Kesihatan Seksual

Perubahan Gangguan Seksual Wanita Hamil pada Trimester Kedua

Adalah normal jika ingin melakukan hubungan seks ketika hamil. Kehamilan bukanlah halangan untuk anda tetap intim. Namun, apa yang perlu dipertimbangkan adalah anda dan pasangan anda tidak boleh membahayakan janin semasa melakukan hubungan seks.

Semasa trimester kedua, perut wanita hamil tidak terlalu besar, biasanya ini adalah masa yang tepat untuk melakukan hubungan seks semasa hamil. Namun, adakah hasrat seksual wanita hamil trimester kedua sudah mulai normal? Inilah penjelasannya.

Rangsangan seksual wanita hamil trimester kedua

Semasa trimester pertama kehamilan, mungkin kebanyakan wanita hamil mengalami penurunan keinginan seksual. Walau bagaimanapun, gairah seksual wanita hamil secara amnya akan meningkat pada akhir trimester pertama dan ke trimester kedua.

Mual dan keletihan yang biasanya berlaku pada trimester pertama telah reda. Peningkatan hormon pada trimester kedua juga menjadikan anda lebih seksi, jadi anda merasa lebih bersemangat untuk melakukan hubungan seks dengan pasangan anda. Sebenarnya, banyak wanita mengalami banyak orgasme untuk pertama kalinya semasa kehamilan ini.

Pada trimester kedua, hubungan seks akan menjadi lebih menarik dan berpotensi lebih memuaskan bagi wanita hamil. Lebih-lebih lagi, kebanyakan wanita masih cukup selesa pada trimester kedua kerana perutnya tidak terlalu membengkak.

Peningkatan rangsangan seksual wanita hamil pada trimester kedua dipengaruhi oleh peningkatan hormon estrogen. Pada trimester kedua kehamilan, badan anda menghasilkan lebih banyak estrogen. Hormon ini meningkatkan aliran darah di kawasan organ intim dan menyebabkan kawasan ini menjadi lebih sensitif sehingga timbulnya gairah seksual.

Selain itu, semasa trimester kedua kehamilan, cairan vagina juga meningkat yang menjadikan vagina lebih bersedia untuk menerima penembusan. Perubahan pada payudara yang lebih berkembang dan lebih sensitif juga menjadi penyebab kepada peningkatan keinginan seksual wanita hamil.

Manfaatkan masa ini dengan pasangan anda dan kongsi dengan gembira bagaimana badan anda berubah. Seks semasa mengandung adalah cara terbaik untuk kekal berhubung secara mental, emosi, dan fizikal.

Petua untuk seks selamat untuk wanita hamil pada trimester kedua

Periksa kehamilan anda secara berkala dengan pakar obstetrik anda, untuk mengetahui apakah kehamilan anda dalam keadaan sihat, dan juga untuk memastikan selamat untuk terus melakukan hubungan seks. Sekiranya gairah seksual anda baik dan anda tidak mengalami gangguan kehamilan berisiko tinggi, maka anda masih dibenarkan melakukan hubungan seks.

Namun, ingatlah keselesaan dan risiko yang mungkin berlaku pada bayi dalam kandungan. Anda dan pasangan anda harus merasa selesa secara fizikal dan posisi seks yang tidak memberi tekanan pada rahim atau membebankan perut wanita hamil.

Anda tidak boleh melakukan hubungan seks jika anda mengalami pendarahan, sakit perut atau kekejangan, cairan ketuban rosak atau pecah, sejarah kelemahan serviks atau serviks anda mula terbuka sebelum waktunya, plasenta rendah (plasenta previa), mempunyai sejarah kelahiran preterm , dan mengandung anak kembar atau lebih.

Posisi seks yang selamat untuk wanita hamil pada trimester kedua

Terdapat beberapa posisi seks yang boleh anda lakukan semasa trimester kedua kehamilan. Anda boleh mengatakan bahawa trimester kehamilan kedua adalah keadaan kehamilan yang menyenangkan untuk hubungan seksual. Mual atau sakit pagi sudah reda dan perut anda tidak membesar. Berikut kedudukan seks yang perlu dicuba pada trimester kedua kehamilan.

  • Kedudukan duduk saling berpandangan. Ini dilakukan dengan lelaki yang duduk di kerusi. Pasangan wanita duduk di pangkuan lelaki melihat satu sama lain.
  • kedudukan merangkak ( gaya anjing ). Kedudukan ini memungkinkan penembusan mendalam, yang mungkin sudah tidak selesa pada trimester ketiga.
  • Kedudukan tidur sisi. Berbaring di sisi anda dengan pasangan lelaki saling berhadapan. Nikmati pose mata-mata ini selama yang anda boleh.

Setelah anda memasuki kehamilan 20 minggu, maka hindarkan posisi yang membuat anda berbaring di belakang, seperti kedudukan mubaligh. Apabila anda berbaring telentang, rahim yang membesar memberi tekanan pada aorta, yang membawa darah ke plasenta. Kemudian, cubalah menopang pinggul kiri dengan bantal.

Pasangan anda juga tidak boleh meniup udara ke kawasan kemaluan. Meniup udara ke dalam faraj anda boleh menyebabkan embolisme udara (gelembung udara yang memasuki peredaran darah anda). Perkara ini jarang berlaku, tetapi boleh mengancam nyawa anda atau bayi anda. Seks oral selamat semasa mengandung, tetapi tidak boleh meniup udara ke dalam vagina.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found