Keibubapaan

Manfaat Banyak Asid Lemak Penting, Kunci Kecerdasan Kanak-kanak

Kebanyakan orang mengenal pasti lemak sebagai makanan yang memudaratkan kesihatan. Sebenarnya, ada lemak yang ternyata memberikan banyak manfaat kesihatan, anda tahu. Terutama untuk perkembangan otak anak. Lemak jenis ini dipanggil asid lemak penting. Asid lemak penting adalah lemak yang diperlukan oleh tubuh untuk pembentukan sel dan mengawal keradangan. Ketahui mengenai pelbagai faedah asid lemak penting dalam artikel ini.

Khasiat asid lemak penting untuk kanak-kanak

Asid lemak penting adalah lemak yang sangat penting kerana ia tidak dapat dihasilkan oleh badan. Lemak ini dapat membantu pembentukan sel, mengatur sistem saraf, menguatkan sistem kardiovaskular, membina sistem imun, dan membantu tubuh menyerap nutrien. Asid lemak penting juga sangat penting untuk fungsi otak dan mata yang sihat.

Omega-6 dan omega-3 termasuk dalam asid lemak penting. Kedua-duanya adalah lemak tak jenuh yang dapat menurunkan kolesterol, mengurangi keradangan, dan menjaga jantung agar tetap sihat.

Beberapa kajian menunjukkan bahawa kanak-kanak yang dilahirkan oleh ibu yang mengambil suplemen omega-3 (DHA dan EPA) semasa kehamilan mendapat skor yang lebih tinggi pada ujian kognitif pada usia 4 tahun berbanding dengan kanak-kanak yang ibunya tidak mengambil suplemen DHA dan EPA.

Di samping itu, kajian lain juga mendapati bahawa makanan tambahan ikan yang kaya dengan lemak penting dapat membantu mengurangkan tingkah laku agresif dan hiperaktif, dan meningkatkan perhatian pada kanak-kanak di bawah usia 12 tahun.

Omega-6 dan Omega-3: Berapa banyak keperluan kanak-kanak?

Berdasarkan kadar kecukupan pemakanan yang disyorkan untuk orang Indonesia, cadangan pengambilan asid lemak omega-3 dan asid lemak omega-6 adalah:

0 - 1 tahun

 • 440 mg, atau 4.4 gram omega-6 setiap hari
 • 500 mg, atau 0.5 g omega-3 setiap hari

13 tahun

 • 7000 mg, atau 7 gram omega-6 setiap hari
 • 700 mg, atau 0.7 g omega-6 setiap hari

4 - 9 tahun

 • 1,000 mg, atau 10 gram omega-6 setiap hari
 • 900 mg, atau 0,9 g omega-3 setiap hari

Lebih dari 9 tahun

 • 1.600 mg, atau 1.6 gram omega 6 setiap hari

Biasanya omega-6 akan tersedia dalam jumlah besar dalam makanan anda, jadi anda hanya perlu fokus untuk memastikan anak anda mendapat cukup pengambilan omega-3. (Banyak omega-6 terdapat dalam makanan separuh siap yang mengandungi minyak seperti minyak kacang soya.)

Anak anda tidak perlu mendapat cukup asid lemak penting setiap hari. Sebagai gantinya, anda dapat membayar keperluan lemak penting mengikut cadangan RDA dalam beberapa hari atau seminggu.

Sumber asid lemak penting

Beberapa pakar mengesyorkan meningkatkan jumlah pengambilan minyak pati dalam makanan anda. Berikut adalah beberapa makanan yang merupakan sumber asid lemak penting yang terbaik, iaitu:

 • Ikan dan makanan laut (salmon, sardin, makarel, tuna, ikan keli, udang, ketam, kerang, dll.)
 • Minyak tertentu (minyak canola, minyak kenari, minyak kacang soya dan produk soya lain, dan minyak biji rami.
 • Sayuran dan buah (alpukat, bayam, dan kubis)
 • biji chia
 • Telur
 • Susu dan turunannya (keju, yogurt, dan mentega)

Anda juga boleh mendapatkan pengambilan minyak pati dari makanan yang telah diperkaya dengan omega 3 seperti selai kacang, susu, yogurt, jus oren, marjerin, dan sebagainya. Malangnya, kandungan omega-3 berbeza dalam setiap produk. Itulah sebabnya, jangan lupa untuk selalu memeriksa label pemakanan pada bungkusan.

Sebilangan besar orang lebih suka mengambil omega-6 daripada omega-3. Beberapa pakar menyatakan bahawa ketidakseimbangan antara omega-6 dan omega-3 dapat merosakkan imuniti, menyebabkan keradangan di dalam badan, dan boleh menyebabkan penyakit seperti penyakit jantung dan diabetes jenis 2.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌