Pemakanan

Adakah sihat hanya minum susu untuk sarapan pagi?

Pada waktu pagi, ramai orang memilih minum susu untuk sarapan. Ini dilakukan kerana susu sangat praktikal, cepat disiapkan, dan cukup mengisi. Namun, adakah tabiat ini sihat? Inilah penjelasannya.

Kandungan nutrien dalam susu

Sebelum membincangkan lebih lanjut minum susu untuk sarapan sebenarnya sihat atau tidak, anda harus terlebih dahulu mengenal pasti kandungan nutrien dalam susu.

Data Komposisi Makanan Indonesia dari Kementerian Kesehatan dikeluarkan, susu mengandung protein dan pelbagai vitamin dan mineral. Berikut adalah kandungan 100 gram susu lembu segar.

  • Kalori: 61 kal
  • Protein: 3.2 g
  • Lemak: 3.5 g
  • Karbohidrat: 4.3 g
  • Kalsium: 143 mg
  • Fosforus: 60 mg
  • Vitamin A: 39 mcg
  • Beta-Karotena: 12 mcg
  • Vitamin B2: 0.18 mg
  • Vitamin C: 1 mg

Susu juga mengandungi mineral lain yang tidak kurang pentingnya seperti besi, kalium, tembaga, dan zink.

Adakah sihat jika anda hanya minum susu untuk sarapan?

Susu memang boleh menjadi pilihan sarapan yang sihat, memandangkan minuman yang satu ini mengandungi banyak nutrien dan vitamin yang sangat baik untuk kesihatan tubuh. Kandungan nutriennya dapat membantu memenuhi keperluan pemakanan harian anda.

Susu biasa dan susu rendah lemak dapat memberikan tenaga yang akan membantu anda menjalankan aktiviti harian.

Susu mengandungi protein kasein dan whey yang memakan masa lebih lama untuk dicerna. Oleh itu, tahap asid amino dalam darah meningkat dan tenaga yang anda dapat bertahan lebih lama.

Asid amino adalah sebatian organik yang membentuk protein, yang membentuk sekitar 75% dari tubuh manusia.

Asid ini terlibat dalam hampir semua fungsi tubuh, bukan hanya dalam membekalkan tenaga tetapi juga dalam pertumbuhan dan perkembangan badan serta pencernaan yang lancar.

Namun, tidak digalakkan anda minum susu hanya untuk menu pagi, terutamanya secara berkala. Kerana, walaupun pada awalnya anda merasa kenyang, gula dalam susu dapat membuat anda lapar lagi dengan lebih cepat.

Oleh itu, minum susu dengan penambahan makanan lain yang tidak kurang sihat untuk memenuhi keperluan pemakanan pada waktu pagi yang lebih lengkap.

Seperti apa sarapan pagi yang sihat?

Sumber: Cerita Dapur

Sama seperti makanan lain, menu sarapan yang sihat semestinya terdiri daripada nutrien makro seperti protein, karbohidrat, serat, dan lemak.

Untuk karbohidrat, anda boleh mendapatkannya dari makanan yang diperbuat daripada biji-bijian atau sayur-sayuran yang tinggi karbohidrat. Beberapa contoh adalah roti gandum, bijirin gandum, atau kentang.

Untuk protein, pilih sumber protein yang rendah kandungan lemaknya, seperti telur dan kacang. Jangan lupa untuk melengkapkan menu anda dengan buah-buahan dan sayur-sayuran. Cuba buat smoothie dari campuran kedua tanpa gula tambahan.

Pilihan lemak itu sendiri, bukan hanya perlu minum susu, anda juga boleh menggantinya dengan yogurt atau keju rendah lemak seperti keju kotej sebagai selingan dalam menu pagi.

Bilakah masa terbaik untuk minum susu?

Menentukan masa terbaik untuk minum susu bergantung pada tujuan anda. Sekiranya dapat membantu anda cepat tidur, susu yang baik anda minum pada waktu malam sebelum tidur.

Susu mengandungi triptofan dan melatonin yang dapat memberikan kesan penenang. Susu yang dihidangkan suam menjadikan kedua komponen berfungsi dengan lebih aktif.

Bagi seseorang yang menurunkan berat badan atau bertambah otot, minum susu tidak boleh dilakukan ketika sarapan, tetapi setelah bersenam.

Kerana minuman kaya protein seperti susu dapat meningkatkan proses metabolisme tubuh dan meningkatkan rasa kenyang setelah makan.

Oleh itu, seseorang tidak akan makan banyak makanan yang secara automatik mengurangkan kemasukan kalori ke dalam badan.

Di samping itu, minum susu selepas bersenam dapat menyokong pertumbuhan otot dan memperbaiki komposisi badan. Namun, jangan terlalu banyak makan kerana ia sebenarnya akan menyebabkan kenaikan berat badan.

Susu juga didakwa baik untuk sistem pencernaan manusia. Namun, tidak ada ketentuan bila waktu yang tepat, sama ada pada waktu pagi atau waktu lain, untuk minum susu bagi mereka yang ingin meningkatkan kesihatan sistem pencernaan.