Kesihatan jantung

Pelbagai Jenis Hipertensi Yang Perlu Anda Ketahui

Hipertensi atau tekanan darah tinggi dikelompokkan kepada beberapa kategori atau jenis. Sekiranya anda mempunyai sejarah tekanan darah tinggi, ada baiknya anda mengetahui pelbagai jenis hipertensi. Sebabnya, mengetahui pelbagai jenis tekanan darah tinggi dapat mengurangkan risiko anda mengalami komplikasi hipertensi pada masa akan datang.

Apakah jenis hipertensi?

Tekanan darah tinggi berlaku apabila aliran darah mendorong ke arteri dengan kuat. Persatuan Jantung Amerika (AHA) sering menyebut keadaan ini sebagai pembunuh senyap kerana tidak menyebabkan gejala hipertensi, tetapi berisiko untuk penyakit serius lain, seperti penyakit jantung, dan bahkan kematian.

Walaupun tidak ada gejala, seseorang dapat diketahui menderita hipertensi melalui pemeriksaan tekanan darah. Seseorang dikatakan mengalami hipertensi jika tekanan darahnya mencapai 140/90 mmHg atau lebih.

Hipertensi boleh berlaku kepada sesiapa sahaja, termasuk anak kecil dan wanita hamil. Keadaan ini juga disebabkan oleh pelbagai perkara. Berdasarkan penyebab hipertensi, tahap tekanan darah, dan keadaan tertentu, hipertensi terbahagi kepada beberapa jenis. Berikut adalah beberapa jenis hipertensi yang mungkin berlaku dan anda perlu tahu:

1. Hipertensi primer atau penting

Dalam banyak kes, kebanyakan orang dengan tekanan darah tinggi mempunyai hipertensi primer, juga dikenali sebagai hipertensi penting. Hipertensi jenis ini cenderung muncul secara beransur-ansur selama bertahun-tahun.

Pakar mengesyaki bahawa faktor genetik adalah salah satu penyebab hipertensi primer. Walaupun begitu, beberapa tabiat gaya hidup yang tidak sihat juga menjadi penyebab hipertensi primer.

Kebanyakan orang yang mempunyai hipertensi primer sama sekali tidak mempunyai gejala. Beberapa orang bahkan tidak tahu bahawa mereka mempunyai gejala tekanan darah tinggi kerana selalunya gejala penyakit ini kelihatan serupa dengan keadaan perubatan lain.

2. Hipertensi sekunder

Sebaliknya, seseorang boleh mengalami tekanan darah tinggi kerana mereka mempunyai satu atau lebih keadaan perubatan. Keadaan perubatan tertentu yang telah menyerang boleh menjadi penyebab tekanan darah tinggi. Tekanan darah yang meningkat dengan alasan ini disebut hipertensi sekunder.

Keadaan ini cenderung muncul secara tiba-tiba dan boleh menyebabkan tekanan darah meningkat lebih tinggi daripada hipertensi primer. Bukan hanya pengaruh keadaan perubatan tertentu, penggunaan ubat-ubatan tertentu juga dapat menyumbang kepada penyebab hipertensi sekunder.

Beberapa keadaan yang boleh mencetuskan hipertensi jenis ini termasuk:

  • Gangguan kelenjar adrenal termasuk sindrom Cushing (keadaan yang disebabkan oleh pengeluaran kortisol yang berlebihan), hiperaldosteronisme (terlalu banyak aldosteron), dan pheochromocytoma (tumor jarang yang menyebabkan rembesan hormon yang berlebihan seperti adrenalin).
  • Penyakit ginjal termasuk penyakit ginjal polikistik, tumor ginjal, kegagalan buah pinggang, atau penyempitan dan penyumbatan arteri utama yang membekalkan buah pinggang.
  • Mengambil ubat seperti kortikosteroid, NSAID, ubat penurunan berat badan (seperti phentermine), beberapa ubat selesema dan batuk, pil kawalan kelahiran, dan ubat-ubatan migrain.
  • Mengalami apnea tidur, yang merupakan keadaan yang berlaku apabila seseorang mengalami jeda singkat di mana dia berhenti bernafas semasa tidur. Kira-kira separuh pesakit dengan keadaan ini mempunyai tekanan darah tinggi.
  • Koordinasi aorta, kecacatan kelahiran di mana aorta menyempit.
  • Preeklamsia, keadaan yang berkaitan dengan kehamilan.
  • Masalah tiroid dan paratiroid.

3. Tekanan darah tinggi

Prehypertension adalah keadaan kesihatan di mana tekanan darah anda lebih tinggi daripada biasa, tetapi tidak cukup tinggi untuk diklasifikasikan sebagai hipertensi. Sekiranya anda mempunyai keadaan ini, itu adalah tanda amaran bahawa anda berisiko menghidap darah tinggi.

Seseorang dikatakan mengalami tekanan darah tinggi jika tekanan darahnya antara 120/80 mmHg dan 140/90 mmHg. Tekanan darah normal di bawah 120/80 mmHg dan seseorang dikelaskan sebagai hipertensi apabila mencapai 140/90 mmHg atau lebih.

Hipertensi jenis ini secara amnya tidak menunjukkan tanda dan gejala. Sekiranya gejala sudah mulai muncul, anda perlu berjumpa doktor untuk mengetahui kemungkinan kenaikan tekanan darah yang lebih tinggi.

4. Krisis hipertensi

Krisis hipertensi adalah sejenis hipertensi yang telah mencapai tahap yang teruk. Keadaan ini dicirikan oleh peningkatan tekanan darah yang drastik yang boleh mencapai 180/120 mmHg atau lebih.

Tekanan darah yang terlalu tinggi dapat merosakkan saluran darah, menyebabkan keradangan, dan pendarahan dalaman mungkin terjadi. Keadaan ini boleh menyebabkan komplikasi yang mengancam nyawa, seperti strok. Oleh itu, penghidapnya mesti segera dirawat oleh pasukan perubatan di jabatan kecemasan (ER).

Krisis hipertensi boleh disebabkan oleh beberapa perkara dan penyakit, seperti lupa mengambil ubat tekanan darah yang ditetapkan, mengalami strok, serangan jantung, gagal jantung, hingga gagal ginjal. Dalam keadaan ini, seseorang mungkin merasakan gejala tertentu, tetapi mungkin juga tidak merasakan gejala, seperti sakit kepala, sesak nafas, mimisan, atau kegelisahan yang berlebihan.

Sementara itu, krisis hipertensi terbahagi kepada dua jenis, iaitu urgensi dan darurat.

5. Urgensi hipertensi

Urgensi hipertensi adalah sebahagian daripada krisis hipertensi. Dalam keadaan mendesak hipertensi, tekanan darah anda sudah sangat tinggi, tetapi tidak diharapkan kerosakan pada organ anda. Oleh itu, dalam keadaan ini, secara amnya seseorang tidak merasakan gejala yang menunjukkan kerosakan organ, seperti sesak nafas, sakit dada, sakit belakang, mati rasa atau kelemahan, perubahan penglihatan, atau kesukaran bercakap.

Seperti krisis hipertensi, urgensi hipertensi juga memerlukan rawatan perubatan ke hospital. Walau bagaimanapun, keadaan ini tidak lebih membimbangkan daripada jenis krisis hipertensi lain, iaitu keadaan darurat hipertensi.

6. Kecemasan Hipertensi

Dalam keadaan kecemasan hipertensi, tekanan darah terlalu tinggi dan telah menyebabkan kerosakan pada organ tubuh. Oleh itu, dalam keadaan ini, secara umum seseorang telah mulai merasakan ada gejala yang teruk yang menyebabkan kerosakan organ, seperti sesak nafas, sakit dada, sakit belakang, mati rasa atau kelemahan, perubahan penglihatan, kesukaran bercakap, atau bahkan pada beberapa kes. kejang mungkin berlaku.

Seseorang yang menderita kecemasan hipertensi perlu segera mendapatkan rawatan perubatan kecemasan di hospital. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, keadaan ini boleh mengancam nyawa.

7. Hipertensi pada kehamilan

Bukan hanya pada orang biasa, wanita yang hamil boleh mengalami tekanan darah tinggi. Hipertensi semasa mengandung boleh menyebabkan masalah bagi ibu dan bayi. Keadaan ini boleh mengganggu fungsi organ sehingga boleh menyebabkan kelahiran bayi pramatang atau berat lahir rendah.

Hipertensi pada kehamilan berisiko bagi wanita yang sebelum kehamilan sudah mempunyai sejarah tekanan darah tinggi. Kemudian, keadaan berterusan semasa kehamilan. Hipertensi jenis ini dikenali sebagai hipertensi kronik.

Selain hipertensi kronik, terdapat juga jenis hipertensi lain pada kehamilan, iaitu hipertensi kehamilan, hipertensi kronik dengan preeklampsia yang terlalu tinggi, preeklampsia, dan eklampsia.

Hipertensi kehamilan, juga dikenali sebagai hipertensi disebabkan kehamilan (PIH), adalah keadaan ketika tekanan darah meningkat selama kehamilan. Keadaan ini biasanya muncul selepas 20 minggu kehamilan dan boleh hilang selepas bersalin.

Hipertensi kronik dan hipertensi kehamilan yang tidak dirawat boleh menyebabkan masalah kesihatan yang lebih serius, iaitu preeklamsia. Preeklampsia dicirikan oleh kehadiran protein dalam air kencing yang merupakan tanda kerosakan organ. Terdapat beberapa organ yang berisiko mengalami kerosakan pada hipertensi jenis ini, seperti ginjal, hati, atau otak.

Preeklampsia yang tidak mendapat rawatan boleh berkembang menjadi eklampsia yang boleh menyebabkan sawan atau koma pada penghidapnya.

8. Hipertensi selepas melahirkan atau preeklampsia selepas bersalin

Bukan hanya pada wanita hamil, ibu yang selepas melahirkan dapat mengalami tekanan darah tinggi. Keadaan ini dikenali sebagai preeklampsia postpartum.

Sebilangan besar kes preeklamsia postpartum berkembang dalam masa 48 jam selepas kelahiran. Tetapi dalam beberapa kes, keadaan ini juga boleh berlaku sehingga enam minggu setelah melahirkan.

Wanita yang menderita hipertensi setelah melahirkan memerlukan rawatan perubatan segera. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, keadaan ini boleh bertambah buruk dan menyebabkan sawan atau komplikasi selepas bersalin yang lain.

9. Hipertensi paru

Jenis tekanan darah tinggi yang lain adalah hipertensi paru. Berbeza dengan hipertensi secara umum, keadaan ini berlaku pada saluran darah dari jantung ke paru-paru atau lebih tepatnya memfokus pada tekanan darah yang mengalir di paru-paru.

Tekanan darah yang normal pada vena pulmonari hendaklah sekitar 8-20 mmHg ketika badan dalam keadaan rehat dan 30 mmHg ketika tubuh melakukan aktiviti fizikal. Sekiranya tekanan arteri pulmonari melebihi 25-30 mmHg, keadaan ini boleh dikategorikan sebagai hipertensi paru.

Penyebab hipertensi paru boleh berbeza-beza. Sebahagian daripadanya adalah pengambilan ubat-ubatan haram, cacat jantung sejak lahir, menderita penyakit paru-paru lain, dan berada pada ketinggian tertentu terlalu lama. Sekiranya keadaan ini tidak diatasi dengan segera, jantung akan bekerja lebih keras ketika mengepam darah, jadi anda berisiko mengalami kegagalan jantung.

10. Hipertensi pada orang tua

Orang tua pada umumnya mempunyai tekanan darah lebih tinggi daripada orang muda. Sekiranya ini tidak dikawal, hipertensi pada orang tua mungkin berlaku dan dapat meningkatkan risiko penyakit lain, seperti strok.

Tidak seperti orang muda, para pakar menetapkan tekanan darah normal orang tua dijaga di bawah 140/90 mmHg. Angka di atas merangkumi hipertensi. Orang muda pada amnya perlu mengekalkan tekanan darah normal di bawah 120/80 mmHg.

Walau bagaimanapun, mengatasi hipertensi pada orang tua perlu berhati-hati. Mengikut tekanan darah pada orang tua secara tiba-tiba dan cepat boleh membahayakan kesihatan mereka. Dalam keadaan seperti ini, orang tua boleh mengalami pening, badan tidak stabil, dan mudah jatuh.

11. Hipertensi sistolik terpencil

Jenis hipertensi lain, iaitu hipertensi sistolik terpencil. Hipertensi juga sering berlaku pada orang tua, terutama wanita. Dalam keadaan ini, tekanan darah sistoliknya meningkat menjadi 140 mmHg atau lebih, sementara tekanan darah diastoliknya di bawah 90 mmHg.

Hipertensi sistolik terpencil berlaku kerana keadaan perubatan tertentu, seperti anemia, penyakit buah pinggang, atau bahkan apnea tidur yang obstruktif (OSA).

12. Tahan darah tinggi

Hipertensi tahan adalah keadaan di mana tekanan darah tidak dapat dikendalikan walaupun menggunakan ubat hipertensi. Dalam keadaan ini, tekanan darahnya cenderung tetap berada pada tahap tinggi, mencapai 140/90 mmHg atau lebih walaupun mengambil tiga jenis ubat hipertensi untuk menurunkannya.

Hipertensi tahan boleh berlaku pada seseorang dengan keadaan perubatan tertentu atau sebab lain. Seseorang dengan hipertensi tahan lebih berisiko mendapat penyakit lain, seperti strok, penyakit buah pinggang, hingga gagal jantung.