Kesihatan mental

Bahaya Kesihatan Yang Boleh Muncul Kerana Perkahwinan Awal •

Batas usia pernikahan di Indonesia yang diatur dalam Pasal 7 ayat 1 UU No. 1 tahun 1974, menyatakan bahwa usia minimum adalah 19 tahun untuk pria dan 16 tahun untuk wanita. Malangnya, masih banyak orang yang melakukan perkahwinan awal di bawah usia yang ditetapkan oleh pemerintah. Perkahwinan awal dilarang kerana boleh membahayakan kedua-dua pasangan secara mental dan fizikal. Apakah bahaya perkahwinan awal untuk kesihatan?

Apa yang menyebabkan seseorang berkahwin lebih awal?

Perkahwinan awal, menurut UNICEF (Tabung Kanak-kanak Bangsa-Bangsa Bersatu), masih dilakukan kerana beberapa faktor. Faktor-faktor yang mempengaruhinya termasuk:

  1. Kemiskinan.
  2. Tahap pendidikan rendah.
  3. Anggapan bahawa perkahwinan adalah sumber rezeki untuk mendapatkan wang.
  4. Anggapan bahawa berkahwin dapat melindungi nama baik dan kehormatan keluarga.
  5. Norma sosial.
  6. Undang-undang adat dan agama.
  7. Undang-undang perkahwinan yang tidak mencukupi.

Dalam perkahwinan pasangan pengantin yang masih dalam usia remaja, wanita yang paling kurang bernasib baik sebenarnya adalah pihak. Sebabnya, perkahwinan awal ini akan mengorbankan perkembangan fizikal atau mungkin perkembangan mental wanita. Kehamilan terlalu muda dan putus sekolah boleh mengehadkan peluang kerjaya wanita. Perkahwinan awal juga meningkatkan risiko keganasan rumah tangga.

Bahaya perkahwinan awal dari segi kesihatan fizikal

Mengandung pada usia yang sangat muda dapat meningkatkan risiko kesihatan bagi wanita dan bayinya. Ini kerana badan sebenarnya tidak bersedia untuk hamil dan melahirkan. Anda yang masih sangat muda masih mengalami pertumbuhan dan perkembangan, jadi jika anda hamil, pertumbuhan dan perkembangan badan anda akan terganggu. Secara amnya, terdapat empat keadaan kehamilan yang sering timbul akibat perkahwinan awal, iaitu:

1. Tekanan darah tinggi

Mengandung pada usia yang sangat muda mempunyai risiko peningkatan tekanan darah tinggi. Seseorang mungkin menderita preeklamsia, yang dicirikan oleh tekanan darah tinggi, kehadiran protein dalam air kencing, dan tanda-tanda kerosakan organ lain. Ubat mesti diambil untuk mengawal tekanan darah dan mencegah komplikasi, tetapi pada masa yang sama ia juga boleh mengganggu pertumbuhan bayi dalam kandungan.

2. Anemia

Mengandung remaja anda juga boleh menyebabkan anemia semasa hamil. Anemia disebabkan oleh kekurangan zat besi yang dikonsumsi oleh wanita hamil. Itulah sebabnya, untuk mengelakkan ini, wanita hamil disarankan untuk mengambil tablet tambahan darah secara rutin sekurang-kurangnya 90 tablet semasa kehamilan.

Anemia semasa mengandung boleh meningkatkan risiko bayi dilahirkan sebelum waktunya dan mengalami kesukaran untuk melahirkan. Anemia yang sangat teruk semasa mengandung juga boleh memberi kesan kepada perkembangan bayi di dalam kandungan.

3. Bayi dilahirkan sebelum waktunya dan LBW

Kejadian kelahiran pramatang meningkat pada kehamilan pada usia yang sangat muda. Bayi pramatang ini secara amnya mempunyai berat lahir rendah (LBW) kerana mereka sebenarnya belum bersedia untuk dilahirkan (kurang dari 37 minggu kehamilan). Bayi pramatang berisiko menderita gangguan sistem pernafasan, pencernaan, penglihatan, kognitif, dan masalah lain.

4. Ibu meninggal semasa melahirkan anak

Menurut Perkhidmatan Kesihatan Nasional, wanita di bawah usia 18 tahun yang hamil dan melahirkan berisiko mati semasa melahirkan. Sebabnya, pada usia muda ini tubuh mereka belum matang dan bersedia secara fizikal untuk melahirkan. Selain itu, pelvis mereka yang sempit kerana tidak berkembang sepenuhnya juga boleh menjadi penyebab kematian bayi ketika dilahirkan.

Terdapat banyak masalah kesihatan lain semasa kehamilan dan melahirkan pada masa remaja

Secara fizikal, anak atau remaja yang melahirkan berisiko mati semasa melahirkan dan sangat terdedah kepada kecederaan yang berkaitan dengan kehamilan, seperti fistula obstetrik.

Bukan itu sahaja, gadis remaja yang sudah berkahwin sering mendapat tekanan sosial. Salah satunya ialah berjaya mengandung atau tidak. Tidak jarang ini juga digunakan sebagai kaedah untuk membuktikan kesuburan diri dalam masyarakat.

Selain itu, ketika menikah dengan suami yang lebih tua, ini dapat menyulitkan wanita untuk menyatakan hasrat untuk melakukan hubungan seks. Terutama ketika anda ingin mendapatkan kepuasan dalam melakukan hubungan seks dan merancang untuk menggunakan perancang keluarga.

Akibatnya, wanita lebih cenderung mengalami kehamilan awal yang boleh menyebabkan pelbagai komplikasi kesihatan jangka panjang dan dalam beberapa kes bahkan kematian.

Bahaya perkahwinan awal dari segi kesihatan mental

Kes perkahwinan awal biasanya menyebabkan masalah kesihatan psikologi atau mental bagi wanita. Salah satu ancaman adalah wanita muda rentan menjadi mangsa keganasan rumah tangga (KDRT) dan mereka tidak mempunyai pengetahuan bagaimana menyingkirkan keganasan tersebut.

Keganasan rumah tangga sering berlaku pada perkahwinan awal kerana kedua pasangan yang sudah berkahwin tidak bersedia secara mental untuk menghadapi masalah yang timbul. Selain isteri yang mengalami keganasan, anak-anak dalam perkahwinan awal ini juga berisiko menjadi mangsa keganasan rumah tangga.

Didapati bahawa kanak-kanak yang menyaksikan kes-kes keganasan di rumah mereka tumbuh dengan kesukaran belajar dan mempunyai keterampilan sosial yang terhad. Mereka juga sering menunjukkan tingkah laku tunggakan atau berisiko mengalami kemurungan, PTSD, atau gangguan kecemasan yang teruk.

Lebih buruk lagi, kesan ini akan dirasakan oleh kanak-kanak yang masih sangat muda. Penyelidikan dari UNICEF juga menunjukkan bahawa keganasan rumah tangga lebih kerap berlaku di rumah yang mempunyai anak kecil berbanding remaja atau kanak-kanak yang lebih tua.

Bagaimana untuk mengelakkan bahaya perkahwinan awal?

Untuk mengelakkan bahaya kesihatan akibat perkahwinan awal, pendidikan dapat memainkan peranan penting. Pendidikan dapat memperluas cakrawala anak-anak dan remaja dan membantu meyakinkan mereka bahawa perkahwinan mesti dilakukan pada waktu dan usia yang tepat. Perkahwinan bukan paksaan dan bukan juga cara untuk melepaskan diri dari kemiskinan.

Pendidikan juga semata-mata tidak hanya pintar dalam mata pelajaran. Pendidikan dapat menambahkan wawasan kepada anak-anak untuk mahir dalam hidup, mengembangkan kerjaya, dan impian. Perkara yang paling penting, pendidikan dapat memberi maklumat mengenai tubuh dan sistem pembiakan sendiri ketika hendak berkahwin.