Kehidupan yang sihat

Cara mencuci linen tempat tidur dan kepentingannya untuk kesihatan |

Semasa menerapkan tabiat hidup bersih dan sihat (PHBS), menukar sprei secara rutin adalah sesuatu yang tidak boleh dilepaskan. Namun, bukan hanya perlu diganti, sprei juga mesti dicuci dengan betul dan betul. Adakah anda tahu sebab di sebalik itu? Tidak boleh sprei dibersihkan seperti cucian biasa? Untuk mengetahui kepentingan mencuci linen tempat tidur dan cara melakukannya dengan cara yang betul, baca ulasan lengkap di bawah ini, ya!

Mengapa anda mesti mencuci cadar anda dengan kerap?

Masih ada sebilangan orang yang tidak menyedari pentingnya mencuci linen tempat tidur dengan cara yang betul.

Sebenarnya, cadar yang bersih bukan sahaja dapat meningkatkan keselesaan tidur, tetapi juga mencegah anda dari pelbagai risiko yang mengancam kesihatan.

Ingin tahu apakah bahaya sprei yang jarang dibersihkan? Inilah penjelasannya.

1. Anda tidak pernah tidur "sendirian" di atas katil

Tilam adalah salah satu tempat di mana anda menghabiskan sebahagian besar masa anda di rumah. Selain tidur, anda mungkin juga sering berehat sambil berbaring di atasnya.

Nah, adakah anda sedar bahawa anda tidak pernah "bersendirian" di tempat tidur anda?

Malah cadar yang paling bersih boleh menjadi sarang debu, tungau, kutu tidur, bakteria, dan kulat yang mungkin tidak dapat dilihat oleh mata kasar.

Pada orang yang mempunyai alahan, asma, atau eksim, kepingan najis ini boleh mencetuskan gejala yang berulang.

Lembaran yang tidak bersih ini juga dapat meningkatkan risiko seseorang terkena folikulitis, yang merupakan jangkitan bakteria yang disebabkan oleh luka pada folikel kulit.

Bayangkan jika anda jarang mencuci linen tempat tidur anda dengan cara yang betul. Kuman yang tertinggal di cadar anda tentu akan memberi kesan negatif kepada kesihatan anda dalam jangka masa panjang.

2. Sel kulit mati berkumpul di tilam

Selain habuk dan mikroorganisma, anda mungkin tidak menyedari bahawa kotoran di sprei juga boleh datang dari badan anda sendiri.

Menurut laman web Klinik Cleveland, rata-rata manusia menumpahkan 1.5 gram keratinosit, sel kulit mati, dari badan.

Persoalannya, di mana sel-sel kulit mati ini akan terkumpul? Ya, jawapannya adalah tilam anda sendiri.

Lalu, apa bahaya pengumpulan sel kulit mati di tilam? Ternyata, sel kulit mati adalah makanan pilihan untuk tungau debu.

Kutu ini seperti tempat yang lembap, terutama di bawah cadar yang jarang dibersihkan.

Sekiranya anda termasuk orang yang mudah berpeluh ketika anda tidur pada waktu malam, keadaan badan yang lembap ini juga merupakan tempat yang selesa untuk kutu tidur.

Sekiranya anda tidak mencuci sprei dengan cara yang betul, kutu yang mendarat di tempat tidur anda boleh mencetuskan kerengsaan kulit dan reaksi alergi.

3. Sprei baru sama berbahaya

Anda mungkin berpendapat bahawa kebersihan sprei yang baru dibeli dijamin. Sebenarnya, anda tidak tahu apa bahan kimia kilang yang melekat padanya.

Dilancarkan dari halaman Made Safe, kepingan yang berlabel bebas kerut biasanya dihasilkan dengan tambahan formaldehid. Bahan kimia ini biasanya digunakan untuk mengawetkan sesuatu.

Walau bagaimanapun, formaldehid yang ditambahkan pada helaian berguna untuk mengelakkan serat kain dari berkerut setelah mencuci dan noda tenggelam lebih dalam ke serat kain.

Proses penambahan dilakukan dengan menyemburkan gas formaldehid ke serat kain pada suhu sekitar 150 darjah Celsius. Proses ini boleh meninggalkan residu formaldehid pada lembaran baru.

Sebagai kaedah terbaik untuk mengurangkan sisa, anda perlu mencuci cadar baru sebelum menggunakannya.

Sekiranya tidak dicuci, pendedahan kepada formaldehid boleh menyebabkan kerengsaan pada orang yang mempunyai kulit sensitif.

Dalam beberapa kes, sisa kimia dari sprei baru bahkan boleh menyebabkan masalah pernafasan, seperti batuk dan mengi.

Selain itu, formaldehid juga diklasifikasikan sebagai bahan kimia yang bersifat karsinogenik (boleh mencetuskan barah) jika terdedah kepada jumlah yang banyak atau berpanjangan.

Cara mencuci sprei dengan betul

Untuk bebas dari kotoran dan debu yang degil, berikut cara mencuci linen tempat tidur yang boleh anda ikuti.

  1. Rendam cadar terlebih dahulu dalam air suam sekurang-kurangnya 60 darjah celcius selama beberapa jam.
  2. Pisahkan dengan selimut atau sarung bantal dengan warna yang berbeza dan kemudian letakkan di mesin basuh dengan detergen yang mencukupi.
  3. Seterusnya, bilas cadar sehingga bersih tanpa sisa buih.
  4. Keringkan di bawah sinar matahari sehingga tidak berbau apak dan mencegah jamur dan bakteria tumbuh di serat kain.
  5. Setelah kering, angkat cadar dan simpan di tempat yang kering dan bersih.

Berapa kerap sprei mesti dicuci?

Sebenarnya, tidak ada peraturan khusus ketika anda harus mencuci sprei anda. Anda boleh mencucinya seminggu sekali atau lebih, bergantung pada keadaan cadar.

Sekiranya cadar kelihatan kotor dan bernoda, anda harus mencucinya dengan segera walaupun ia hanya digunakan sehari sebelumnya.

Sebaliknya, jika anda banyak berpeluh pada waktu malam, anda perlu mencucinya lebih dari sekali seminggu.

Itulah beberapa cara untuk mencuci sprei yang boleh anda pakai di rumah. Pastikan anda juga tidak lupa membersihkan tempat tidur spring dan mencuci selimut anda, okey!

Dengan menjaga kebersihan diri dan persekitaran di sekitarnya, terutama tempat tidur, anda pasti akan merasa lebih nyenyak tidur dan mengelakkan risiko penyakit.