Kesihatan kulit

Adakah Terapi Urin untuk Jerawat Selamat dan Berkesan?

Kemunculan jerawat di wajah adalah penampilan yang menjengkelkan dan mengganggu. Tidak jarang ini menjadikan anda begitu tidak selamat untuk tampil di khalayak ramai. Segala cara boleh dilakukan untuk menghilangkan jerawat, salah satunya adalah dengan membuang air kecil atau air kencing ke kawasan yang berjerawat. Walaupun terdengar menjijikkan, beberapa orang menganggap kaedah ini berkesan untuk menghilangkan jerawat. Oleh itu, adakah terapi air kencing selamat untuk jerawat? Lihat ulasannya di bawah.

Manfaat air kencing untuk jerawat tidak terbukti secara saintifik

Pada asasnya terapi urin atau disebut juga terapi urin / urin telah dikenali sejak ribuan tahun yang lalu sebagai ubat tradisional untuk merawat pelbagai penyakit. Orang-orang pada zaman kuno percaya bahawa air kencing dapat memberikan pelbagai sifat sihat dan penyembuhan.

Tidak sedikit orang yang mempercayai kelebihan air kencing untuk jerawat. Sebilangan orang juga percaya bahawa air kencing dapat menjaga kulit tetap tegas dan mencegah penuaan dini. Ini menjadikan sebilangan orang secara kerap membuang air kecil di wajah mereka sebagai rawatan kecantikan.

Namun, walaupun banyak yang dikatakan orang mengenai manfaat air kencing untuk jerawat, hingga kini belum ada penelitian ilmiah yang cukup diuji atau dapat dijadikan rujukan dalam hal ini. Walaupun kajian mengenai terapi urin sering dilakukan dan ada di antara mereka yang mengatakan bahawa terapi ini berkesan untuk merawat pelbagai penyakit - termasuk jerawat, banyak pakar menentang hasil kajian ini.

Sebenarnya, para pakar berpendapat bahawa dalam situasi tertentu, penggunaan air kencing untuk merawat pelbagai masalah kesihatan sebenarnya dapat memperburuk masalah tersebut. Berdasarkan hasil ujian makmal yang dilakukan oleh penyelidik dari Loyala University of Chicago, telah terbukti bahawa air kencing tidak steril kerana mengandungi pelbagai bakteria hidup di dalamnya.

Secara umum, banyak komuniti saintifik dan perubatan menentang penggunaan air kencing sebagai rawatan untuk mengatasi masalah kesihatan tertentu. Perkara yang sama dinyatakan oleh majalah saintifik Scientific American dan organisasi American Cancer Society.

Maksudnya adalah ini, tentu saja sebarang rawatan mesti memberikan manfaat yang melebihi kesan sampingan atau risiko. Malangnya, sehingga kini tidak ada bukti saintifik bahawa terapi air kencing untuk jerawat memberikan lebih banyak faedah daripada kesan sampingan. Itulah sebabnya para pakar tidak mengesyorkan terapi ini.

Oleh itu, dari mana terapi kencing untuk jerawat?

Lebih daripada 90 peratus air kencing adalah air. Selebihnya air kencing mengandungi sebatian biokimia seperti urea. Urea sendiri adalah sebatian yang baik untuk kulit kerana ia adalah humectant, yang membantu mengekalkan kelembapan sambil menghaluskan kulit. Urea juga dapat berperanan dalam proses pengelupasan untuk membuang sel kulit mati di permukaan kulit.

Banyak produk kosmetik dan penjagaan kulit sebenarnya mengandungi urea. Walau bagaimanapun, urea yang terdapat dalam produk penjagaan kulit ini adalah sintetik (buatan). Bukan dari air kencing manusia atau haiwan. Agar anda dapat menikmati kelebihan urea dengan berkesan, anda memerlukan lebih banyak urea. Walaupun jumlah urea yang terdapat dalam air kencing hanya sedikit, jadi tidak mungkin anda dapat merasakan manfaatnya.

Selain itu, urea yang berasal dari air kencing juga tidak pasti dapat melicinkan kulit anda atau tidak, jadi lebih baik mendapatkan urea yang terkandung dalam produk penjagaan kulit daripada dari air kencing.

Di samping itu, sebilangan orang percaya bahawa penggunaan air kencing secara berkala akan menjadikan jerawat cepat kering kerana air kencing bersifat berasid. Pakar mengatakan bahawa ini tidak benar. Sebabnya ialah sifat kencing yang berasid sebenarnya lemah, jadi mustahil untuk mengeringkan jerawat anda.

Penting untuk diperhatikan

Selain dari pelbagai perkara di atas, penting bagi anda untuk mengetahui bahawa air kencing adalah bahan buangan yang tidak lagi diperlukan oleh badan. Ini bermaksud, jika dikonsumsi lagi, kemungkinan akan memberi kesan negatif kepada kesihatan. Terutama jika jumlah pencemaran yang terdapat di dalam air kencing anda tinggi.

Jadi, daripada memberikan kesan penyembuhan, penggunaan air kencing sebagai ubat hanya dapat memperburuk keadaan kulit dan kesihatan anda.