Perubatan Herba dan Alternatif

Minyak Eucalyptus dan Minyak Telon tidak sama, berikut adalah 3 perbezaan: Kegunaan, Kesan Sampingan, Interaksi |

Selain mengambil ubat, masalah kembung dan loya kadang-kadang dapat diatasi dengan menggunakan minyak pati. Minyak yang paling biasa digunakan ialah minyak telon dan minyak kayu putih. Walaupun pada pandangan pertama sama, kedua-duanya berbeza. Jadi, apa perbezaan antara minyak telon dan minyak kayu putih?

Perbezaan antara minyak telon dan minyak kayu putih

Minyak telon atau minyak kayu putih adalah rakan setia anak kecil anda. Selepas mandi, biasanya perut dan kaki bayi akan dibasahi minyak ini. Namun, bukan sahaja bayi sering menggunakan minyak ini, orang dewasa juga sering membawa minyak ini ketika dalam perjalanan.

Walaupun digunakan untuk tujuan yang sama, minyak kayu putih dan minyak telon berbeza. Mari kita bincangkan perbezaan di bawah.

1. Komposisi

sumber: Berita Perubatan Hari Ini

Perbezaan antara minyak telon dan minyak kayu putih adalah pada komposisi mereka. Sebilangan besar minyak telon dibuat dari campuran minyak kelapa, minyak adas (Oleum foeniculi), dan minyak kayu putih dalam pelbagai tahap.

Sementara itu, minyak kayu putih dibuat dari penyulingan daun dan ranting kayu putih, yang merupakan sejenis pokok Melaleuca leucadendra atau Melaleuca cajuputi.

2. Fungsi dan faedah

Perbezaan komponen antara minyak kayu putih dan minyak telon, memungkinkan perbezaan faedah kedua-duanya. Minyak kayu putih sering digunakan untuk melegakan selesema atau kesesakan hidung dan sakit kepala kerana kesan aromaterapi.

Cara menggunakannya cukup mudah. Anda hanya perlu menggosoknya ke sekitar filtrum (alur di atas bibir) untuk melegakan pernafasan atau di sisi kepala untuk melegakan sakit kepala.

Minyak kayu putih diketahui mengandungi sebatian cineole. Sebatian ini dapat menembusi dan berfungsi untuk mengurangkan kesakitan pada kawasan kulit yang disapu. Namun, elakkan menggunakan minyak ini ketika ada luka terbuka kerana boleh menyebabkan sensasi menyengat.

Sumber: Peribadi Organik

Minyak telon juga sering digunakan untuk melegakan pernafasan semasa selesema. Bukan hanya itu, aroma khas campuran minyak kayu putih dan minyak adas juga mampu menghalau nyamuk.

Dari segi faedah, minyak telon juga mempunyai kelebihan lain, iaitu ia dapat membantu menghilangkan rasa sakit. Perbezaan antara minyak telon dan minyak kayu putih dijumpai dalam kajian dalam jurnal Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine.

Kajian menunjukkan bahawa antioksidan dari kayu putih dapat merangsang pengeluaran hormon serotonin, sehingga dapat mengurangkan rasa sakit. Serotonin adalah hormon yang dapat membuat seseorang merasa selesa dan gembira sehingga rasa sakit dapat dikurangkan.

3. Aroma dan tekstur

Sumber: Hidup Kesihatan

Kedua-dua minyak kayu putih dan minyak kayu telon mempunyai kesan aromaterapi. Walau bagaimanapun, aroma minyak kayu putih jauh lebih kuat daripada minyak telon.

Selain itu, sensasi hangat yang dirasakan juga berbeza. Minyak kayu putih terasa lebih panas pada kulit daripada minyak telon. Itulah sebabnya, minyak telon lebih sering digunakan oleh bayi, sementara minyak kayu putih cenderung digunakan oleh orang yang lebih dewasa.

Anda juga dapat melihat perbezaan antara minyak telon dan minyak kayu putih dari teksturnya. Minyak kayu putih cenderung tidak tergelincir dan menyerap lebih cepat ke kulit. Sementara itu, minyak telon terasa lebih tebal dan lebih halus dan menyerap lebih lama di kulit.

Adakah kedua-duanya berfungsi?

Untuk beberapa keadaan, minyak telon dan minyak kayu putih memberikan kebaikan. Terutama untuk memanaskan badan ketika cuaca sejuk atau ketika sejuk. Boleh juga untuk melegakan loya perut kerana mual.

Walaupun semua usia selamat menggunakan minyak ini, anda harus berhati-hati. Jangan gunakan minyak kayu putih atau minyak telon pada kulit yang cedera. Elakkan juga menggunakan minyak ini di kawasan kulit di sekitar mata kerana boleh menyebabkan mata sakit, berair, dan merah.