Kesihatan jantung

Latihan untuk Penyakit Jantung dan Garis Panduan •

Bagi penghidap penyakit jantung, anda mungkin merasakan gejala penyakit jantung pada bila-bila masa seperti sakit dada dan sesak nafas. Untuk mengelakkan berulang, pesakit dengan penyakit kardiovaskular mesti mengikuti rawatan sambil menerapkan gaya hidup sihat, salah satunya adalah senaman secara teratur. Namun, jenis senaman apa yang selamat untuk pesakit penyakit jantung? Lalu, bagaimana melaksanakannya dengan selamat?

Jenis senaman untuk pesakit penyakit jantung

Senaman boleh mempengaruhi jantung dengan pelbagai cara. Pertama, senaman menjadikan otot anda menggunakan lebih banyak tenaga dan oksigen, sehingga meningkatkan degupan jantung anda. Kedua, senaman memerlukan kestabilan, jadi memerlukan degupan jantung yang tinggi selama beberapa minit atau jam setelah latihan berakhir.

Ketiga, jika senaman dilakukan secara teratur, ruang jantung akan lebih luas dan ini membolehkan jantung mengisi lebih banyak darah. Dinding jantung juga akan menjadi lebih tebal, menjadikan jantung mengepam darah dengan lebih kuat dan cekap.

Semua kesan senaman ini bermanfaat bagi pesakit penyakit jantung. Namun, pilihan bersenam mestilah tepat agar tidak menimbulkan masalah di kemudian hari. Jangan risau, anda boleh menjaga kesihatan jantung yang bermasalah dengan memilih sukan selamat berikut.

1. Berjalan

Berjalan dan berjalan pantas boleh menjadi latihan yang paling mudah bagi pesakit penyakit jantung. Banyak kajian menunjukkan bahawa berjalan dapat mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular sebanyak 31 peratus dan kematian sebanyak 32 persen.

Ini kerana berjalan kaki dapat menurunkan kadar kolesterol, tekanan darah, tekanan, dan membantu mengawal berat badan agar tetap ideal. Anda perlu tahu bahawa kolesterol tinggi dan hipertensi (tekanan darah tinggi) adalah faktor yang meningkatkan risiko seseorang terkena penyakit kardiovaskular.

Tahap kolesterol tinggi boleh membentuk plak pada saluran darah dan ini adalah penyebab penyakit jantung. Walaupun hipertensi dapat menjadikan arteri menjadi lebih kaku. Walau bagaimanapun, faedah berjalan kaki ini dapat dicapai jika jaraknya mencapai 8 km seminggu.

2. Taichi

Tai chi adalah senaman kecergasan dari China yang melibatkan serangkaian peregangan cahaya dengan pergerakan perlahan dan fokus. Selain pergerakan perlahan, taichi juga mengasah kemampuan anda untuk berkonsentrasi, mengawal pernafasan, dan mengatur irama badan anda.

Tai chi mempunyai peranan yang sangat besar dalam pencegahan dan rawatan pelbagai masalah kesihatan, termasuk penyakit jantung. Sebabnya, kerana taichi memberi tekanan ringan pada otot jantung.

Menurut Harvard Health Publishing, latihan ini baik untuk pesakit dengan penyakit jantung, seperti gagal jantung kerana membantu menurunkan tekanan darah. Pergerakan tai chi yang perlahan dapat menguatkan jantung, mengurangkan tekanan, dan membiarkan seseorang mengawal berat badannya.

3. Berenang

Untuk menjadikan senaman lebih menyeronokkan, anda boleh menggabungkan jalan santai dan taichi dengan berenang. Sukan ini adalah pilihan terbaik bagi orang yang telah sembuh dari jenis penyakit jantung yang biasa, seperti aterosklerosis atau kegagalan jantung.

Sebenarnya, ketika pesakit penyakit jantung mengalami masalah pada sendi (rematik) kerana pelbagai pergerakan lebih mudah dilakukan di dalam air.

Laman web Klinik Cleveland menyatakan bahawa berenang bermanfaat bagi pesakit penyakit jantung kerana dapat meningkatkan peredaran darah, menurunkan berat badan, membuat pernafasan lebih baik, menormalkan denyut jantung dan tekanan darah.

4. Berbasikal

Berbasikal adalah pilihan senaman yang selamat bagi penghidap penyakit jantung. Sebabnya, jenis senaman ini dapat menguatkan otot jantung, menurunkan kadar nadi rehat, mengurangkan kadar kolesterol, dan memudahkan peredaran darah.

Manfaat ini dapat melindungi pesakit dari serangan jantung dan strok di kemudian hari. Bukan hanya itu, latihan ini juga dapat membantu menurunkan berat badan pada pesakit penyakit jantung kerana membakar lemak badan.

Panduan latihan untuk pesakit penyakit jantung

Sebagai tambahan kepada pilihan latihan yang seharusnya tidak sewenang-wenangnya, pesakit dengan penyakit kardiovaskular juga harus mengetahui garis panduan yang selamat untuk melaksanakannya. Mari ikuti langkah-langkah selamat untuk bersenam jika anda menghidap penyakit jantung.

1. Pastikan terlebih dahulu anda boleh bersenam atau tidak

Tidak semua pesakit penyakit jantung dapat melakukan latihan, misalnya, mereka yang baru saja menjalani prosedur perubatan, seperti angioplasti, pembedahan pintasan, atau pembedahan jantung. Mereka lebih suka berehat di rumah untuk mempercepat proses pemulihan.

Sebilangan daripada mereka mesti terlebih dahulu mengesahkan keadaan fizikal mereka dengan doktor sebelum mula bersenam secara rutin. Sebagai contoh, pesakit penyakit jantung iskemia yang mengalami gejala sakit dada yang tidak stabil (angina) juga tidak digalakkan untuk mengambil bahagian dalam senaman yang berat. Pilihan sukan riadah juga harus terhad dan diawasi.

Kemudian, pesakit dengan alat pacu jantung harus mengelakkan sukan yang bergantung pada pergerakan lengan atau sentuhan badan. Begitu juga, pesakit dengan kegagalan jantung kongestif harus mengelakkan berenang sekiranya keadaan mereka belum pulih sepenuhnya.

2. Ikut peraturan asas bersenam dengan betul

Melakukan sukan dengan selamat untuk pesakit penyakit jantung dapat dicapai dengan mengikuti tiga peraturan dalam setiap aktiviti fizikal, iaitu memanaskan badan, berlatih dan menyejukkan badan. Fasa pemanasan dan penyejukan yang baik (lebih kurang 5 minit) dapat menjaga kesihatan jantung anda.

Elakkan pancuran air panas, yang boleh menyebabkan peningkatan degupan jantung dan aritmia, selama 15 minit selepas aktiviti fizikal.

3. Meningkatkan intensiti secara perlahan

Walaupun anda sangat teruja untuk melakukan aktiviti yang sihat dan sihat ini, anda masih harus menyesuaikan rancangan senaman anda dengan keadaan anda. Jangan melakukan senaman untuk waktu yang lama secara tiba-tiba.

Lebih baik, mulailah bersenam selama 30 minit pada minggu pertama dan kemudian tingkatkan tempohnya pada minggu berikutnya. Jangan lupa, untuk selalu berjumpa dengan rancangan senaman ini dengan doktor anda.

4. Pastikan pengambilan nutrien dan cecair mencukupi

Latihan memerlukan tubuh pesakit penyakit jantung mengeluarkan banyak tenaga. Oleh itu, pastikan anda makan pilihan makanan yang menyihatkan hati agar stamina anda terjaga.

Di samping itu, sentiasa menyediakan air minuman agar tidak berlaku dehidrasi. Sebabnya, air dapat mencegah penyakit jantung menjadi lebih teruk kerana air menyokong kerja sel, organ, dan tisu di dalam badan.

5. Pantau keadaan badan semasa bersenam

Pantau dan pantau keadaan badan, seperti memantau degupan jantung, tekanan darah dan irama sebelum, semasa, dan setelah bersenam.

Berhenti bersenam dengan segera sekiranya gejala seperti pening, aritmia, sesak nafas, dan sakit dada kembali.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found