Kesihatan jantung

10 Fakta Unik mengenai Hati Manusia yang Perlu Anda Ketahui

Semua orang tahu bahawa jantung adalah organ yang paling penting dalam tubuh manusia. Sebabnya, jika jantung berhenti berdegup, seseorang akan kehilangan peluang hidupnya. Tetapi hanya sebilangan kecil orang yang mengetahui fakta unik mengenai jantung, organ utama kehidupan manusia. Lihat fakta hati berikut yang mesti anda ketahui.

1. Ukuran jantung lelaki dan wanita berbeza

Berat jantung lelaki diketahui 10 auns, sementara jantung wanita adalah 8 auns. Anda boleh meramal ukuran jantung anda, dari seberapa besar kepalan tangan anda. Oleh itu, ukuran hati setiap orang adalah berbeza.

2. Jantung adalah pam gergasi

Jantung akan mengepam sekitar 5 liter darah dalam satu minit. Darah mengalir ke seluruh sistem vaskular hanya dalam 20 saat. Dalam sehari, jantung mengepam sekitar 2,000 gelen darah sejauh 60,000 batu ke dalam urat.

3. Jantung berdegup rata-rata 60-100 kali seminit

Jantung dewasa berdegup sekitar 100,000 kali setiap hari dan 3,600,000 sepanjang tahun menurut Persatuan Jantung Amerika . Manakala orang yang mempunyai denyut jantung lebih pendek 60 denyut seminit (bpm), jantungnya berdegup sekitar 86,000 kali sehari.

4. Jantung berdegup perlahan ketika anda tidur

Pada waktu malam, jantung akan berdegup di bawah 60 kali seminit. Sebilangan orang hanya mempunyai 40 kali seminit. Ini berlaku kerana metabolisme tubuh melemah dan sistem saraf parasimpatik lebih aktif, yang melambatkan prestasi jantung dan membuat anda lebih santai.

5. Gejala serangan jantung pada lelaki dan wanita adalah berbeza

Bukan hanya jantung wanita lebih kecil daripada lelaki, tetapi wanita merasakan serangan jantung lebih perlahan daripada lelaki. Apabila wanita mengalami serangan jantung - dan lebih dari setengah juta wanita merasakannya setiap tahun - mereka cenderung mengalami mual, gangguan pencernaan, sakit di bahagian bawah dada atau bahagian atas perut, atau sakit belakang, daripada sesak nafas.

6. Aktiviti harian mempengaruhi risiko penyakit jantung

Orang yang mempunyai aktiviti rendah seperti jarang bersenam atau bergerak mempunyai risiko 2 kali ganda terkena penyakit jantung daripada mereka yang lebih aktif. Apabila anda aktif walaupun dengan gerakan kecil seperti berjalan dari sisi ke sisi, otot mengaktifkan gen yang membuat bahan kimia dan protein yang membantu memproses gula darah dan kolesterol dengan lebih berkesan, sehingga mewujudkan struktur yang sihat di dinding saluran darah.

7. Ketawa adalah ubat terbaik untuk jantung

Semasa anda ketawa, lapisan dinding saluran darah anda mengendur dan mengembang. Ketawa dapat menghantar 20% lebih banyak darah untuk mengalir ke seluruh badan anda. Satu kajian mendapati bahawa ketika orang menonton filem komedi, aliran darah mereka meningkat. Itulah sebabnya ketawa boleh menjadi penawar tekanan.

8. Serangan jantung lebih kerap berlaku pada pagi Isnin

Anda lebih cenderung mengalami serangan jantung pada pagi Isnin daripada waktu lain. Doktor mengatakan bahawa pagi adalah waktu utama untuk serangan jantung. Ini berlaku kerana tahap hormon stres yang disebut kortisol meningkat pada waktu pagi.

Apabila ini berlaku, plak kolesterol yang terbentuk di arteri dapat pecah dan menyekat aliran darah ke jantung, menyebabkan kenaikan tekanan darah dan peningkatan degupan jantung kerana tekanan menghadapi realiti untuk kembali bekerja setelah cuti hujung minggu .

9. Seks dapat menurunkan risiko serangan jantung

Melakukan hubungan seks secara berkala dapat mengurangkan risiko lelaki mati akibat penyakit jantung. Bagi lelaki, mengalami orgasme tiga atau empat kali seminggu dapat memberikan perlindungan yang kuat terhadap serangan jantung atau strok, menurut satu kajian di Britain. Namun, tidak jelas apakah ini juga berlaku untuk wanita.

Untuk satu perkara, aktiviti seksual adalah penghilang tekanan yang sangat baik, dan juga kaedah bersenam kerana membakar sekitar 85 kalori setiap sesi setengah jam. Sekiranya anda sukar melakukan hubungan seks, ini boleh menjadi amaran bahawa ada sesuatu yang tidak kena di hati anda. Sebagai contoh, sebilangan penyelidik berpendapat disfungsi ereksi mungkin merupakan tanda awal serangan jantung.

10 Penyakit jantung boleh menyerang sesiapa sahaja

Fakta jantung lain adalah bahawa penyakit jantung adalah pembunuh terbesar bagi lelaki dan wanita. Walau bagaimanapun, tidak kira apa jantina anda, penyakit ini jelas memberi peluang yang sama untuk lelaki dan wanita. Oleh itu, sangat penting untuk mengamalkan gaya hidup sihat dengan tidak merokok, melakukan senaman secara teratur, makan makanan yang sihat, menjaga tekanan darah dan tahap kolesterol, sehingga dapat meminimumkan peluang mendapat penyakit jantung sejak awal.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found