Pemakanan

7 Akibat Selalunya Makan Makanan Berminyak |

Sekiranya anda sering menghadapi masalah menahan godaan untuk menikmati makanan berminyak, anda tidak sendirian dalam hal ini. Walaupun hampir semua orang tahu bahawa makanan tinggi minyak bukanlah makanan yang sihat, menjauhinya memang sukar.

Makanan berminyak tinggi lemak. Jenis lemak dalam makanan ini biasanya juga merupakan lemak "buruk" yang memudaratkan kesihatan. Oleh itu, apakah kesan yang mungkin timbul apabila anda sering makan makanan yang mengandungi minyak?

Bahaya makanan berminyak untuk kesihatan

Salah satu cara memasak yang mudah dan praktikal ialah menggoreng. Itulah sebabnya anda boleh mendapatkan makanan berminyak di mana-mana sahaja, dari restoran makanan segera, pusat penjaja, penjual jalanan, hingga dapur anda sendiri.

Sekiranya anda hanya menggunakannya sekali dalam sebulan, anda mungkin tidak akan menghadapi masalah dengan badan anda. Walau bagaimanapun, dalam jumlah besar atau jangka panjang, minyak dalam makanan boleh menyebabkan masalah kesihatan berikut.

1. Gangguan sistem pencernaan

Lebihan minyak yang anda dapat semasa makan makanan goreng boleh memberi tekanan pada sistem pencernaan. Ini kerana proses mencerna lemak memakan masa lebih lama daripada nutrien lain sehingga lemak tetap lebih dalam di perut anda.

Sistem pencernaan akhirnya bekerja lebih keras untuk memecah makanan yang berasal dari makanan berminyak. Lama kelamaan, anda mungkin mengalami aduan seperti kembung, mual, atau sakit perut.

Makanan ini juga dapat mencetuskan gejala pada orang yang mempunyai penyakit sistem pencernaan seperti sindrom iritasi usus (IBS), pankreatitis kronik, atau muntah. Mereka mungkin mengalami kekejangan, sakit perut, dan cirit-birit.

2. Membunuh bakteria baik dalam usus

Terdapat banyak bukti untuk menunjukkan bahawa apa yang anda makan mempengaruhi keseimbangan bakteria baik dalam usus anda. Usus anda mempunyai bakteria baik yang berperanan menjaga sistem imun anda dan membantu beberapa fungsi lain.

Pengambilan makanan berminyak secara berlebihan boleh mengganggu keseimbangan bakteria dalam usus. Lemak akan membunuh bakteria baik sehingga jumlah bakteria berbahaya menjadi lebih banyak.

Perubahan jumlah bakteria usus dapat mempengaruhi tidak hanya kekebalan tubuh, tetapi juga pencernaan serat, berat badan, kesihatan jantung, hingga kesehatan pencernaan secara umum. Jadi, mulakan had penggunaan makanan yang tinggi minyak.

3. Mencetuskan pertumbuhan jerawat

Jerawat tidak muncul sebaik sahaja anda makan makanan goreng atau makanan lain yang mengandungi banyak minyak. Walaupun begitu, pengambilan minyak yang berlebihan secara beransur-ansur dapat mengganggu keseimbangan hormon dalam badan.

Gangguan hormon adalah salah satu penyebab jerawat. Bukan hanya itu, makanan yang mengandungi minyak dapat merangsang kerja kelenjar minyak pada kulit. Kesannya, minyak berlebihan menutup liang pori dan menjadi permulaan penampilan jerawat.

Anda mungkin menyedari bahawa kebanyakan makanan berminyak juga mengandungi gula. Lemak dan gula yang berlebihan dapat memperburuk keradangan di dalam badan. Jerawat akhirnya tidak hanya sukar untuk sembuh, tetapi juga boleh menjadi lebih teruk.

4. Meningkatkan risiko kegemukan

Lemak dan minyak sering dikaitkan dengan peningkatan risiko kegemukan. Tidak hairanlah jika makanan berlemak tinggi mengandungi lebih banyak kalori. Sebagai gambaran, setiap 1 gram lemak dapat menyumbang kira-kira 9 kalori ke badan anda.

Sekiranya anda sering makan makanan berminyak, pengambilan kalori harian anda akan meningkat. Contohnya, kalori dalam tahu goreng boleh mencapai lebih dari 100 kkal. Sekarang bayangkan berapa banyak pengambilan kalori anda jika anda makan makanan goreng setiap hari.

Pengambilan lemak yang tidak disertai dengan diet dan gaya hidup yang sihat dapat meningkatkan risiko kegemukan terhadap kegemukan. Kedua-duanya adalah faktor risiko untuk pelbagai penyakit, mulai dari penyakit jantung, diabetes, hingga arthritis.

5. Meningkatkan risiko penyakit jantung dan diabetes

Mengonsumsi makanan berminyak terlalu banyak dapat meningkatkan risiko penyakit kronik, terutama penyakit jantung dan diabetes. Ini berdasarkan penyelidikan di Harvard School of Public Health, terhadap 100,000 lelaki dan wanita lebih dari 25 tahun.

Penyelidik mendapati bahawa orang yang makan makanan goreng 4-6 kali seminggu mempunyai risiko 39% menghidap diabetes jenis 2. Risiko penyakit jantung meningkat sebanyak 23% berbanding mereka yang makan makanan goreng seminggu sekali.

Sementara itu, orang yang makan makanan goreng 7 atau lebih kali seminggu mempunyai risiko diabetes yang meningkat sekitar 55%. Cara terbaik untuk mencegahnya tidak lain adalah membatasi pengambilan makanan berminyak.

Inilah muslihat pintar untuk mengakali makanan goreng agar lebih sihat

6. Meningkatkan risiko barah

Makanan yang tinggi lemak dan minyak tidak hanya memberi kesan kepada risiko kegemukan dan penyakit jantung. Ia juga meningkatkan risiko pelbagai jenis barah seperti barah payudara, barah usus besar, dan barah paru-paru.

Sehingga kini, penyelidik masih menjalankan penyelidikan untuk mengesahkan hubungan ini. Walaupun begitu, Institut Kanser Nasional AS menasihati setiap orang untuk membatasi pengambilan lemak tepu dari diet harian.

Anda juga disarankan untuk tidak memakan makanan yang mengandungi lemak trans. Sebaliknya, pilih lemak sihat yang berasal dari ikan, kacang, alpukat, biji, dan makanan semula jadi yang serupa.

7. Mengganggu fungsi otak

Pengambilan makanan berminyak yang berlebihan boleh mengganggu fungsi otak. Berbagai kajian menunjukkan bahawa ini dikaitkan dengan kenaikan berat badan, tekanan darah tinggi, dan gangguan metabolik akibat pengambilan lemak yang berlebihan.

Semua faktor ini berkaitan dengan gangguan pada struktur, tisu, dan aktiviti organ otak. Sebenarnya, kajian di Jurnal Sains Pemakanan menunjukkan penurunan kemampuan belajar dan mengingat.

Pelbagai kesan ini pastinya tidak muncul dengan segera dalam masa yang singkat. Namun, tentu lebih baik jika anda menghalangnya dengan menghadkan pengambilan makanan yang mengandungi minyak seperti makanan segera, donat, pizza, kentang goreng, dan sejenisnya.