Kehamilan

Dadah Kolesterol untuk Wanita Hamil, Selamat atau Tidak?

Tahap kolesterol badan tidak boleh melebihi 200 mg / dL, dengan kolesterol LDL harus di bawah 130 mg / dL. Sekiranya melebihi had ini, anda akan disarankan mengambil ubat kolesterol. Dalam keadaan normal, anda mungkin boleh mengambil ubat ini dengan mudah tanpa perlu risau akan kesan buruk yang akan berlaku. Namun, ia adalah kisah yang berbeza jika seorang wanita yang mempunyai kolesterol tinggi hamil. Oleh itu, adakah ubat kolesterol untuk wanita hamil selamat?

Ambil ubat kolesterol untuk wanita hamil

Ubat kolesterol yang paling sering dikonsumsi untuk menurunkan kadar kolesterol tinggi dalam tubuh adalah statin. Terdapat banyak jenis ubat statin, semuanya berfungsi dengan cara yang serupa. Ubat-ubatan ini menyekat pembentukan kolesterol di hati serta mencegah penyumbatan saluran darah.

Malangnya, anda harus lebih bijak dalam memilih ubat-ubatan mana yang dibenarkan untuk dimakan semasa kehamilan dan mana yang tidak. Sebabnya, tidak semua jenis ubat selamat diambil semasa mengandung, termasuk ubat penurun kolesterol ini.

FDA, sebagai Badan Pengawas Makanan dan Dadah di Amerika Syarikat yang setara dengan BPOM, tidak mengesyorkan penggunaan ubat kolesterol untuk wanita hamil. Kerana ubat ini berisiko membahayakan rahim, malah boleh menyebabkan cacat lahir pada bayi.

Dr. Brian Iriye, pakar obstetrik di Las Vegas, menjelaskan bahawa ubat kolesterol untuk wanita hamil yang telah diambil akan memasuki badan dan menyeberangi plasenta bayi. Di sinilah kemungkinan timbulnya kesan sampingan yang buruk pada janin yang sedang berkembang di dalam perut.

Itulah sebabnya mengapa banyak pakar kesihatan melarang penggunaan ubat kolesterol untuk wanita hamil kerana boleh membahayakan keadaan ibu dan bayinya.

Nampaknya, kolesterol akan meningkat secara semula jadi semasa kehamilan

Kolesterol yang meningkat semasa kehamilan tidak selalu menjadi perkara yang buruk. Carolyn Gundell, sebagai pakar pemakanan di Reproductive Medicine Associates of Connecticut di Amerika Syarikat, mengatakan bahawa tahap kolesterol semasa kehamilan akan meningkat antara 25-50 persen.

Dr. Kavita Sharma, pengarah Pusat Perubatan Wexner Ohio State University, menambah bahawa kenaikan ini bergantung pada usia kehamilan, yang biasanya berlaku pada trimester kehamilan kedua dan ketiga. Tidak perlu risau, jumlah ini akan kembali normal dalam masa empat hingga enam minggu setelah melahirkan.

Pada hakikatnya, adalah normal bagi wanita hamil untuk mengalami peningkatan kadar kolesterol - termasuk kolesterol total, trigliserida, kolesterol "buruk" atau LDL, menjadi kolesterol "baik" atau HDL yang dapat meningkat jauh lebih tinggi daripada jenis kolesterol lain.

Sebenarnya, kolesterol total akan turun naik antara 175-200 mg / dL pada awal kehamilan dan akan terus meningkat sehingga mencapai 250 mg / dL hingga akhir kehamilan.

Bukan tanpa sebab, kolesterol adalah nutrien penting yang diperlukan semasa kehamilan. Ini kerana kolesterol memainkan peranan utama dalam menyokong perkembangan otak janin, pengembangan sel-sel tubuh janin, dan menyiapkan susu ibu untuk menyusui kemudian.

Selain itu, kolesterol juga akan meningkatkan penghasilan hormon estrogen dan progesteron, yang membantu mengekalkan kehamilan yang sihat. Ringkasnya, dapat dikatakan bahawa jumlah kolesterol wanita hamil dan bukan hamil tentu akan sangat berbeza.

Daripada mengambil ubat, cubalah cara lain yang lebih selamat

Beberapa pengecualian bagi anda yang sudah mempunyai kolesterol tinggi sebelum hamil, anda harus berjumpa lebih lanjut dengan doktor anda mengenai alternatif yang boleh dilakukan untuk mengelakkan kadar kolesterol badan meningkat dengan cepat.

Mengatur diet yang sihat dan senaman yang teratur biasanya disarankan agar kolesterol tetap stabil. Dr. Sharma mengesyorkan agar anda menjaga diri anda dengan mengamalkan diet seimbang dan senaman yang teratur sebelum, semasa dan setelah kehamilan.

Seboleh-bolehnya, pilih sumber makanan yang rendah lemak dan tinggi serat. Anda boleh makan lebih banyak sayur-sayuran dan buah-buahan untuk meningkatkan pengambilan vitamin dan mineral. Walaupun anda sering berkeinginan untuk makan makanan ini semasa mengandung, tetap mempertimbangkan kandungan nutrien untuk si kecil di perut.

Jangan lupa, disertai dengan senaman yang akan membantu menguruskan tahap kolesterol dalam badan. Pilih senaman ringan yang selamat untuk wanita hamil, yang penting badan tetap santai dan mendapat faedah positif. Selain mengatur kadar kolesterol, senaman semasa hamil juga bertujuan untuk mempersiapkan kelahiran dengan lancar.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found