Pemakanan

Makanan Tambahan, Serbuk, atau Tablet Vitamin Cair: Mana Yang Lebih Baik?

Adakah anda mengambil makanan tambahan vitamin setiap hari? Apa bentuk suplemen vitamin yang anda gunakan? Pada masa ini, terdapat banyak bentuk produk tambahan di pasaran, dari serbuk, cecair, hingga tablet. Kemudian, di antara semua bentuk ini, yang manakah lebih baik dan cepat diserap oleh badan?

Perbezaan antara suplemen vitamin serbuk, cecair dan tablet

Salah satu tujuan seseorang mengambil suplemen vitamin adalah untuk membantu memenuhi keperluan pemakanan mereka. Oleh itu, anda harus memastikan bahawa makanan tambahan yang anda pilih dapat diserap oleh badan dengan baik, jadi anda tidak mengambilnya dengan sia-sia.

Terdapat beberapa bentuk suplemen vitamin yang sedang beredar, iaitu bentuk serbuk, cecair, dan tablet. Ketiga-tiga jenis makanan tambahan tentu mempunyai penyerapan yang berbeza dalam badan. Jadi yang mana lebih cepat diserap?

Sebenarnya, antara tiga jenis makanan tambahan, yang paling sukar untuk diserap adalah makanan tambahan vitamin dalam bentuk tablet. Dari tablet suplemen yang anda ambil, hanya 3-20% vitamin yang diserap dari jumlah kandungan tablet.

Sementara itu, suplemen vitamin cair dan serbuk mempunyai tahap penyerapan yang tinggi dan penyerapan juga cukup cepat. Sebagai contoh, dalam makanan tambahan cecair, vitamin di dalamnya boleh masuk ke saluran darah di dalam badan secara langsung kerana tidak melalui proses pencernaan terlebih dahulu.

Dalam makanan tambahan cecair, nutrien yang terdapat di dalamnya dapat diserap hingga 98%. Bagi suplemen serbuk, ia sedikit lebih perlahan untuk diserap, bergantung pada apa pelarutnya. Sekiranya anda benar-benar memasukkannya ke dalam minuman, ia tidak jauh berbeza dengan makanan tambahan cecair. Tetapi, jika ia dimasukkan ke dalam makanan, maka tubuh anda memerlukan sedikit masa untuk mencernanya.

Kemudian, suplemen vitamin mana yang harus saya pilih?

Setakat ini, makanan tambahan cecair dan serbuk dianggap lebih mudah diserap oleh badan. Walau bagaimanapun, kadang-kadang dalam penggunaannya, kedua-dua jenis suplemen ini cenderung berlebihan kerana dosnya tidak pasti seperti makanan tambahan tablet.

Atas sebab ini, jika anda menggunakan suplemen cecair atau serbuk, anda mesti memastikan bahawa terdapat keperluan dos yang disenaraikan dan anda mengambilnya mengikut dos yang telah ditetapkan. Anda juga boleh berjumpa dengan doktor mengenai makanan tambahan yang harus anda ambil.

Perkara lain yang perlu dipertimbangkan semasa memilih makanan tambahan vitamin

Sebenarnya, jika anda tidak mengalami kekurangan pemakanan, suplemen vitamin tidak sangat diperlukan oleh tubuh. Anda boleh mendapatkan vitamin dan mineral dari pelbagai makanan yang anda makan.

Walau bagaimanapun, jika beberapa keadaan memaksa anda mengambil suplemen vitamin, maka ada beberapa perkara yang mesti dipertimbangkan selain memilih bentuk makanan tambahan. Ada apa-apa?

  • Tentukan nutrien apa yang anda perlukan . Terdapat banyak makanan tambahan yang mengandungi pelbagai vitamin dan mineral. Sebilangan daripada mereka bahkan mengandungi lebih daripada nutrien, oleh itu ia dipanggil multivitamin. Sekiranya anda tidak tahu apa nutrien atau vitamin yang anda perlukan, anda boleh bertanya kepada pakar pemakanan yang merawat anda.
  • Pilih makanan tambahan dengan jumlah kandungan yang betul. Elakkan membeli makanan tambahan yang mengandungi 100% nutrien harian. Contohnya, keperluan harian vitamin A untuk orang dewasa ialah 600 mcg, jadi elakkan makanan tambahan yang juga mengandungi 600 mcg vitamin A. Ini akan meningkatkan risiko keracunan.