Kecergasan

Menunggang Basikal Statik atau Menunggang Basikal Biasa, Mana Yang Lebih Baik?

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) atau Pertubuhan Kesihatan Sedunia mengesyorkan berbasikal sebagai aktiviti fizikal yang baik untuk dilakukan oleh anak-anak kepada ibu bapa. Berbasikal memang sangat menyeronokkan, kerana dapat melatih kekuatan otot kaki dan juga kecergasan badan secara keseluruhan. Selain itu, ketika ini terdapat banyak pilihan untuk berbasikal. Anda boleh menggunakan basikal pegun di dalam rumah atau basikal biasa di luar rumah. Jadi, mana yang lebih baik? Menunggang basikal pegun di gim atau di rumah, atau menunggang basikal biasa? Lihat penjelasan berikut.

Menunggang basikal pegun vs menunggang basikal biasa

Berbasikal, sama ada menggunakan basikal pegun atau basikal biasa, adalah jenis senaman kardio. Ini kerana dengan berbasikal, prestasi jantung, paru-paru, dan sistem peredaran darah akan meningkat.

Selain itu, berbasikal secara berkala juga dapat menurunkan kadar kolesterol jahat dalam darah, menguatkan otot jantung, dan menurunkan tekanan darah. Itulah sebabnya, penting bagi anda melakukan latihan kardio terlebih dahulu untuk memberi pemanasan badan sebelum memulakan sesi latihan seterusnya.

Nah, sebelum anda pergi berbasikal, perkara berikut boleh menjadi pertimbangan anda untuk memutuskan untuk menunggang basikal pegun atau menunggang basikal biasa.

1. Kalori dibakar

Menurut Harvard Medical School, beberapa senaman di gim memberikan pembakaran kalori yang lebih baik jika anda dapat mengekalkan tempo yang stabil. Seorang lelaki 70 kilogram dapat membakar 260 kalori dalam 30 minit berbasikal intensiti sederhana dan sekitar 391 kalori dalam 30 minit mengayuh intensiti tinggi.

Walaupun jumlah kalori yang dapat anda bakar semasa menunggang basikal di luar rumah bergantung pada kelajuan anda mengayuh. Seorang lelaki 70 paun dapat membakar 372 kalori dengan kelajuan 14 hingga 16 mph. Sementara itu, ketika lelaki itu mengayuh dengan kecepatan antara 16 dan 19 mph selama 30 minit dapat membakar 446 kalori.

2. Tahap kecergasan

Satu kajian menunjukkan bahawa basikal statik dapat memaksimumkan degupan jantung sebanyak 75-95 peratus, ini menunjukkan bahawa basikal statik cukup baik untuk meningkatkan kecergasan. Walau bagaimanapun, kelemahannya adalah bahawa terdapat sedikit variasi pergerakan otot kerana kemudahan dengan otot hamstring adalah satu-satunya otot yang bekerja paling keras.

Bagi atlet atau mereka yang sangat menyukai hobi, berbasikal di luar rumah boleh membuat degupan jantung mencapai 100 peratus. Namun, kerana mereka biasanya tidak ditemani oleh tenaga pengajar, berbasikal yang hanya untuk bersenang-senang sebenarnya akan memberikan hasil yang kurang memuaskan. Ini kerana anda melakukan lebih banyak variasi pergerakan di hampir semua otot kaki.

3. Tahap kesukaran

Kesukaran utama ketika menunggang basikal pegun adalah mengatasi kebosanan, kerana pergerakan yang dilakukan hanyalah, tanpa condong atau turun, apalagi pemandangan. Tetapi ini dapat diatasi dengan muzik yang sesuai, atau rakan senaman yang menyeronokkan.

Sementara itu, secara amnya, basikal biasa yang ditunggang di luar rumah lebih mudah dan menyeronokkan kerana anda boleh memilih jalan yang ingin anda lalui sendiri. Sekiranya anda mahukan tahap kesukaran yang lebih tinggi, teknik tertentu diperlukan dan tentunya lintasan yang lebih mencabar.

4. Tahap keselesaan

Dari segi keselesaan, basikal pegun jauh lebih unggul kerana boleh ditunggang di bilik berhawa dingin, anda boleh melakukannya sambil menonton TV atau mendengar muzik. Satu-satunya perkara yang menjadikannya tidak selesa bagi mereka yang tidak mempunyai peralatan sendiri adalah, mesti datang ke pusat kecergasan terlebih dahulu.

Sekiranya anda ingin sihat, berbasikal, terutamanya di bandar-bandar besar, sedikit menyusahkan. Mesti memakai pakaian yang sesuai jika anda tidak mahu terbakar oleh terik matahari, pakai topi keledar dan topeng untuk mengelakkan perlanggaran dan pencemaran dan perlu berebut jalan dengan kenderaan bermotor. Selain itu, berbasikal di luar rumah juga meningkatkan risiko kecederaan akibat terjatuh dari basikal.

Kesimpulannya

Sekiranya anda tinggal di persekitaran dengan lalu lintas yang padat dan banyak pencemaran, basikal pegun adalah pilihan terbaik. Namun, jika anda tinggal di persekitaran yang masih cantik dan menguasai pelbagai teknik berbasikal, maka basikal biasa dapat memberi anda kesan maksimum.

Walau bagaimanapun, ini akan kembali kepada pilihan berbasikal anda sendiri. Kerana setiap orang mempunyai tahap keselesaan yang berbeza sehingga sukar untuk menentukan yang terbaik. Yang paling penting, sepanjang anda bergerak dan bersenam secara aktif - sama ada dengan menunggang basikal pegun atau menunggang basikal biasa, ia sudah menjadi kebaikan untuk kesihatan anda.