Perubatan Herba dan Alternatif

Ketahui Manfaat Minyak Eucalyptus: Kegunaan, Kesan Sampingan, Interaksi |

Kilang Cajuput atau Malauleca adalah tumbuhan yang sering dijadikan asas untuk membuat minyak kayu putih. Setelah melalui proses penyulingan, cajuput juga hadir sebagai minyak kayu putih yang memberikan pelbagai manfaat yang baik untuk kesihatan anda. Ada apa-apa?

Banyak faedah yang ditawarkan oleh minyak kayu putih

Berbeza dengan minyak kayu putih, tanaman kayu putih adalah hasil pengekstrakan ranting dan daun pokok cajuput. Kedua-duanya sering digunakan sebagai bahan untuk minyak kayu putih, tetapi cajuput dan kayu putih adalah pokok yang berbeza.

Walau bagaimanapun, faedah yang ditawarkan oleh minyak kayu putih sebenarnya hampir sama dengan minyak kayu putih. Apakah keistimewaan ini?

1. Melegakan hidung tersumbat

Salah satu kelebihan minyak kayu putih adalah melegakan kesesakan hidung.

Cajuput yang digunakan sebagai bahan asas untuk membuat minyak kayu putih mengandungi sebatian yang merupakan dekongestan. Kompaun ini dapat melegakan tekak dan hidung yang tersumbat.

Selain itu, minyak ini berasal dari tumbuhan dari Asia Tenggara juga membantu melegakan simptom beberapa penyakit, seperti bronkitis, laringitis, dan gangguan saluran pernafasan yang lain.

2. Membantu mengatasi jangkitan kulit

Kandungan cineole dalam minyak kayu putih ternyata berguna untuk merawat jangkitan pada kulit anda. Sekiranya anda menggunakannya pada kulit anda, cineole dalam minyak kayu putih juga menimbulkan rasa hangat dan mengurangkan rasa sakit pada permukaan kulit.

Selain memberikan kesan hangat, khasiat minyak kayu putih juga dapat digunakan untuk melembutkan dan mencerahkan kulit. Walau bagaimanapun, sebelum menggunakannya secara berkala, berjumpa dengan doktor anda untuk mengetahui apakah kayu putih sesuai untuk kulit anda.

3. Mengurangkan kelemumur

Tahukah anda bahawa kandungan cajuput dalam minyak kayu putih sebenarnya dapat mengurangkan kelemumur di rambut?

Menurut kajian tahun 2013 dari India, terdapat beberapa minyak pati yang dapat digunakan untuk melawan kulat penyebab kelemumur. Acuan Malassezia furfur adalah kulat yang menyerang kulit manusia dan boleh menyebabkan masalah kulit, seperti kelemumur atau tinea versicolor.

Kajian itu mengatakan bahawa campuran minyak pati, seperti kayu putih dan minyak pati terbukti dapat melawan kulat M alassezia di kepala. Dengan cara itu, pengeluaran kelemumur pada kulit kepala dapat dikurangkan.

Walaupun begitu, lebih banyak yang diperlukan untuk mengetahui faedah minyak kayu putih dalam memerangi kulat Malassezia.

4. Melegakan kekejangan otot

Pengecutan otot yang tiba-tiba pasti menyebabkan kesakitan yang sangat tajam dan cukup mengganggu aktiviti harian anda. Keadaan ini, yang lebih sering disebut sebagai kekejangan otot, boleh disebabkan oleh dehidrasi, penggunaan otot yang berlebihan, atau kekurangan elektrolit dalam darah.

Nah, selain melakukan peregangan, minyak kayu putih juga diketahui mempunyai manfaat untuk melegakan kekejangan otot. Ini disebabkan oleh sifat analgesik tanaman kayu putih yang telah mengalami penyulingan.

5. Mengatasi gigitan serangga

Sama seperti minyak kayu putih, anda juga boleh menggunakan kayu putih sebagai ubat untuk merawat gigitan nyamuk dan serangga. Aroma kayu putih dapat menjauhkan serangga daripada anda.

Sifat anti-radang kayu putih juga dapat membantu anda mencegah gatal-gatal serangga dan ruam kulit.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found