Pemakanan

3 Kelebihan Susu Organik Berbanding dengan Susu Biasa

Untuk mencapai kehidupan yang lebih sihat, banyak orang beralih kepada produk makanan organik. Salah satunya adalah susu lembu organik (susu organik). Permintaan pengguna untuk susu ini juga meningkat dengan pesat. Namun, adakah anda tahu seperti apa susu jenis ini? Apa kelebihan untuk kesihatan? Mari kita perhatikan lebih lanjut ulasan berikut.

Apa itu susu organik?

Secara harfiah, organik bermaksud tumbuh atau dikekalkan tanpa menggunakan bahan kimia sintetik (buatan). Oleh itu, susu organik bermaksud susu yang dihasilkan daripada lembu atau kambing yang bebas daripada antibiotik dan hormon pembiakan dan pertumbuhan tambahan.

Di samping itu, lembu dari ladang organik juga diberi makanan yang bebas dari baja kimia atau racun perosak dan tidak berasal dari benih rekayasa genetik. Lembu organik diberi makan di padang rumput organik.

Kebaikan susu organik untuk kesihatan

Proses pengeluaran yang berbeza menjadikan susu organik mempunyai beberapa kelebihan, termasuk:

1. Mengandungi asid lemak sihat yang seimbang

Satu kajian yang diterbitkan dalam British Journal of Nutrition mendapati perbezaan kandungan nutrien susu organik dengan susu bukan organik. Lebih jelas lagi, berikut adalah penjelasan mengenai hasil penyelidikan mengenai kandungan nutrisi susu organik:

  • Mengandungi 56% lebih banyak asid lemak omega 3
  • Mengandungi 69% lebih banyak asid alfa-linoleik
  • Mempunyai nisbah asid lemak omega 3 dan omega 6 yang seimbang

Asid omega 3 dan alpha-linoleik adalah nutrien yang diperlukan oleh sel-sel dalam badan. Terutama sel-sel yang bertanggungjawab untuk perkembangan otak anak. Selain itu, sebatian ini juga membantu penghasilan hormon yang mengatur pembekuan darah, pengecutan dan kelonggaran dinding arteri, dan mencegah keradangan.

Semua peranan ini dapat mengurangkan risiko seseorang terkena penyakit jantung, lupus, strok, eksim, dan rheumatoid arthritis (rematik).

Selain asid lemak omega 3. susu organik juga mengandungi asid lemak omega 6. Kedua-dua asid lemak ini bekerjasama untuk mengekalkan tubuh yang sihat.

Untuk badan yang sihat, anda memerlukan nisbah asid lemak omega 3 dan 6 yang seimbang. Pakar mengesyorkan nisbah (nisbah) asid lemak seimbang 4: 1, iaitu 4 untuk omega 6 dan 1 untuk omega 3. Keseimbangan asid lemak ini boleh didapati dalam susu organik.

Malah kajian dari Belanda mendapati bahawa kanak-kanak yang menggunakan susu organik dengan nisbah asid lemak yang seimbang lebih selamat daripada risiko mendapat eksim daripada kanak-kanak yang minum susu bukan organik. Kajian ini juga mendedahkan kemungkinan kesan anti-alergi pada susu organik.

2. Bebas dari antibiotik dan hormon tambahan

Susu biasa diambil dari lembu yang diberi suntikan antibiotik. Pemberian antibiotik sebenarnya bertujuan untuk mencegah terjadinya mastitis, yang merupakan jangkitan pada tisu kelenjar susu. Sementara itu, suntikan hormon dilakukan untuk meningkatkan pengeluaran susu dari lembu.

Nah, dalam susu lembu organik, sapi tidak diberi antibiotik atau hormon tambahan. Pengeluar sangat selektif dalam memerhatikan keadaan ternakan mereka. Sekiranya seekor lembu atau kambing didapati memerlukan antibiotik, haiwan itu akan ditarik dan tidak digunakan untuk menghasilkan susu.

Mencegah penggunaan antibiotik pada lembu mengelakkan kehadiran residu antibiotik dalam susu. Menurut kajian yang diterbitkan dalam Journal of Clinical and Diagnostic Research, residu antibiotik dalam susu boleh menyebabkan masalah kesihatan, seperti mencetuskan reaksi alergi.

3. Rasanya lebih sedap

Susu organik diketahui mempunyai rasa yang lebih enak dan khas, menurut kajian yang diterbitkan dalam jurnal Biologis Pertanian dan Hortikultur. Sejumlah peserta kajian mengatakan bahawa susu organik Ia mempunyai rasa yang lebih tebal dan semula jadi.

Rasa khas kemungkinan besar diperoleh dari rumput atau makanan organik yang dimakan oleh lembu penghasil susu.