Ubat dan Makanan Tambahan

Piperacillin + Tazobactam: Fungsi Dadah, Dos, dll. •

Piperacillin + Tazobactam Apa Ubat?

Untuk apa piperacillin + tazobactam?

Piperacillin dan Tazobactam adalah antibiotik penisilin yang melawan bakteria dalam badan.

Piperacillin dan Tazobactam adalah ubat gabungan yang digunakan untuk merawat pelbagai jangkitan yang disebabkan oleh bakteria, seperti jangkitan saluran kencing, jangkitan tulang dan sendi, jangkitan vagina yang teruk, jangkitan perut, jangkitan kulit, dan radang paru-paru.

Ubat ini kadang-kadang diberikan bersamaan dengan antibiotik lain.

Piperacillin dan Tazobactam juga boleh digunakan untuk tujuan yang tidak disenaraikan dalam panduan ubat ini.

Bagaimana menggunakan piperacillin + tazobactam?

Piperacillin dan Tazobactam disuntik ke dalam vena melalui IV. Anda mungkin diberitahu cara menggunakan infus di rumah. Jangan suntik ubat ini sendiri jika anda tidak memahami cara memberi suntikan dan betulkan jarum, tiub IV, dan barang lain yang digunakan untuk menyuntik ubat.

Piperacillin dan Tazobactam biasanya diberikan selama 7 hingga 10 hari, bergantung pada jangkitan yang dirawat. Ikuti semua arahan pada label preskripsi anda. Jangan gunakan ubat ini dalam jumlah yang lebih besar atau lebih kecil atau lebih lama daripada yang disyorkan.

Piperacillin dan Tazobactam mesti dicampurkan dengan cecair (pelarut) sebelum menggunakannya. Sekiranya anda menggunakan suntikan di rumah, pastikan anda memahami cara mencampurkan dan menyimpan ubat dengan betul.

Sediakan dos hanya apabila anda bersedia untuk memberi suntikan. Jangan gunakan ubat ini jika ubat itu berubah warna atau terdapat zarah di dalamnya. Hubungi ahli farmasi anda untuk mendapatkan ubat baru.

Sekiranya anda mengambil ubat ini dalam jangka masa panjang, anda mungkin memerlukan ujian perubatan yang kerap dari doktor anda.

Gunakan picagari hanya untuk satu kali penggunaan, kemudian buang di dalam bekas tusukan khas (tanya ahli farmasi anda di mana anda boleh mendapatkannya dan cara membuangnya). Jauhkan bekas ini dari jangkauan kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Gunakan ubat ini selama yang ditetapkan. Gejala anda mungkin bertambah baik sebelum jangkitan sepenuhnya hilang. Melewatkan dos juga dapat meningkatkan risiko jangkitan tahan antibiotik lebih lanjut. Piperacillin dan Tazobactam tidak akan merawat jangkitan virus seperti selesema atau selesema biasa.

Ubat ini boleh menyebabkan keputusan yang luar biasa pada ujian perubatan tertentu. Beritahu doktor yang merawat anda bahawa anda mengambil piperacillin dan tazobactam.

Simpan ubat yang tidak dicampurkan dengan pengencer cecair pada suhu bilik yang sejuk.

Ubat yang telah dicampurkan dalam beg IV harus digunakan dalam 24 jam jika anda menyimpannya pada suhu bilik.

Campuran ubat di pam infusi harus digunakan dalam 12 jam jika anda menyimpannya pada suhu bilik.

Ubat campuran dalam beg IV juga boleh disimpan di dalam peti sejuk sehingga 7 hari. Jangan membeku. Buangkan campuran yang tidak digunakan yang belum digunakan pada masa itu.

Bagaimana cara menyimpan piperacillin + tazobactam?

Ubat ini paling baik disimpan pada suhu bilik, jauh dari tempat yang langsung terang dan lembap. Jangan simpan di bilik mandi. Jangan membeku. Jenama lain ubat ini mungkin mempunyai peraturan penyimpanan yang berbeza. Perhatikan arahan penyimpanan pada bungkusan produk atau tanyakan kepada ahli farmasi anda. Jauhkan semua ubat dari jangkauan kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Jangan membuang ubat ke tandas atau longkang kecuali disuruh. Buang produk ini apabila ia telah habis atau tidak lagi diperlukan. Rujuk dengan ahli farmasi atau syarikat pelupusan sampah tempatan anda tentang cara membuang produk anda dengan selamat.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found