Kesihatan kulit

Simpan Produk Penjagaan Kulit di Peti Sejuk atau pada Suhu Bilik?

Mempunyai kulit yang sihat dan bersinar adalah impian semua orang. Untuk mencapainya, pelbagai produk perawatan kulit digunakan sesuai keperluan, mulai dari pembersih wajah, losyen pelembap, pelindung matahari, hingga serum. Setiap produk penjagaan kulit, baik untuk wajah dan badan, mempunyai komposisi yang berbeza. Oleh itu, cara menyimpan produk penjagaan kulit pastinya berbeza antara produk. Tidak jarang, anda mungkin keliru sama ada produk ini mesti disimpan di dalam peti sejuk atau pada suhu bilik.

Penyimpanan yang tidak betul dapat menjadikan kandungan di dalamnya tidak berkesan untuk memberikan faedah yang dituntut. Lihat di bawah cara yang betul untuk menyimpan produk penjagaan kulit agar tidak cepat rosak.

Cara menyimpan produk penjagaan kulit dengan betul

Setelah membeli produk penjagaan kulit yang sesuai untuk jenis kulit anda, ada baiknya anda memperhatikan bagaimana ia disimpan kerana ini boleh mempengaruhi kandungan bahan yang terdapat di dalamnya. Sebilangan besar produk penjagaan kulit dan kosmetik tidak boleh terkena cahaya matahari langsung. Contohnya, krim muka yang mengandungi vitamin C boleh berubah menjadi coklat apabila terkena udara, cahaya, dan panas. Hasil perubahan warna ini, kandungan vitamin C dalam krim muka anda berkurang.

Sudah tentu anda mahu mengelakkan ini, bukan? Lagipun, amat memalukan setelah menghabiskan banyak wang untuk membeli produk penjagaan kulit yang berkualiti. Berikut adalah petua untuk menyimpan produk penjagaan kulit di rumah.

Apa yang boleh disimpan di dalam peti sejuk

Peti sejuk atau mesin penyejuk lain adalah tempat yang tepat untuk menyimpan produk penjagaan kulit atau kosmetik yang terbuat dari bahan semula jadi atau organik (tanpa bahan pengawet), produk yang mengandungi vitamin A dan C, minyak wangi, cat kuku, dan bahan lain. maskara kalis air.

Vitamin A dan C yang terkandung dalam krim muka anti-penuaan dan ubat jerawat adalah vitamin yang lemah melawan panas, jadi bahan aktif akan hilang lebih cepat apabila terkena sinar matahari langsung. Mascara kalis air mempunyai kandungan yang tidak stabil, yang apabila terkena panas akan mempercepat penyejatan zat sehingga produk akan kering lebih cepat.

Suhu sejuk dapat melambatkan proses penguraian minyak wangi dan mengekalkan formula dalam cat kuku. Produk yang mengandungi gel, topeng mata, dan semburan wajah juga dapat disimpan di dalam peti sejuk kerana dapat memberikan kesan yang lebih menyegarkan jika disimpan dalam suhu sejuk.

Yang boleh disimpan di bilik tidur (suhu bilik)

Terdapat beberapa produk penjagaan kulit yang tidak sesuai atau boleh disimpan di dalam peti sejuk. Produk dengan komposisi minyak, minyak mineral atau lilinsebagai minyak muka,Primer dan asas cecair, misalnya, dapat mengubah ketekalannya jika disimpan di dalam peti sejuk sehingga lebih baik pada suhu bilik.

Produk pelindung matahari dan produk dengan berasaskan minyak semula jadi harus disimpan di tempat yang gelap dan tidak bersentuhan langsung dengan sinar matahari, seperti di laci pakaian untuk mengelakkan proses pengoksidaan. Solekan dengan bahan pengawet dan tidak mengandungi bahan aktif yang tidak menentu boleh disimpan di atas meja solek seperti biasa.

Apa yang boleh disimpan di bilik mandi

Bilik mandi adalah persekitaran yang lembap dan suhunya sentiasa berubah. Oleh itu, jangan simpan kosmetik cair, pelembap wajah dan badan, minyak wangi, kosmetik organik, dan lulur kulit dengan kandungan gula dan garam. Persekitaran yang lembap juga dapat menjadi alat pembiakan bakteria dalam beberapa produk penjagaan kulit ini dan boleh mempengaruhi bentuk dan bahan aktif di dalamnya.

Cukup peralatan mandian anda, seperti sabun, ubat gigi, syampu dan perapi yang disimpan di bilik mandi.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found