Ubat dan Makanan Tambahan

Hypromellose •

Hypromellose Apa Ubat?

Untuk apa hypromellose?

Hypromellose digunakan untuk merawat mata kering. Ubat ini tergolong dalam kelas ubat yang disebut pelincir mata. Hypromellose juga dapat digunakan untuk mengobati sejumlah gangguan mata yang lain, seperti keratitis (radang kornea mata) dan penurunan kepekaan kornea. Ubat ini akan memulihkan dan mengekalkan kelembapan pada mata, membantu melindungi mata dari kecederaan dan jangkitan, dan mengurangkan gejala mata kering seperti terbakar, gatal-gatal, dan kerengsaan.

Hypromellose juga boleh digunakan untuk melembapkan kanta lekap keras dan mata tiruan.

Bagaimana cara menggunakan hypromellose?

Ikuti arahan yang diberikan oleh doktor atau ahli farmasi anda sebelum memulakan rawatan. Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, berjumpa dengan doktor atau ahli farmasi anda.

Untuk menggunakan ubat ini, basuh tangan anda terlebih dahulu. Untuk mengelakkan pencemaran, jangan sentuh sisipan atau biarkan menyentuh permukaan lain selain aplikator.

Sekiranya anda memakai kanta lekap, lepaskan sebelum menggunakan ubat ini. Tanya doktor anda bila anda boleh menukar kanta lekap anda.

Gunakan aplikator yang disediakan untuk meletakkan 1 sisipan ke mata, biasanya 1-2 kali sehari atau seperti yang diarahkan oleh doktor anda.

Bilas aplikator di bawah air panas yang mengalir selepas digunakan. Lap bersih setiap titisan air yang kelihatan, kemudian masukkan aplikator ke dalam bekas simpanan.

Elakkan menggosok mata semasa menggunakan ubat ini. Sekiranya helaian sisipan keluar, anda boleh menggantinya dengan helaian yang lain.

Doktor anda boleh mengarahkan anda menggunakan larutan air mata buatan atau titisan masin dengan ubat ini. Gunakan ubat yang tepat seperti yang ditetapkan.

Gunakan ubat ini secara berkala untuk hasil yang optimum. Untuk membantu anda mengingati, ambil pada masa yang sama setiap hari.

Mungkin memerlukan beberapa minggu untuk melihat faedah penuh ubat ini. Beritahu doktor anda sekiranya keadaan anda berterusan atau bertambah buruk.

Bagaimana hypromellose disimpan?

Ubat ini paling baik disimpan pada suhu bilik, jauh dari tempat langsung cahaya dan lembap. Jangan simpan di bilik mandi. Jangan membeku. Jenama lain ubat ini mungkin mempunyai peraturan penyimpanan yang berbeza. Perhatikan arahan penyimpanan pada pembungkusan produk atau tanyakan kepada ahli farmasi anda. Jauhkan semua ubat dari jangkauan kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Jangan buang ubat ke tandas atau longkang kecuali jika diarahkan untuk melakukannya. Buang produk ini apabila sudah habis atau tidak diperlukan lagi. Rujuk ahli farmasi atau syarikat pelupusan sampah tempatan anda mengenai cara membuang produk anda dengan selamat.