Kesihatan Otak dan Saraf

Apa Yang Berlaku Pada Tubuh Apabila Otak Semula Jadi Membeku •

Menikmati ais krim sejuk yang meleleh di lidah semasa cuaca panas adalah salah satu kenikmatan terbesar dalam hidup. Tetapi, nikmati satu sudu besar ais krim vanila kegemaran anda dengan tergesa-gesaakan menimbulkan penderitaan baru - yang mungkin anda biasa - iaitu, pembekuan otak.

pembekuan otak berlaku semasa anda makan ais krim atau minum sebilangan besar minuman sejuk dalam satu tegukan terlalu cepat. Keadaan ini disebabkan oleh makanan sejuk secara rasmi diakui oleh Persatuan Sakit Kepala Antarabangsa, seperti yang dilaporkan oleh Daily Mail.

Apa itu pembekuan otak?

Berdasarkan definisi IHS rummy, pembekuan otak adalah sensasi sakit kepala yang menusuk di tengah dahi akibat "menelan atau menyedut rangsangan sejuk". Keadaan ini biasanya berlaku ketika cuaca sangat panas dan seseorang memakan makanan sejuk terlalu cepat. Akibatnya, nama rasmi pembekuan otak adalah Sakit Kepala Stimulus Sejuk (CSH).

pembekuan otak adalah cara badan anda memberi amaran kepada anda untuk melambatkan dan tidak terburu-buru. Walau bagaimanapun, para penyelidik mendapati bahawa makan sesuatu yang sejuk secara perlahan juga dapat mencetuskan permulaan "pembekuan otak" ini.

Sakit kepala kerana pembekuan otak termasuk jenis sakit kepala yang berlaku dengan sangat cepat, tetapi juga hilang dengan cepat. Istilah perubatan untuk sakit kepala jenis ini disebut ganglioneuralgia sphenopalatine.

Apa yang berlaku pada badan ketika mengalami pembekuan otak

Melaporkan dari Science Daily, Dwayne Godwin, Ph.D., seorang ahli sains saraf di Pusat Perubatan Wake Forest Baptist, mengatakan bahawa pembekuan otak disangka disebabkan oleh perangsang sejuk, dalam bentuk pepejal atau cecair, yang melalui bumbung mulut atau dinding belakang faring.

Mulut kita dipenuhi saluran darah, termasuk lidah - inilah sebabnya kita mengukur suhu badan kita dengan memasukkan termometer ke dalam mulut kita. Apabila sesuatu yang sejuk memukul bumbung mulut, perubahan suhu tisu yang tiba-tiba merangsang saraf sehingga saluran darah melebar dan membengkak dengan cepat. Ini adalah usaha untuk mengarahkan darah kembali ke kawasan tersebut untuk memanaskannya semula.

Sebenarnya, otak tidak dapat merasakan kesakitan walaupun mempunyai berbilion neuron. Kesakitan yang disebabkan oleh rangsangan sejuk dirasakan oleh reseptor pada neuron di luar lapisan pelindung otak yang disebut meninges, di mana kedua-dua arteri bertemu. Darah yang mengalir melalui arteri karotid dalaman di tekak disejukkan oleh perangsang sejuk yang anda makan, dan kemudian memenuhi arteri serebrum anterior di persimpangan dahi di mana tisu otak bermula. Banjir aliran darah ini menyebabkan kesakitan yang luar biasa ketika kedua saluran sibuk membuka dan menutup, menimbulkan tekanan yang meningkat, yang mencetuskan saraf otak.

Pelebaran saluran darah secara tiba-tiba ini mencetuskan pengaktifan reseptor kesakitan, yang kemudian melepaskan prostaglandin (yang menyebabkan kesakitan), meningkatkan kepekaan untuk memperburuk rasa sakit, dan menghasilkan keradangan dengan menghantar isyarat melalui saraf trigeminal untuk memberi amaran kepada otak bahawa mulut mengalami masalah .

Ringkasnya, minum minuman sejuk dengan cepat tidak memberi mulut masa yang cukup untuk menyerap sejuk sepenuhnya.

Cara yang berkesan untuk mengatasi pembekuan otak

Rasa sakit di kepala akan reda apabila saluran darah kembali ke ukuran normal. Salah satu kaedah terpantas untuk mengurangkan kesakitan akibat pembekuan otak adalah dengan cepat meletakkan lidah anda ke bumbung mulut untuk memanaskan suhu mulut.

Perkara-perkara lain yang dapat membantu mengatasi pembekuan otak adalah untuk menghentikan rasa sejuk di mulut dengan membilasnya dengan minuman suam.

Cara terbaik untuk mencegah pembekuan otak daripada berulang adalah dengan makan makanan / minuman sejuk dalam bahagian kecil, dan beri ruang di antara mulut untuk memberi masa rehat pendek kepada tekak anda untuk memanaskan badan semula.

BACA JUGA:

  • Kelaparan Palsu: Membezakan Kelaparan Sebenar dan Kelaparan Palsu
  • 9 Bahagian Badan Yang Tidak Menyakitkan Semasa Tatu
  • 6 Gaya Makan yang Menghancurkan Makanan Anda
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found