Kesihatan Muskuloskeletal

Maklumat Lengkap Mengenai Pemeriksaan Asid Urik -

Tahap asid urik yang tinggi boleh menyebabkan pelbagai penyakit. Salah satunya ialah gout atau gout. Oleh itu, penting bagi anda untuk mengawal kadar asid urik untuk mengelakkan penyakit ini. Namun, bagaimana untuk memeriksa tahap asid urik dalam badan? Ujian atau pemeriksaan apa yang harus dilakukan untuk menentukan tahap asid urik?

Apakah ujian asid urik?

Ujian asid urik adalah pemeriksaan yang dilakukan untuk menentukan tahap asid urik dalam badan. Asid urik itu sendiri adalah sebatian yang terbentuk semasa tubuh memecah purin, yang merupakan bahan yang terdapat secara semula jadi di dalam badan dan juga boleh berasal dari makanan atau minuman yang anda makan.

Asid urik larut dalam darah dan kemudian memasuki buah pinggang. Dari buah pinggang, asid urik akan dikeluarkan dari badan melalui air kencing. Tetapi, apabila badan menghasilkan terlalu banyak asid urik atau ginjal tidak mengeluarkan air kencing yang mencukupi, asid urik menumpuk dan membentuk kristal pada sendi.

Keadaan ini menyebabkan keradangan pada sendi (arthritis) yang dikenali sebagai gout. Selain itu, kristal asid urik juga dapat terbentuk di buah pinggang dan menyebabkan penyakit batu karang.

Bilakah anda perlu melakukan pemeriksaan asid urik?

Tahap asid urik yang tinggi dikaitkan dengan gout dan batu ginjal. Oleh itu, ujian asid urik secara amnya dilakukan sekiranya anda mempunyai simptom yang berkaitan dengan kedua penyakit tersebut.

Gejala gout yang mungkin timbul, seperti sakit, bengkak, dan kemerahan pada sendi. Sedangkan gejala batu ginjal yang umumnya muncul, yaitu sakit parah di bahagian sisi perut, sakit belakang, darah di dalam air kencing, kerap membuang air kecil, atau mual dan muntah.

Dalam keadaan ini, ujian asid urik dapat membantu doktor anda membuat diagnosis dan mencari punca gejala anda.

Selain itu, ujian asid urik juga sering dilakukan pada pesakit barah yang menjalani kemoterapi atau terapi radiasi. Sebabnya, kedua-dua jenis rawatan tersebut dapat meningkatkan kadar asid urik. Melalui ujian ini, doktor dapat memastikan bahawa rawatan diberikan sebelum tahap asid urik menjadi terlalu tinggi.

Ujian asid urik jenis biasa

Secara amnya, terdapat dua jenis ujian asid urik yang biasa dilakukan oleh doktor. Dua jenis pemeriksaan adalah:

  • Ujian asid urik dalam darah

Pemeriksaan kadar asid urik dalam darah juga dikenali sebagai asid urik serum. Seperti namanya, ujian ini adalah ujian yang dilakukan dengan mengambil sampel darah.

Dalam pemeriksaan asid urik ini, seorang profesional perubatan akan mengambil sampel darah dari urat di lengan anda menggunakan picagari. Sampel darah anda kemudian akan dikumpulkan ke dalam tabung uji untuk pemeriksaan kemudian di makmal.

Semasa darah diambil, anda biasanya akan merasakan sedikit kesakitan ketika jarum masuk dan keluar dari urat anda. Namun, ini sangat normal dan biasanya hanya berlangsung dalam masa yang singkat, iaitu kurang dari lima minit.

Selain itu, yang dilaporkan oleh Pusat Perubatan Universiti Rochester, melakukan ujian darah dengan jarum suntik juga dapat menimbulkan risiko lain, seperti pendarahan, jangkitan, lebam, dan merasa seperti pening.

  • Ujian asid urik dalam air kencing

Selain sampel darah, pemeriksaan kadar asid urik juga dapat dilakukan dengan mengambil sampel air kencing. Sampel air kencing diambil, iaitu air kencing yang anda lalui selama 24 jam. Oleh itu, pengambilan air kencing ini biasanya boleh dilakukan di rumah anda.

Sebelum mengambil sampel, pegawai perubatan akan menyediakan bekas untuk mengumpulkan air kencing dan arahan mengenai cara mengumpulkan dan menyimpan sampel.

Anda perlu mula mengambil sampel air kencing pada waktu pagi. Setelah bangun, anda perlu membuang air kecil dengan segera, tetapi jangan menyimpan air kencing ini. Namun, anda perlu perhatikan ketika anda membuang air kecil untuk pertama kalinya pada hari itu, sebagai tanda anda mula mengambil sampel air kencing dalam 24 jam berikutnya.

Selama 24 jam berikutnya, kumpulkan semua air kencing yang anda masukkan ke dalam bekas yang disediakan dan catat waktunya. Simpan bekas air kencing anda di dalam peti sejuk atau sejuk dengan ais. Kemudian, bawa semua sampel ke makmal atau hospital tempat anda dirawat, kemudian diperiksa di makmal.

Tidak seperti sampel darah, memeriksa kadar asid urik dengan sampel air kencing tidak menyakitkan dan tidak menimbulkan risiko atau masalah.

Persediaan yang perlu dilakukan sebelum memeriksa asid urik

Tidak ada persiapan khas yang harus anda lakukan sebelum menjalani ujian asid urik, kecuali ada arahan khas dari doktor anda. Namun, anda harus memperhatikan perkara berikut sebelum prosedur pemeriksaan dijalankan:

  • Beritahu doktor anda mengenai sebarang ubat, termasuk makanan tambahan dan ubat-ubatan herba, yang anda ambil. Kerana beberapa ubat boleh mempengaruhi kadar asid urik di dalam badan anda, seperti aspirin, ubat gout, ubat anti-radang nonsteroid (NSAID), dan ubat diuretik.
  • Doktor anda mungkin meminta anda menghentikan ubat sebentar sebelum ujian dilakukan. Tetapi perlu diingat, jangan berhenti dan menukar ubat sebelum doktor anda mengatakannya.
  • Anda mungkin diminta berpuasa selama 4 jam sebelum ujian, terutama untuk memeriksa asid urik dalam darah.
  • Sebelum mengambil sampel air kencing, pastikan anda minum air secukupnya untuk mengelakkan dehidrasi.
  • Pastikan juga anda tidak mengambil alkohol selama 24 jam pengambilan air kencing, kerana ia dapat mengurangkan kadar asid urik yang dikeluarkan oleh buah pinggang.

Hasil ujian asid urik

Hasil pemeriksaan asid urik, baik dengan sampel darah dan air kencing, umumnya hanya akan keluar satu atau dua hari setelah sampel dikumpulkan oleh pegawai perubatan di makmal. Dari hasil ini, akan dapat dilihat sama ada tahap asid urik adalah normal atau tidak.

Walau bagaimanapun, pemeriksaan tahap asid urik sahaja tidak semestinya dapat mendiagnosis penyakit, baik penyakit gout dan penyakit buah pinggang. Anda mungkin memerlukan ujian lain untuk membantu doktor membuat diagnosis.

Sebagai contoh, ujian cecair sendi jika gout disyaki atau ujian urinalisis jika doktor anda mengesyaki anda mempunyai batu ginjal. Bercakap dengan doktor anda mengenai jenis ujian yang tepat.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found