Kehidupan yang sihat

5 Pertolongan Cemas untuk Orang yang Jatuh dari Ketinggian |

Jatuh dari ketinggian bukan sahaja boleh menyebabkan kecederaan, tetapi juga kesan lain yang mungkin tidak dapat dilihat langsung dari luar. Itulah sebabnya pertolongan cemas kepada orang yang jatuh dari ketinggian tidak boleh dilakukan secara sembarangan. Terdapat beberapa perkara yang perlu diperhatikan agar pertolongan yang anda berikan tidak memburukkan lagi kecederaan mangsa.

Pertolongan cemas untuk orang yang jatuh dari tangga atau ketinggian

Kejatuhan dari ketinggian (lebih dari 2 meter) biasanya berlaku kerana tergelincir, jatuh dari tangga, atau kecuaian pekerja pembinaan. Kemalangan ini hampir selalu membawa kepada akibat yang membawa maut.

Dilancarkan dari Eksekutif Kesihatan dan Keselamatan, setiap tahun terdapat 80 kes jatuh dari ketinggian yang menyebabkan patah tulang di lengan dan gegaran.

Oleh itu, pertolongan cemas sangat penting untuk dilakukan dengan segera.

Namun, sebelum melakukan tindakan ke atas mangsa yang jatuh dari tangga atau ketinggian, pastikan keadaan di sekitar anda cukup selamat.

Elakkan kedudukan atau lokasi yang boleh membahayakan anda seperti di bawah runtuhan, di tanah yang licin, dan sebagainya.

Setelah memastikan anda selamat, ikuti langkah pertolongan cemas berikut untuk orang yang jatuh dari ketinggian:

1. Pastikan kesedaran mangsa

Semasa memberi pertolongan cemas kepada orang yang jatuh dari tangga atau ketinggian, jangan tergesa-gesa untuk menggerakkan badan.

Mendekati mangsa terlebih dahulu supaya anda dapat mengesahkan kesedarannya dan menilai keadaannya dengan cepat.

Perhatikan sama ada mangsa sedar dan dapat bertindak balas. Sekiranya mangsa jatuh dari ketinggian dapat bertindak balas, maka perhatikan apakah dia dapat bernafas.

Sekiranya mangsa tidak bertindak balas, terutamanya jika tidak ada nadi di kawasan leher, segera lakukan resusitasi kardiopulmonari (CPR) atau pernafasan buatan.

Setelah mangsa disahkan masih bernafas, pastikan saluran udara tidak terhalang. Sekiranya dia kelihatan kesulitan bernafas, ubah posisi mangsa dengan perlahan sehingga lebih mudah baginya untuk menghirup udara.

2. Ketahui bila hendak memanggil nombor kecemasan

Segera hubungi nombor ambulans (118) sekiranya mangsa tidak sedarkan diri atau mengalami kecederaan serius pada leher, kepala, punggung, pinggul, atau paha.

Panggil juga nombor kecemasan sekiranya mangsa yang jatuh dari ketinggian tidak dapat bernafas atau mengalami sawan.

Semasa menunggu bantuan perubatan untuk mangsa yang jatuh tidak bernafas, anda boleh memberikan pertolongan cemas kepada mangsa kejang dengan melakukan pernafasan jantung dan paru-paru.

Elakkan daripada melakukan CPR untuk membantu mangsa jatuh dari ketinggian jika anda tidak tahu caranya. Adalah lebih baik jika anda mendapatkan bantuan perubatan secepat mungkin.

3. Cari tanda-tanda kecederaan dan kecederaan

Sekiranya orang yang jatuh dari ketinggian dapat bernafas dan bertindak balas, langkah pertolongan cemas seterusnya adalah mencari tanda-tanda kecederaan dan luka kulit.

Tanya mangsa bahagian badannya yang sakit. Juga perhatikan pendarahan dalaman, lebam, dan bahagian badan yang terkehel.

Jangan menggerakkan badan mangsa jika dia mengalami kecederaan pada leher atau tulang belakang. Hubungi ambulans dan tahan mangsa sehingga pegawai perubatan tiba.

Sekiranya pendarahan berlaku, tekan perlahan kawasan pendarahan dengan kain bersih atau pembalut.

4. Melakukan rawatan kecemasan untuk patah tulang

Semasa memberi pertolongan cemas kepada mangsa yang jatuh dari tangga atau ketinggian, bentuk kecederaan yang paling biasa adalah patah tulang.

Sekiranya ini berlaku, anda tidak boleh menggerakkan badan mangsa. Menurut Mayo Clinic, ini boleh memperburuk kecederaan pada tulang dan kawasan sekitarnya.

Elakkan berusaha membetulkan tulang yang hilang ketika menolong seseorang jatuh.

Sebagai gantinya, anda boleh meletakkan serpihan kecemasan yang diperbuat daripada kayu atau bahan serupa di bahagian atas dan bawah kawasan patah, kemudian gunakan kain untuk mengikat pembalut itu.

5. Menjaga keadaan mangsa apabila tidak ada luka dan luka

Sekiranya mangsa tidak mengalami luka terbuka dan dapat bergerak dengan bebas, anda boleh menolong mereka duduk.

Perhatikan keadaan mangsa dan perhatikan tanda-tanda kesakitan, ketidakselesaan, pening, atau pening kepala.

Sekiranya mungkin atau jika anda adalah ahli keluarga mangsa, pantau keadaannya selama 24 jam berikutnya.

Segera hubungi pegawai perubatan sekiranya orang yang jatuh mengalami gejala gegaran seperti sakit kepala, sawan, muntah, atau pingsan.

Pertolongan cemas yang anda berikan kepada orang yang jatuh dari ketinggian akan memberi kesan besar.

Bahkan tindakan yang paling mudah dapat menyelamatkan mangsa dari risiko kecederaan kekal atau bahkan kematian.

Untuk faedah yang optimum, pastikan anda berhati-hati dan berhati-hati sebelum menolong orang yang jatuh dari ketinggian. Jangan lupa, anda juga harus mengutamakan keselamatan anda sendiri!