pembedahan apabila terlalu besar atau menjadi jangkitan.

2. Kecacatan sendi

Semasa gout berkembang, anda mungkin melihat perubahan bentuk sendi anda. Komplikasi akibat gout juga dikenali sebagai kecacatan sendi.

Kecacatan sendi boleh berlaku kerana keradangan kronik yang menyebabkan serangan gout berterusan dan pembentukan tophi di sekitar sendi. Lama kelamaan, keadaan ini boleh menyebabkan kerosakan sendi kekal, kecacatan, dan kekakuan pada sendi.

Dalam kes yang teruk, kecacatan sendi mungkin memerlukan prosedur pembedahan untuk memperbaiki atau mengganti sendi yang rosak.

3. Batu ginjal sebagai komplikasi gout

Batu ginjal adalah salah satu komplikasi asid urik yang tinggi. Keadaan ini berlaku pada satu daripada lima orang yang menghidap gout.

Komplikasi ini berlaku apabila kristal urat terbentuk di saluran kencing, yang kemudian terkumpul dan membentuk batu ginjal. Dalam keadaan ini, anda akan merasakan simptom yang tidak biasa, seperti sakit di bahagian belakang, belakang, dan di bawah tulang rusuk, air kencing yang mengandungi darah, dan sebagainya.

4. Penyakit buah pinggang dan kegagalan buah pinggang

Batu ginjal yang terbuat dari kristal urat dapat berkumpul di buah pinggang, yang kemudian menyebabkan kerosakan ginjal dan pembentukan parut. Lama kelamaan, kerosakan buah pinggang ini akan menyebabkan penyakit buah pinggang, terutamanya jika tahap asid urik anda tidak terkawal.

Apabila semakin teruk, buah pinggang anda tidak berfungsi dengan baik, menyebabkan kegagalan buah pinggang.

Penyakit ginjal dan gout berkait rapat. Bukan hanya sebagai komplikasi, penyakit buah pinggang kronik juga boleh menjadi salah satu penyebab asid urik yang tinggi. Ini kerana buah pinggang yang rosak tidak dapat mengeluarkan pelbagai produk buangan, termasuk asid urik, melalui air kencing dari badan, dan ini mengakibatkan penumpukan asid urik di dalam badan.

5. Penyakit jantung

Seseorang yang menghidap gout biasanya mempunyai masalah jantung. Sebabnya ialah gout boleh menyebabkan keradangan pada sendi dan bahagian badan yang lain. Keradangan adalah faktor risiko penyakit jantung.

Oleh itu, selain makan makanan untuk gout, orang dengan penyakit ini juga perlu mengamalkan diet dan gaya hidup yang sihat untuk meningkatkan kesihatan jantung. Doktor anda juga boleh mengesyorkan agar anda menjalani pemeriksaan jantung secara berkala untuk mengesan komplikasi gout yang berbahaya bagi tubuh anda.

6. Gangguan tidur sebagai komplikasi gout

Serangan gout sering berlaku pada waktu malam atau awal pagi semasa anda sedang tidur. Keadaan ini pastinya membuat anda bangun dan sukar untuk kembali tidur dan tidur lena.

Kurang tidur boleh menyebabkan tekanan, perubahan mood, keletihan, atau bahkan masalah kesihatan yang lain. Di samping itu, kehidupan seharian anda pada hari berikutnya akan terganggu. Rujuk doktor untuk mengatasi masalah tersebut sekiranya anda mengalaminya.

7. Kesihatan mental

Menghidap gout kronik boleh mengganggu aktiviti anda. Anda akan sering mengalami serangan gout yang secara amnya akan mempengaruhi kemampuan berjalan, bekerja, perjalanan dan menyelesaikan tugas harian.

Keadaan ini kadangkala membuat anda tertekan, cemas, dan tertekan, yang boleh memberi kesan kepada kesihatan psikologi dan emosi anda. Sekiranya anda mengalaminya, anda harus berjumpa doktor untuk mengatasi masalah tersebut.