Gigi dan Mulut

Bakteria di Mulut yang Memudaratkan Kesihatan •

Adakah anda tahu bahawa di mulut manusia, terdapat kira-kira 6 bilion bakteria dengan ratusan spesies yang berbeza? Tidak perlu risau kerana sebilangan besar bakteria ini tidak selalu menyebabkan masalah kesihatan. Namun, jika anda tidak menjaga kebersihan gigi dan mulut, pelbagai masalah kesihatan akan timbul disebabkan oleh bakteria. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai bakteria di mulut, lihat di bawah.

Bagaimana bakteria berkembang di mulut?

mengikut Jurnal Pergigian BritishTerdapat lebih daripada 700 spesies bakteria yang menjajah mulut dan gigi manusia.

Rata-rata manusia menelan air liur 1 liter (1,000 ml) sehari. Dalam 1 ml mengandungi 100 juta mikroba, yang bermaksud akan ada 100 bilion mikroba dalam 1.000 ml air liur yang kita telan.

Kita perlu tahu bahawa mikroba yang hidup di mulut ada sebanyak 20 bilion pada awalnya, dan akan berlipat ganda dalam 24 jam dengan 5 kali, iaitu hingga 100 bilion setiap hari.

Sekiranya anda tidak rajin menggosok gigi, mikroorganisma oral yang awalnya berjumlah 20 bilion akan menjadi 100 bilion. Angka itu bukan angka yang tepat, mungkin bakteria semakin banyak.

Sebilangan besar orang tidak menyedari bahaya bakteria di dalam mulut. Bakteria ini sebenarnya tidak akan menjadi masalah sekiranya bilangannya seimbang dan hidup dalam keadaan harmoni.

Namun, apabila masalah seperti karies (rongga), penyakit gusi yang teruk (periodontitis) atau jangkitan, kehadiran bakteria di dalam mulut boleh menyebabkan masalah kesihatan yang lebih serius.

Berikut adalah perkara yang boleh mencetuskan pertumbuhan bakteria:

 • Suhu
 • Potensi atau anaerobiosis REDOX (bentuk kehidupan lestari tanpa oksigen)
 • pH (tahap asas asid)
 • Pemakanan
 • Pertahanan badan
 • Keadaan genetik badan
 • Bahan antimikrob & perencat (inhibitor)

Jenis bakteria di mulut yang berbahaya

Dari banyak bakteria, ada yang dikelaskan sebagai bakteria baik dan bakteria jahat. Berikut adalah jenis bakteria yang paling sering menyebabkan masalah kesihatan, terutamanya di mulut:

 • Phorphyromonas: P. gingivalis , patogen periodontal utama
 • Pevotella: P. intermedia , patogen periodontal
 • Fusobacterium : F. nukleatum , patogen periodontal
 • Antinobacillus / Aggregatibacter: A. actinomycetemcomitans , tergolong dalam periodontitis agresif
 • Treponema: T. denticola, kumpulan penting dalam keadaan periodontal akut, seperti ANUG
 • Neisseria
 • Veillonella

Penyakit apa yang boleh timbul disebabkan oleh bakteria di mulut?

Dari pelbagai jenis bakteria ini, pelbagai jenis penyakit juga boleh timbul. Walau bagaimanapun, jangan membuat kesilapan. Bukan sahaja mulut boleh terkena penyakit kerana bahagian badan yang lain juga boleh terkena bakteria dari mulut.

Berikut adalah penyakit yang paling kerap timbul akibat jangkitan kuman pada mulut:

1. Periodontitis

Periodontitis adalah jangkitan mulut yang sering dijumpai di masyarakat. Periodontitis dianggap sebagai penyakit nombor dua di dunia selepas kerosakan gigi.

Periodontitis kebanyakannya disebabkan oleh kerengsaan bakteria patogen tertentu seperti phorphyromonas gingivalis, prevotella intermedia, bacteriodes forsytus, dan actinobacillus actinomycetemcomitans .

Keterukan dan perkembangan periodontitis boleh meningkat pada orang yang menghidap diabetes dan bertambah buruk jika diabetes tidak dikawal dengan baik.

Periodontitis dapat memperburuk diabetes dengan mengurangkan kawalan glisemik (mengawal peningkatan gula darah).

2. Penyakit jantung

Orang yang berisiko untuk periodontitis juga berisiko terkena penyakit jantung. Walau bagaimanapun, jika orang itu sudah mengalami periodontitis kerana bakteria di mulut, dia akan berisiko dua kali terkena penyakit jantung.

Peranan jangkitan dan keradangan pada aterosklerosis (keadaan penyempitan saluran darah) menjadi semakin jelas.

Periodontitis kronik keradangan adalah salah satu jangkitan yang paling biasa pada manusia dengan sebanyak 10-15% populasi mengalami kelanjutan penyakit periodontal, iaitu penyakit jantung.

Dalam konteks penyakit jantung, individu dengan periodontitis dilaporkan mengalami peningkatan risiko penyakit, termasuk penyakit jantung koroner, strok, infark miokard (serangan jantung), dan aterosklerosis.

Selanjutnya, kajian menunjukkan bahawa beban bakteria P. gingivalis, A. actinomycetemcomitans, T. denticola, dan Tannarella forythia dalam sampel plak subgingival boleh dikaitkan dengan penebalan intima-media (disfungsi arteri koronari jantung).

Keadaan keradangan kronik dan beban mikroba juga dapat membuat seseorang mudah terkena penyakit jantung yang disebabkan oleh jangkitan lain oleh bakteria Chlamydia pneumoniae .