Kesihatan

Keletihan yang melampau boleh menjadikan anda Total Mager, Waspadalah terhadap Gejala

Keletihan adalah perkara semula jadi yang dialami oleh sesiapa sahaja kerana rutin bekerja atau bersenam. Tetapi jika anda tiba-tiba merasa lebih letih daripada biasa semasa menjalani rutin harian biasa, anda mungkin mengalami intoleransi aktiviti. Walaupun keletihan yang melampau hanya berlaku sekali-sekala atau semasa melakukan aktiviti fizikal yang berat, ia tidak dapat diabaikan. Keletihan yang melampau boleh menjadi tanda masalah kesihatan yang lebih serius.

Apakah intoleransi aktiviti kerana keletihan yang melampau?

Intoleransi aktiviti (tidak bertoleransi) adalah keadaan di mana seseorang tidak dapat menjalankan aktiviti fizikal yang secara amnya dianggap dapat dijalankan oleh sekumpulan individu dari jantina dan usia yang sama.

Intoleransi aktiviti dipicu oleh keletihan yang melampau kerana kekurangan pengambilan tenaga yang disebabkan oleh gangguan penggunaan nutrien makanan dan oksigen. Tahap intoleransi aktiviti boleh berbeza-beza, yang bermaksud keletihan atau penurunan kapasiti aktiviti dapat terjadi ketika seseorang melakukan kerja sederhana atau berat - bahkan ketika melakukan kerja ringan.

Beberapa penyakit kronik boleh menyebabkan intoleransi aktiviti

Intoleransi aktiviti dapat dialami oleh seseorang yang menderita penyakit jantung atau gangguan mitokondria sebagai pengeluar tenaga di peringkat sel. Sindrom mager total ini juga dapat dialami oleh seseorang yang mempunyai sindrom metabolik seperti kegemukan dan diabetes. Walau bagaimanapun, kebanyakan penyebab utama intoleransi aktiviti adalah kegagalan jantung kongestif

Kegagalan jantung kongestif adalah keadaan di mana pengecutan otot jantung tidak dapat mengepam darah yang mencukupi untuk memenuhi keperluan tubuh untuk darah dan oksigen. Ini menyebabkan kurang darah dari jantung untuk dipam ke seluruh badan dan akhirnya jumlah oksigen dan nutrien yang diedarkan tidak mencukupi, terutama ketika melakukan aktiviti fizikal atau bersukan.

Ringkasnya, keadaan kegagalan jantung diastolik menyebabkan otot tidak mendapat cukup darah ketika mereka aktif melakukan kerja, menyebabkan intoleransi aktiviti. Ini dicirikan oleh penurunan prestasi dan keupayaan baik dalam bersenam dan melakukan aktiviti harian.

Tanda dan gejala keletihan yang melampau (intoleransi aktiviti)

Berikut adalah beberapa perkara yang disyaki sebagai tanda intoleransi aktiviti, termasuk:

1. Letih terlalu cepat

Sesiapa sahaja boleh mengalami keletihan yang melampau ketika melakukan kerja fizikal, termasuk seseorang yang mempunyai keadaan fizikal yang sesuai, kerana otot mesti memproses oksigen dan nutrien secara serentak.

Walau bagaimanapun, pada individu yang mengalami intoleransi aktiviti, keletihan yang melampau dapat muncul dalam beberapa minit dari memulakan aktiviti yang dicirikan oleh sesak nafas dan kelemahan otot. Lebih teruk lagi jika dapat muncul ketika melakukan aktiviti yang tidak terlalu banyak menggunakan otot, seperti ketika anda sedang makan atau menulis.

2. Kekejangan otot yang mudah

Aktiviti memanaskan badan adalah salah satu cara untuk mengelakkan kekejangan otot dan meningkatkan degupan jantung sebelum bersenam. Tetapi jika anda mempunyai intoleransi aktiviti, aktiviti memanaskan badan dan senaman ringan sudah boleh menyebabkan kekejangan. Malah kesakitan yang dialami boleh bertahan hingga beberapa hari.

3. Perubahan tekanan darah

Intoleransi aktiviti biasanya dicirikan oleh perubahan dari tekanan darah normal ketika tidak melakukan aktiviti fizikal tetapi segera meningkat secara drastik menjadi tekanan darah tinggi ketika berdiri atau berjalan selama beberapa minit.

4. Denyutan jantung terlalu rendah

Denyut jantung yang terlalu rendah ditakrifkan sebagai ketiadaan peningkatan kadar denyutan jantung yang ketara apabila terdapat peningkatan intensitas aktiviti fizikal. Denyut jantung yang sihat akan meningkat dengan cepat dengan intensiti pergerakan otot, sedangkan jika denyut jantung terlalu rendah, ini menunjukkan bahawa kapasiti jantung tidak dapat memenuhi keperluan metabolik kerana peningkatan intensitas aktiviti.

5. Gejala kemurungan

Keletihan mental seperti penurunan tumpuan dapat dialami oleh seseorang setelah bersenam, tetapi jika seseorang mengalami intoleransi aktiviti, keletihan mental dapat memicu gejala kemurungan seperti kerengsaan, kekurangan tenaga, kesedihan, kegelisahan dan disorientasi.

6. Mengalami sianosis

Sianosis adalah keadaan yang mengubah warna kulit wajah menjadi pucat kerana aliran darah terganggu atau pengedaran oksigen yang terganggu semasa bersenam. Sianosis adalah keadaan yang serius dan memerlukan rawatan perubatan segera.

Siapa yang berisiko mengalami intoleransi aktiviti?

Intoleransi aktiviti boleh dialami oleh sesiapa sahaja yang mempunyai masalah kesihatan yang berpotensi mengganggu peredaran darah. Intoleransi aktiviti lebih cenderung dialami oleh remaja dan orang dewasa yang mempunyai masalah dengan sindrom metabolik dan masalah kesihatan jantung.

Intoleransi aktiviti juga boleh berlaku pada masa kanak-kanak. Walau bagaimanapun, penyebabnya cenderung berasal dari gangguan sistem pernafasan, kardiovaskular, dan otot sistem saraf serta gangguan akibat tekanan mental yang memberi kesan kepada keadaan fizikal dan tingkah laku.

Petua untuk mengatasi keletihan yang melampau (intoleransi aktiviti)

Berikut adalah beberapa cara untuk mengurangkan penampilan intoleransi aktiviti, terutamanya jika anda berisiko mengalaminya:

  • Jangan berhenti bersenam - Mungkin anda menganggap berhenti bersenam adalah cara yang tepat untuk menangani intoleransi aktiviti. Sebenarnya, senaman masih diperlukan untuk mengekalkan dan meningkatkan keupayaan aliran darah. Sesi senaman tidak perlu terlalu lama selagi anda dapat meningkatkan intensiti pengambilan oksigen seperti mengangkat berat beberapa kali seminggu dan bermula dengan perlahan.
  • Kerap berehat ketika bersenam Ini adalah salah satu strategi untuk membantu tubuh bertahan lebih lama untuk bersenam. Di samping itu, senaman dengan waktu rehat yang kerap cenderung selamat dan bertoleransi bagi seseorang yang mempunyai masalah jantung dan keletihan lebih mudah dikenali.
  • Perhatikan keadaan anda - latih diri anda untuk mengenali keadaan fizikal anda ketika anda mula merasa letih dan berhenti untuk berehat, sekurang-kurangnya ketika badan anda mulai merasa tidak selesa. Elakkan terlalu banyak melakukan kesihatan diri dan utamakan kesihatan, dan tinjau kemampuan tubuh anda untuk menyesuaikan diri dengan senaman.