Kesihatan

8 Kegunaan Minyak Bayi untuk Orang Dewasa •

Bagi anda yang mempunyai bayi, minyak bayi mungkin telah menjadi salah satu rawatan wajib yang tidak boleh dilewatkan. Namun, adakah anda tahu bahawa minyak bayi bukan sahaja baik untuk bayi? Anda boleh menggunakan minyak serba guna ini untuk pelbagai perkara. Bermula dari rawatan kecantikan hingga pertolongan cemas dalam kemalangan (P3K), minyak bayi ternyata sangat berkhasiat. Berikut adalah pelbagai faedahnya minyak bayi untuk orang dewasa.

minyak bayi diperbuat daripada apa?

minyak bayi adalah sejenis minyak mineral yang tidak berbau atau tidak berwarna. Minyak ini diambil dari proses penapisan petroleum. Selepas itu, minyak akan disucikan dan disaring semula. Sebelum penjualan, minyak bayi kemudian menambah wangian. minyak bayi Selamat digunakan oleh bayi, kanak-kanak dan orang dewasa.

Manfaat minyak bayi untuk orang dewasa

Walaupun penggunaan minyak bayi Awalnya bertujuan untuk melembapkan dan merawat kulit bayi, minyak ini sebenarnya juga bagus untuk orang dewasa. Inilah kegunaannya minyak bayi untuk orang dewasa yang mungkin anda tidak kenal.

1. Pelembap

Bagi anda yang mempunyai kulit yang sangat kering, minyak bayi lebih kuat daripada pelembap atau losyen biasa. Bukan hanya untuk kulit, minyak ini juga dapat digunakan untuk melembapkan bibir kering dan pecah-pecah.

2. Urut minyak

minyak bayi boleh digunakan sebagai pengganti minyak urut anda. Minyak ini terasa lembut pada kulit dan juga aroma yang menenangkan. Lain daripada itu, minyak bayi juga dapat membantu mengecilkan liang pori agar kehangatan badan dapat dijaga semasa anda diurut.

3. Pengganti krim pencukur

Jangan menggunakan sabun atau krim pencukur secara sembarangan kerana boleh merengsakan kulit. Sementara itu, minyak bayi dapat membantu menjadikan kulit lebih halus dan lebih lembap daripada sabun atau krim pencukur biasa. Memohon minyak bayi sebelum dan selepas anda bercukur. Hasilnya adalah kulit yang lebih halus selepas bercukur.

4. Padamkan solekan atau cela pada kulit

Adakah anda mencari alat solek yang berkesan tetapi tidak kasar pada kulit? minyak bayi adalah jalan penyelesaiannya. Minyak bayi selamat digunakan untuk kulit wajah dan berkesan menghilangkan sisa-sisa kosmetik, terutama bagi anda yang mempunyai kulit sensitif. Di samping itu, anda juga boleh menggunakan minyak bayi untuk menghilangkan cela pada kulit. Contohnya, jika anda mempunyai penanda atau dakwat di tangan anda.

5. Mengatasi tumit yang retak

minyak bayi dapat menyelesaikan masalah tumit kering hingga retak. Memohon minyak bayi pada tumit sebelum tidur dan biarkan sepanjang malam. Minyak ini akan menjadikan tumit anda lebih lembut dan lembut secara semula jadi.

6. Menyamarkan kantung mata

Salah satu sifat yang kuat minyak bayi untuk orang dewasa adalah menyamarkan kantung mata yang gelap atau bengkak. titisan minyak bayi cukup pada kantung mata dan urut ringan dengan jari anda selama kira-kira 2 minit. Kemudian lap lebihan minyak dengan tisu atau kain lembut.

7. Mencegah lepuh dari kasut baru

Kasut baru menggaru tumit atau jari kaki anda? Cegah dengan memburuk-burukkan minyak bayi di atas kaki anda sebelum memakai kasut baru anda. Dengan cara itu, kaki anda dilindungi daripada geseran yang boleh menyebabkan lecet.

8. Tanggalkan plaster

Melepaskan pembalut atau pelekat luka dari permukaan kulit anda boleh menjadi sangat menyakitkan. Untuk menampal plaster dengan lebih senang, perlahan-lahan sapukan minyak bayi sambil membuang sejumlah kecil plaster pada kulit. Kaedah ini lebih berkesan dan tidak menyakitkan daripada menggunakan air.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found