Kesihatan kulit

7 kebaikan topeng tanah liat untuk wajah anda |

Topeng tanah liat mungkin jenis topeng muka yang popular kerana dipercayai mempunyai banyak faedah. Antaranya membersihkan liang pori dan mengatasi sejumlah masalah kulit yang degil. Apa sebenarnya yang ada di dalamnya topeng tanah liat ?

Manfaat topeng tanah liat untuk kulit wajah

Topeng tanah liat adalah topeng yang diperbuat daripada beberapa jenis tanah liat. Dengan kemampuan bahan seperti tanah liat bentonit dan kaolin untuk mengangkat kotoran dan mengecilkan pori, topeng ini menjadi kegemaran para pemilik kulit berminyak.

Walaupun begitu, topeng tanah liat juga memberikan faedah untuk orang dengan pelbagai jenis kulit. Berikut adalah pelbagai kegunaan topeng yang satu ini.

1. Keluarkan minyak berlebihan

Masker Bentonit mampu menyerap lebihan minyak yang menjadikan wajah berkilau dan sering mencetuskan jerawat. Bahan ini berfungsi dengan menyerap sebum (minyak semula jadi) pada wajah dan menenangkan kulit yang meradang akibat jerawat.

Sekiranya anda mempunyai kulit berminyak, cubalah menggunakannya topeng tanah liat sekali atau dua kali seminggu. Anda boleh menggunakan topeng serbuk yang dicampurkan dengan air, topeng topikal, atau topeng kupas yang lebih praktikal.

2. Bersihkan kotoran di liang pori

Mencuci muka secara berkala sebenarnya cukup untuk membersihkan kotoran dan bakteria yang melekat di wajah anda. Walau bagaimanapun, topeng tanah liat mempunyai lebih banyak kebaikan dalam membersihkan kotoran kerana dapat mencapai liang kulit yang lebih dalam.

Sekiranya anda tidak kerap mencuci muka, kotoran dan minyak yang berlebihan dapat menyumbat liang dan menyebabkan banyak masalah pada kulit. Gunakan topeng tanah liat secara berkala dapat menjaga kebersihan wajah agar pori-pori anda bebas dari masalah.

3. Mencegah munculnya komedo

Blackheads (bintik hitam) muncul ketika pori-pori tersumbat dengan kotoran, sebum, dan / atau sel-sel kulit mati. Sekiranya kulit di sekitar bintik hitam terdedah dan terkena udara, ia akan bertukar menjadi komedo.

Anda boleh mencegah munculnya komedo dengan mencuci muka dengan kerap. Di samping itu, memakai topeng tanah liat 1-2 kali seminggu berguna untuk memastikan bahawa pori-pori wajah anda bersih dari kotoran.

4. Membantu mencegah jerawat

Topeng tanah liat berkhasiat untuk mencegah jerawat ringan. Semasa anda menggunakan topeng tanah liat , kaolin atau bentonit di dalamnya akan menyerap minyak dan membersihkan kotoran yang tidak terbawa ketika anda mencuci muka.

Untuk merawat jerawat ringan, campurkan serbuk topeng tanah liat dengan air suam. Air suam dapat melebarkan pori-pori kulit, sehingga meningkatkan jumlah minyak dan kotoran yang keluar dari kulit anda.

5. Mengatasi kulit kering

Walaupun sinonim dengan kulit berminyak, topeng tanah liat sebenarnya juga mempunyai faedah untuk kulit kering. Menurut kajian tahun 2016, ketika tanah liat dalam topeng mengering, ia membentuk lapisan yang menjaga kulit agar tetap lembap.

Walau bagaimanapun, penggunaan topeng tanah liat Terlalu banyak berpotensi untuk mengeringkan kulit. Inilah sebabnya mengapa orang yang mempunyai kulit kering disarankan untuk membatasi penggunaannya topeng tanah liat sekali seminggu.

6. Membersihkan kulit dari toksin

Sebilangan orang menggunakan bentonit untuk membersihkan toksin dari bahagian badan tertentu, seperti kaki, ketiak, dan muka. Anda hanya perlu mencampurkan air dengan serbuk bentonit, kemudian sapukan pada bahagian badan yang anda mahukan.

Manfaat topeng tanah liat yang berkaitan dengan muatan elektrik pada tanah liat. Kajian menunjukkan bahawa tanah liat bermuatan negatif dapat mengikat toksin bermuatan positif, logam berat, dan bahan berbahaya yang berasal dari pencemaran.

7. Berpotensi melegakan simptom penyakit kulit

Menurut kajian di Jurnal Kesihatan Awam Iran , losyen yang mengandung bentonit berpotensi melegakan gejala dermatitis dan ruam lampin. Kajian lain juga menunjukkan faedah bentonit dalam menyembuhkan calar.

Beberapa orang juga menggunakan bentonit untuk menghilangkan gejala rosacea, eksim (dermatitis atopik), dan psoriasis. Walaupun menjanjikan, belum ada bukti kukuh bahawa bentonit di topeng tanah liat memberikan faedah yang sama.

Topeng tanah liat Ini adalah topeng tanah liat yang menyerap minyak dan menghilangkan kotoran dari kulit. Gunakan topeng ini dengan kerap dan lengkapkannya dengan rutin penjagaan kulit anda setiap hari untuk faedah yang optimum.