Kesihatan Pencernaan

Hati-hati, ini adalah hasil pengambilan terlalu banyak probiotik •

Di dalam badan anda, terdapat berbilion bakteria dan organisma yang bersarang di dalamnya. Namun, tidak semua bakteria dan organisma berbahaya bagi kesihatan. Sebenarnya, terdapat pelbagai bakteria baik yang diperlukan oleh badan anda. Salah satunya ialah probiotik. Kata probiotik itu sendiri diambil dari kata pro yang bermaksud sokongan dan biotik yang bermaksud makhluk hidup. Sifatnya berlawanan dengan antibiotik yang berfungsi untuk menghentikan jangkitan bakteria dan virus.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, pelbagai jenis makanan dan minuman yang mengandungi probiotik telah menjadi salah satu produk yang paling diminati oleh orang ramai. Industri makanan dan minuman juga bersaing untuk memasarkan pelbagai jenis produk probiotik, sehingga anda dapat mencari produk dengan kandungan probiotik hampir di mana saja. Namun, adakah probiotik benar-benar selamat untuk badan? Sebelum memakan terlalu banyak mikro-organisma ini, ada baiknya jika anda pertama kali mengetahui apa kesan sampingan probiotik.

Fungsi probiotik untuk badan

Probiotik berfungsi untuk merangsang pertumbuhan bakteria baik di dalam badan. Bakteria ini akan membantu meningkatkan pencernaan, merawat cirit-birit, meningkatkan daya tahan, mencegah penyakit gusi, mempercepat metabolisme, dan bahkan menurunkan berat badan. Penyelidikan juga menunjukkan bahawa mengambil probiotik dapat membantu orang dengan intoleransi laktosa mengawal gejala gangguan tersebut.

Sekiranya anda mengalami jangkitan faraj yang disebabkan oleh ragi, probiotik boleh menjadi penyelesaiannya. Probiotik dapat merangsang pertumbuhan bakteria seperti Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus reuteri, Streptococcus thermophilus, dan Lactobacillus rhamnosus. Menurut kajian yang dilakukan oleh Pusat Perubatan Universiti Maryland, bakteria ini berkesan melawan jangkitan yis vagina.

Pelbagai sumber probiotik

Pada masa ini terdapat pelbagai jenis sumber probiotik yang boleh anda pilih. Anda boleh mendapatkannya dalam produk fermentasi seperti tauhu, tempe, yogurt, jus kedelai, miso, dan kimchi. Banyak minuman probiotik juga dibungkus dalam botol kecil dan berperisa. Kerana khasiatnya yang baik untuk tubuh, banyak syarikat juga mengeluarkan suplemen probiotik dalam bentuk tablet, kapsul, dan serbuk.

Dos probiotik yang diperlukan oleh badan

Setiap orang mempunyai keperluan yang berbeza untuk probiotik. Jadi dos yang diperlukan juga berbeza. Rata-rata orang memerlukan satu hingga 10 juta unit pembentukan koloni (CFU) probiotik. Sementara itu, tubuh manusia dapat menampung probiotik hingga sekitar 20 juta CFU dalam satu hari. Sejauh ini, belum ada penyelidikan yang dapat menunjukkan dengan pasti jumlah probiotik yang terlalu banyak dan berbahaya bagi tubuh. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes orang yang terlalu banyak makan melaporkan pelbagai aduan sebagai kesan sampingan.

Kesan sampingan terlalu banyak probiotik

Walaupun organisma ini mempunyai banyak khasiat yang bermanfaat bagi tubuh, pengambilan terlalu banyak probiotik dapat meningkatkan risiko anda mengalami beberapa kesan sampingan yang tidak diingini. Berikut adalah tiga kemungkinan kesan sampingan jika anda mengambil terlalu banyak probiotik.

Alahan

Orang yang alah kepada probiotik tidak dinasihatkan untuk mengambil produk dengan kandungan ini. Dalam beberapa kes, alergi yang timbul kerana terlalu banyak probiotik menunjukkan gejala seperti gatal, ruam, kesukaran bernafas, sesak dada, bengkak mulut, dan sakit kepala. Segera hubungi kemudahan kesihatan jika anda mengalami tanda-tanda ini.

Masalah pencernaan

Kesan sampingan ini agak ringan. Walau bagaimanapun, sebilangan orang merasa sangat tidak selesa. Anda mungkin mengalami pelbagai gangguan sistem pencernaan seperti mual, muntah, perut kembung, selsema, hingga cirit-birit. Ini disebabkan oleh bakteria baik yang tumbuh dan merangsang metabolisme untuk bekerja terlalu cepat.

Jangkitan

Kes jangkitan yang disebabkan oleh probiotik sangat jarang berlaku. Namun, bagi anda yang mempunyai gangguan sistem imun seperti penyakit HIV dan barah, probiotik boleh menyebabkan jangkitan kuman. Sebilangan orang yang menggunakan injap jantung buatan ( injap jantung tiruan ) juga berisiko dijangkiti. Anda mesti berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum mengambil produk yang mengandungi probiotik.

Komplikasi akibat dadah

Jenis ubat tertentu sebenarnya boleh mencetuskan reaksi negatif apabila diambil bersama dengan probiotik. Hati-hati ketika anda baru diberi vaksin atau mengambil ubat-ubatan dengan sifat anti-radang. Baca arahan pada label ubat terlebih dahulu atau berjumpa doktor.

BACA JUGA:

  • Probiotik dan Prebiotik, Apa Perbezaannya?
  • 8 Makanan untuk Menambah Bilangan Bakteria Baik di usus
  • Adakah Minuman Probiotik Selamat untuk Kanak-kanak Kecil?