Kesihatan mental

5 Langkah Sihat untuk Mengatasi Kematian Haiwan Peliharaan

Apabila anda merasa kesepian atau memerlukan rakan, haiwan peliharaan boleh menjadi sahabat anda. Kadang kala malah haiwan peliharaan seperti ahli keluarga. Sesungguhnya, memelihara haiwan mempunyai faedah untuk kesihatan dan juga kesenangan. Oleh itu, kematian haiwan peliharaan boleh sangat menyedihkan. Walau bagaimanapun, anda mesti dapat menangani kematian haiwan kesayangan anda dengan baik. Bagaimana untuk? Lihat di sini jawapannya.

Mengapa kematian haiwan kesayangan sangat menyedihkan?

Bagi banyak orang yang memelihara binatang peliharaan, haiwan ini bukan hanya kucing atau anjing, tetapi merupakan sebahagian dari keluarga, teman, pembawa kegembiraan, dan sumber kegembiraan dalam hidup.

Haiwan peliharaan dapat menambahkan warna pada aktiviti harian anda, membuat anda tetap aktif, membantu dan menemani anda setiap saat. Oleh itu, apabila haiwan kesayangan yang disayangi mati, adalah wajar jika kita merasa kehilangannya.

Walaupun setiap orang bertindak balas terhadap kesedihan secara berbeza, tahap kesedihan yang anda alami akan bergantung pada faktor seperti usia dan keperibadian anda, usia haiwan kesayangan anda, dan penyebab kematian haiwan kesayangan itu.

Secara amnya, semakin penting haiwan kesayangan anda untuk hidup anda, semakin kuat kesakitan yang akan anda rasakan.

Peranan yang dimainkan oleh haiwan kesayangan anda dalam kehidupan anda juga boleh memberi kesan kepada kesakitan yang anda alami. Contohnya, jika anda tinggal bersendirian dan haiwan kesayangan anda adalah satu-satunya rakan anda di rumah, sukar bagi kematian haiwan kesayangan anda. Terutama jika anda menjaga haiwan dari usia muda, tentu kesedihan akan semakin mendalam.

Walau bagaimanapun, apa pun keadaan kehilangan anda, ingatlah bahawa kesedihan adalah peribadi anda. Oleh itu, anda tidak perlu malu dengan perasaan anda, atau merasa tidak layak untuk bersedih. Walaupun kematian haiwan peliharaan adalah bagian yang tidak dapat dielakkan dari memiliki haiwan peliharaan, ada beberapa cara yang sihat untuk mengatasi kesakitan, berdamai dengan kesedihan, dan ketika waktunya tepat, mungkin anda dapat membuka hati untuk memiliki haiwan kesayangan baru.

Petua untuk berdamai dengan kesedihan kematian haiwan kesayangan

Kesedihan boleh berlaku dalam pelbagai bentuk. Sebilangan orang akan menangis lebih kerap dan ada yang memerlukan sedikit masa untuk bersendirian. Kesedihan secara diam-diam juga boleh berubah menjadi kemarahan. Walaupun begitu, anda masih harus menangani kematian haiwan kesayangan anda dengan tenang dan tidak perlu berlarutan.

Berikut adalah beberapa langkah untuk menangani kematian haiwan kesayangan yang mungkin dapat membantu anda.

1. Mengenali dan menerima perasaan kehilangan

Langkah ini penting agar anda dapat mengatasi kesedihan itu sendiri. Jujur pada diri sendiri betapa menyakitkan kehilangan haiwan kesayangan. Sebabnya, sebilangan orang berusaha untuk menutup kerugian mereka dengan memikirkan bahawa kerana si mati adalah "hanya" binatang, maka tidak perlu bersedih.

Berfikir seperti ini hanya membuat anda merasa lebih teruk, kerana jauh di dalam hati anda, haiwan kesayangan anda mempunyai tempat yang istimewa dalam hidup anda.

2. Alihkan perhatian dari rasa kehilangan

Keluarkan ingatan tentang kematian haiwan kesayangan anda dengan tetap sibuk dan melakukan aktiviti harian anda yang biasa. Dengan cara ini kesedihan tidak akan berlarutan, dan lama-kelamaan anda dapat membiasakan diri dengan kenyataan bahawa haiwan kesayangan anda sudah tiada.

3. Abadikan momen dengan haiwan peliharaan

Anda boleh menulis mengenai haiwan kesayangan anda dalam cerita atau puisi, melukis gambar, atau menulis lagu. Atau merancang pengebumian haiwan kesayangan anda. Sebilangan orang memilih untuk memberikan sumbangan dalam kenangan haiwan peliharaan ke tempat perlindungan haiwan atau bahkan menjadi sukarelawan. Semua idea ini dapat membantu anda mengekalkan kenangan yang baik dan bahagia.

4. Perundingan dengan ahli terapi

Sekiranya pada masa kematian haiwan kesayangan anda juga mengalami masalah serius yang lain, kesedihan dapat meluap-luap. Contohnya, anda kehilangan haiwan kesayangan ketika menghadapi kes perceraian ibu bapa. Oleh itu, tidak ada salahnya berunding dengan ahli terapi atau psikologi untuk membantu anda mengawal kemelut emosi yang timbul.

5. Rancang untuk membesarkan haiwan baru

Anda tidak akan melupakan haiwan kesayangan anda. Namun, lama-kelamaan perasaan sedih itu akan reda. Apabila waktunya tepat, anda mungkin dapat merancang untuk membesarkan haiwan baru.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found