Kesihatan Seksual

HIV pada Wanita Hamil: Punca, Risiko, Cara Merawat, dan Mencegah

Merujuk kepada surat edaran Direktorat Jenderal Pencegahan dan Pengendalian Penyakit (P2P), dari awal 2017 hingga Juni 2019 terdapat 11.958 wanita hamil di Indonesia yang diuji positif HIV setelah menjalani ujian. HIV dan AIDS pada wanita hamil bukanlah masalah kecil yang boleh diabaikan. Sebabnya, wanita hamil yang positif HIV mempunyai peluang tinggi untuk menyebarkannya ke bayi mereka sejak mereka masih dalam kandungan. Oleh itu, apakah penyebab penularan HIV pada wanita hamil dan apakah risiko bagi bayi masa depan mereka? Lebih banyak di bawah.

Penyebab HIV dan AIDS pada wanita hamil

HIV adalah penyakit berjangkit yang disebabkan oleh virus imunodefisiensi manusia. Virus ini menyerang sel T (sel CD4) dalam sistem imun yang tugas utamanya adalah melawan jangkitan.

Virus yang menyebabkan HIV merebak dari satu orang ke orang lain melalui pertukaran cairan tubuh seperti darah, air mani, cairan pra-ejakulasi, dan cairan vagina, yang sangat biasa berlaku semasa hubungan seksual.

Baiklah, berdasarkan laporan Kementerian Kesihatan 2017, terdapat peningkatan trend jumlah kes HIV baru di kalangan suri rumah. Seperti dikutip dari The Jakarta Post, Emi Yuliana dari Suruhanjaya Pencegahan AIDS di Surabaya mengatakan jumlah suri rumah yang hidup dengan HIV / AIDS lebih tinggi daripada kumpulan pekerja seks komersial wanita.

Besarnya angka ini mungkin dipengaruhi oleh rutin melakukan hubungan seks dengan suami yang positif HIV (kedua-duanya didiagnosis dan diketahui, atau tidak). Penembusan zakar ke dalam faraj tanpa kondom adalah laluan penularan HIV yang paling biasa di kalangan pasangan heteroseksual (lelaki yang melakukan hubungan seks dengan wanita).

Sebaik sahaja berada di dalam badan, virus tersebut dapat terus aktif menjangkiti tetapi tidak menunjukkan gejala HIV / AIDS yang signifikan selama sekurang-kurangnya 10-15 tahun. Dalam jangka masa ini, seorang suri rumah mungkin tidak pernah mengetahui bahawa dia dijangkiti HIV sehingga dia akhirnya positif hamil.

Selain seks, seorang wanita juga boleh dijangkiti HIV daripada menggunakan jarum yang tidak disterilkan sebelum hamil.

Bahaya jangkitan HIV pada wanita hamil dan bayi

Sistem kekebalan tubuh yang lemah atau rosak akibat jangkitan HIV kronik dapat membuat wanita hamil sangat rentan terhadap jangkitan oportunistik, seperti radang paru-paru, toksoplasmosis, tuberkulosis (TB), penyakit kelamin, hingga barah.

Kumpulan penyakit ini menunjukkan bahawa HIV telah berkembang menjadi AIDS (Sindrom Kekurangan Kekebalan Tubuh). Orang dengan HIV yang sudah menghidap AIDS biasanya dapat bertahan sekitar 3 tahun jika mereka tidak mendapatkan rawatan.

Tanpa rawatan perubatan yang betul, setiap jangkitan ini juga berisiko menyebabkan komplikasi sendiri terhadap kesihatan dan kehamilan. Ambil toxoplasmosis sebagai contoh. Parasit yang menyebabkan penyakit ini dapat menjangkiti bayi melalui plasenta, menyebabkan keguguran, kelahiran mati, dan kesan buruk lain bagi ibu dan bayi.

Bahaya HIV kepada wanita hamil dan bayinya bukan hanya itu. Wanita hamil yang didiagnosis positif HIV juga dapat menyebarkan jangkitan kepada bayi mereka di rahim melalui plasenta. Tanpa rawatan, seorang wanita hamil yang positif HIV mempunyai risiko 25-30% untuk menyebarkan virus itu kepada anaknya semasa mengandung.

Penularan HIV dari wanita hamil ke anak-anak mereka juga dapat terjadi selama proses kelahiran normal, jika bayi terkena darah, pecah cairan ketuban, cairan vagina, atau cairan tubuh ibu yang lain. Selain itu, penularan HIV dari ibu ke bayi juga boleh berlaku dalam tempoh penyusuan susu ibu secara eksklusif kerana HIV boleh disebarkan melalui susu ibu.

HIV dari seorang ibu juga dapat ditularkan kepada bayinya melalui makanan yang dikunyah oleh ibu terlebih dahulu, walaupun risikonya sangat rendah.

Ujian HIV pada wanita hamil

Sekiranya anda terdedah kepada HIV semasa mengandung atau pernah sebelum anda hamil, berbincanglah dengan doktor anda. Doktor anda akan menasihati anda untuk menjalani ujian HIV secepat mungkin; secara langsung mengikut jadual pemeriksaan kandungan pertama jika boleh. Ujian HIV susulan juga akan disarankan oleh doktor anda pada trimester ketiga kehamilan dan selepas kelahiran bayi anda.

Ujian HIV yang paling biasa pada wanita hamil adalah ujian antibodi HIV. Ujian antibodi HIV bertujuan untuk mencari antibodi HIV dalam sampel darah. Antibodi HIV adalah sejenis protein yang dihasilkan oleh tubuh sebagai tindak balas terhadap jangkitan virus.

HIV pada wanita hamil hanya dapat benar-benar disahkan apabila mereka mendapat hasil positif dari ujian antibodi HIV. Ujian kedua adalah ujian pengesahan HIV untuk mengesahkan bahawa orang tersebut memang dijangkiti HIV. Sekiranya ujian kedua juga positif, ini bermakna anda positif jangkitan HIV semasa kehamilan.

Ujian HIV pada wanita hamil juga dapat mengenal pasti adanya penyakit menular seksual lain, seperti hepatitis C dan sifilis. Selain itu, pasangan anda juga harus menjalani ujian HIV.

Rawatan HIV pada wanita hamil

Seorang ibu yang mengetahui bahawa dia dijangkiti HIV pada awal kehamilannya mempunyai lebih banyak masa untuk mula merancang rawatan untuk melindungi kesihatan dirinya, pasangannya, dan bayinya.

Rawatan HIV secara amnya dilakukan melalui terapi ubat antiretroviral (ART). Gabungan ubat ini dapat mengawal atau bahkan mengurangkan jumlah viral load HIV dalam darah ibu hamil. Lama kelamaan, rawatan HIV secara berkala dapat meningkatkan daya tahan tubuh terhadap jangkitan.

Mematuhi terapi ART juga membolehkan wanita hamil mencegah penularan jangkitan HIV kepada bayi dan pasangannya. Beberapa ubat anti-HIV telah dilaporkan disebarkan dari wanita hamil ke bayi mereka yang belum lahir melalui plasenta (juga disebut plasenta). Ubat anti-HIV di dalam badan bayi membantu melindunginya dari jangkitan HIV.

Mencegah penularan HIV dari ibu hamil kepada kanak-kanak

Nasib baik, wanita hamil dapat mengurangkan risiko penularan ke bayi mereka dengan menerapkan langkah pencegahan HIV yang sesuai. Dengan rawatan dan perancangan yang tepat, risiko penularan HIV dari ibu hamil ke bayi dapat dikurangkan sebanyak 2 persen sepanjang kehamilan, kelahiran anak, melahirkan anak, dan menyusui.

Sekiranya ujian HIV anda positif, ada beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk mengurangkan risiko penularan HIV kepada bayi anda.

1. Mengambil ubat secara berkala

Sekiranya anda didiagnosis menghidap HIV semasa kehamilan, disyorkan untuk memulakan rawatan dengan segera dan meneruskannya setiap hari.

Rawatan HIV pada wanita hamil perlu dilakukan secepat mungkin setelah wanita hamil itu didiagnosis dengan HIV. Walau bagaimanapun, ubat antiretroviral tidak hanya digunakan semasa kehamilan. Untuk mengatasi gejala HIV dan juga timbulnya komplikasi HIV, rawatan HIV pada wanita hamil perlu dijalani seumur hidup.

Rawatan juga tidak hanya bertujuan untuk wanita hamil. Selepas kelahiran, bayi juga akan diberi ubat HIV selama 4 hingga 6 minggu untuk mengurangkan risiko jangkitan HIV yang mungkin memasuki tubuh bayi semasa proses kelahiran.

2. Lindungi bayi anda semasa bersalin

Sekiranya anda sudah mula mengambil ubat secara berkala sebelum kehamilan anda, ada kemungkinan viral load anda tidak dapat dikesan dalam darah anda. Ini bermakna anda dapat merancang kelahiran vagina kerana risiko penularan HIV kepada bayi semasa melahirkan sangat kecil.

Namun, jika doktor melihat anda masih berisiko menyebarkan virus tersebut kepada bayi, anda akan dinasihatkan untuk melahirkan bayi secara caesar. Prosedur ini mempunyai risiko penularan HIV yang lebih rendah kepada bayi berbanding dengan kelahiran vagina.

3. Melindungi bayi semasa menyusu

Susu ibu mengandungi virus HIV.

Secara amnya, doktor akan menasihati anda untuk menyusukan bayi anda dengan susu formula. Walau bagaimanapun, jika anda ingin menyusui secara eksklusif, anda harus selalu ingat untuk terus menggunakan ubat ini secara berkala selama sekurang-kurangnya 6 bulan.

Sekiranya anda tidak pasti sama ada anda harus menyusu atau tidak, berbincanglah dengan profesional perubatan untuk mendapatkan nasihat pakar lebih lanjut.