Kesihatan

Petroleum Jelly yang Tertelan, Apakah Kesan Sampingannya?

Di Indonesia, jeli petroleum kini terkenal oleh banyak orang. Penggunaannya cukup pelbagai, mulai dari merawat kulit kering hingga membantu membersihkan luka. Walau bagaimanapun, jika jeli petroleum ditelan secara tidak sengaja, adakah kesan sampingan yang boleh membahayakan tubuh?

Lihat ulasan di bawah untuk mengetahui jawapannya.

Apa itu jeli petroleum?

Sebelum membincangkan apa kesan sampingan pengambilan jeli petroleum, kenal pasti terlebih dahulu bahan apa yang terdapat dalam krim bertekstur lembut ini.

Petroleum jelly adalah krim yang tidak termasuk dalam bahan berbahaya. Selain tidak mempunyai bau dan rasa, krim ini berasal dari petroleum dan sering digunakan dalam dunia kesihatan.

Bermula dari pelembap kulit, pengganti lemak dalam salap dan kosmetik, hingga minyak pelincir untuk mencegah karat.

Petroleum jelly dihasilkan dari proses mengurangkan lilin minyak menjadi minyak yang dicairkan pada suhu 38-54 ° C dan dicampurkan dengan hidrokarbon.

Oleh itu, seperti yang tertulis pada label, jeli petroleum hanya boleh digunakan di bahagian luar badan, alias kulit anda.

Pengambilan jeli petroleum

Sebagai krim yang mempunyai warna yang jelas dan tekstur lembut, petroleum jelly biasanya digunakan untuk menjaga kelembapan dan mencegah kerengsaan kulit.

Sebenarnya, krim ini, yang dikenali sebagai petrolatum, juga sering digunakan sebagai bahan utama dalam losyen dan kosmetik lain.

Orang dewasa mungkin tahu bahawa krim ini tidak boleh dimakan. Namun, jika ditempatkan di tempat yang dapat dijangkau oleh anak-anak, tentunya risiko menelan jeli petroleum sangat besar.

Sekiranya anda mengambil sejumlah kecil jeli petroleum, krim ini boleh bertindak seperti julap, jadi najis anda menjadi terlalu lembut.

Sekiranya dimakan dalam jumlah banyak, ia pasti boleh membuatkan orang yang memakannya tersedak. Akibatnya, batuk dan muntah boleh berlaku.

Dalam beberapa kes, seperti yang dilaporkan oleh Missouri Poison Center, pengambilan jeli petroleum dapat menyebabkan masalah paru-paru. Ini kerana petroleum jelly adalah bahan berminyak dan mungkin tidak memasuki saluran pencernaan, tetapi paru-paru.

Sekiranya anda atau anak anda secara tidak sengaja mengambil krim tersebut, segera minum air sehingga tekstur dan rasa di lidah hilang.

Walau bagaimanapun, menurut American Academy of Pediatrics, petroleum jelly adalah produk yang tidak berbahaya jika ditelan.

Namun, jika anda atau orang lain secara tidak sengaja menelan krim dan mengalami simptom di bawah, sila pergi ke hospital untuk mendapatkan rawatan.

  • Cirit-birit
  • Kejang perut
  • Pening dan muntah
  • Sakit tekak
  • Susah bernafas

Langkah pertama yang mungkin anda ambil adalah berhenti menggunakan produk. Kemudian, jika ini berlaku pada anak atau orang lain, tidak perlu membuat mereka muntah bahan tersebut.

Petua untuk penggunaan jeli petroleum dengan selamat

Sumber: Pinterest

Setelah mengetahui apa kesan sampingan jika anda mengambil petroleum jelly, pelajari cara menggunakan petroleum jelly dengan selamat, seperti:

  • Simpan jeli petroleum dan ubat kulit lain dari ubat gigi atau ubat oral lain.
  • Jauhkan krim dan ubat dari jangkauan kanak-kanak dan simpan di rak paling tinggi.
  • Baca label ubat setiap kali anda menggunakannya.

Petroleum jeli mungkin bukan sebatian berbahaya, tetapi jika tertelan, risiko kesan sampingan pada saluran pencernaan dan organ lain boleh timbul. Oleh itu, selalu baca label ubat setiap kali anda menggunakannya.