Pemakanan

4 Khasiat Minum Susu Selepas Bersenam |

Pengambilan nutrien selepas bersenam sangat penting, kerana anda perlu memulihkan tenaga yang digunakan dan cecair badan yang keluar semasa melakukan aktiviti fizikal. Salah satu cara untuk mendapatkan nutrien ini adalah dengan minum susu selepas bersenam.

Kandungan susu yang membantu pemulihan

Sebabnya, susu mempunyai ciri-ciri yang menjadikannya sesuai sebagai minuman pemulihan selepas bersenam. Beberapa kajian bahkan menunjukkan bahawa susu mempunyai kelebihan tertentu berbanding minuman sukan komersial.

Minum susu selepas bersenam mempunyai banyak faedah untuk tubuh. Semua faedah ini berasal dari kandungan di bawah.

1. Casein

Kira-kira 80% susu lembu adalah kasein. Casein adalah bahagian padat protein susu, yang biasanya merupakan bahan mentah untuk serbuk protein. Casein dapat memberikan rasa kenyang lebih lama dan memperbaiki otot selepas bersenam.

2. Whey

Berbeza dengan kasein, whey adalah bahagian protein susu yang cair. Protein, yang membentuk 20% susu sapi, mendorong pembentukan protein pada otot sehingga otot dapat pulih lebih cepat setelah bersenam.

3. BCAA

BCAA ( asid amino rantaian bercabang ) termasuk asid amino yang hanya boleh diperolehi dari makanan kerana badan tidak mampu membentuknya sendiri. Asid amino ini mengekalkan jisim otot dengan menghalang pemecahan protein semasa bersenam.

4. Karbohidrat

Susu yang anda minum dapat memberi tenaga selepas bersenam. Tenaga ini berasal dari laktosa, sejenis gula dari karbohidrat yang terdapat dalam susu. Laktosa dapat mengisi simpanan tenaga setelah anda melakukan aktiviti fizikal.

5. Lemak

Kandungan lemak dalam susu dapat memberikan rasa kenyang yang lebih lama dan mengurangkan rasa lapar yang berlebihan setelah bersenam. Ini kerana proses pencernaan lemak memakan masa lebih lama daripada nutrien lain.

6. Kalsium

Kandungan kalsium dalam susu memainkan peranan penting dalam menjaga otot dan tulang yang sihat. Jenis mineral ini membantu menghantar isyarat yang menghasilkan pengecutan otot dan mengekalkan kepadatan tulang anda.

7. Air

Susu mengandungi sekitar 87% air yang akan membantu mengembalikan keperluan cecair badan, meningkatkan pemulihan otot, dan mencegah keletihan yang berlebihan.

8. nutrien lain

Susu mengandungi pelbagai vitamin dan mineral yang penting untuk tubuh anda, seperti vitamin A, vitamin B kompleks, biotin, magnesium, dan fosfor.

Panduan Pemakanan Sukan untuk Atlet dan Anda yang aktif secara fizikal

Kebaikan minum susu selepas bersenam

Berkat pelbagai nutrien yang terkandung di dalamnya, susu dapat memberikan manfaat selepas bersenam berikut kepada tubuh anda.

1. Meningkatkan jisim otot

Protein whey dan kasein dalam susu mempunyai kesan yang berbeza terhadap pembentukan otot. Walaupun begitu, beberapa kajian sebelumnya mendapati bahawa pengambilan kedua-duanya pada masa yang sama dapat mendorong pembentukan otot yang lebih baik.

Manfaat ini paling jelas dilihat pada orang yang minum susu setelah mengangkat berat. Sebenarnya, jika anda melakukan kebiasaan ini selama 12 minggu, peningkatan jumlah jisim otot mungkin lebih besar.

2. Membantu mengurangkan lemak

Untuk mengurangkan jisim lemak badan, jumlah tenaga (kalori) yang anda bakar mestilah lebih banyak daripada kalori yang anda dapat dari makanan. Bersenam akan membakar kalori, sementara susu membantu anda mengehadkan pengambilan kalori.

Ini kerana susu mengandungi lemak yang membuat anda merasa kenyang lebih lama dan mencegah rasa lapar yang berlebihan. Dengan minum air selepas bersenam, kadar pembakaran lemak di dalam badan meningkat sehingga lemak dikurangkan lebih cepat daripada biasa.

3. Memulihkan cecair badan

Cecair badan anda hilang dengan peluh yang keluar semasa bersenam. Anda mesti mengembalikan cecair yang hilang ini supaya badan tidak mengalami dehidrasi. Salah satu sumber cecair yang boleh dimakan selain air dan minuman sukan adalah susu.

Minum susu boleh menjadi alternatif bagi orang yang tidak suka minum air atau minuman sukan. Sebenarnya, susu mungkin lebih baik kerana anda juga mendapat pengambilan nutrien dan kalori yang bermanfaat dalam jumlah yang mencukupi.

4. Memulihkan elektrolit badan

Oleh kerana badan anda kehilangan cecair dengan peluh, anda juga akan kehilangan elektrolit. Elektrolit adalah mineral bermuatan elektrik yang terdapat dalam cecair dan pelbagai tisu badan. Mineral ini menjalankan pelbagai fungsi penting badan anda.

Anda tidak dapat memulihkan elektrolit hanya dengan minum air. Nasib baik, susu mengandungi elektrolit dalam bentuk kalsium, kalium, dan natrium. Ketiga-tiga mineral ini dapat membantu mencegah masalah kesihatan akibat ketidakseimbangan elektrolit.

Susu mengandungi nutrien yang bermanfaat untuk otot dan badan secara keseluruhan. Berkat pelbagai khasiatnya, susu boleh menjadi minuman pemulihan alternatif kepada air, minuman isotonik, atau minuman sukan komersial.

Walaupun begitu, harap maklum bahawa anda tidak digalakkan minum susu selepas bersenam sekiranya anda mengalami intoleransi laktosa. Pilih minuman tanpa laktosa yang lebih selamat untuk pencernaan anda.