Kesihatan Seksual

Senaman Kegel untuk Meningkatkan Kualiti Seks •

Pada usia muda, melakukan hubungan seks bukanlah sesuatu yang perlu dikhuatiri kerana minat untuk melakukan seks masih di puncaknya. Namun, ketika mereka semakin tua, banyak pasangan mula risau prestasi mereka akan menurun sehingga seks tidak lagi menyenangkan seperti dulu. Terdapat banyak cara yang boleh diambil untuk meningkatkan hasrat seks dan kualiti pasangan anda. Salah satunya adalah latihan Kegel atau latihan otot pelvis. Mungkin perkara pertama yang terlintas di fikiran anda ketika mendengar latihan Kegel adalah latihan kecergasan untuk wanita hamil. Walau bagaimanapun, latihan Kegel juga dapat meningkatkan kualiti seks. Berikut adalah perkara yang perlu anda ketahui mengenai latihan Kegel untuk seks yang lebih baik.

Apakah latihan Kegel?

Latihan Kegel dikembangkan oleh pakar sakit puan dari Amerika Syarikat, Arnold Kegel pada akhir 1940-an. Pada mulanya, latihan ini dibuat untuk menolong wanita yang sedang hamil, hendak melahirkan, atau telah melahirkan. Latihan kecergasan ini juga baik untuk wanita yang mengalami masalah ketidaksinambungan kencing (keadaan mengalami kesukaran menahan kencing) setelah melahirkan dan lelaki yang baru menjalani pembedahan prostat. Latihan Kegel bertujuan untuk mengetatkan otot pelvis yang mengawal organ seperti uretra (saluran kencing), pundi kencing, dan usus.

Ternyata banyak wanita dan lelaki yang melakukan latihan Kegel mendakwa bahawa kehidupan seks mereka telah bertambah baik. Dari situ, kajian baru muncul yang menunjukkan bahawa latihan Kegel terbukti dapat meningkatkan kualiti seks bagi lelaki dan wanita. Pada masa ini, latihan Kegel telah mulai dipopularkan untuk membantu meningkatkan kualiti kehidupan seksual pasangan, terutama mereka yang sudah mempunyai anak dan sudah lanjut usia.

Kelebihan latihan Kegel untuk wanita

Selain membantu wanita bersiap sedia untuk melahirkan anak, latihan Kegel juga dapat mengetatkan faraj dan otot pelvis bawah yang telah lemah kerana bersalin atau kerana usia. Perlu diingat bahawa latihan Kegel memfokuskan pada pengencangan otot pelvis bawah, bukan otot vagina. Dengan vagina yang lebih ketat, penembusan vagina akan terasa lebih memuaskan.

Kelebihan latihan Kegel untuk lelaki

Lelaki juga dapat menikmati kelebihan latihan Kegel untuk seks yang lebih baik. Kajian yang diterbitkan oleh Jurnal British Urologi Antarabangsa pada tahun 2005 mendedahkan bahawa latihan Kegel dapat membantu mengembalikan fungsi ereksi normal pada lelaki yang mengalami mati pucuk atau disfungsi ereksi.

Adakah benar bahawa latihan Kegel dapat meningkatkan kepuasan semasa melakukan hubungan seks?

Otot pelvis yang kuat boleh memberi kesan yang sangat baik terhadap kepuasan semasa melakukan hubungan seks, terutama bagi wanita. Penyelidikan menunjukkan bahawa latihan Kegel secara berkala dapat memberikan sensasi orgasmik yang lebih besar. Seperti yang ditulis oleh Kesihatan wanita, pakar urologi Jennifer R. Berman, M.D. mengatakan bahawa kerana otot pelvis menegang, vagina akan menjadi lebih sensitif. Ketika penembusan berlaku, vagina akan memeluk zakar dengan erat dan otot pelvis akan dipenuhi dengan darah sehingga wanita akan lebih mudah mencapai orgasme. Lelaki akan mengalami sensasi kuat yang sama kerana semasa penembusan, vagina akan mengencangkan. Penyelidikan yang dilakukan oleh Sekolah Perubatan Universiti Stanford juga membuktikan bahawa lelaki yang melakukan senaman pengetatan otot pelvis mengalami peningkatan libido.

Langkah melakukan latihan Kegel

Latihan Kegel boleh dilakukan dengan mudah oleh anda sendiri. Namun, perlu diingat bahawa latihan Kegel tidak boleh dilakukan sebagai kaedah menahan dan mengawal pundi kencing semasa membuang air kecil kerana risiko jangkitan saluran kencing. Inilah panduan latihan Kegel untuk wanita dan lelaki yang boleh anda cuba di rumah.

Wanita

Ketahui di mana otot lantai pelvis anda. Caranya adalah dengan menahan aliran air kencing semasa anda membuang air kecil. Otot yang berkontraksi adalah otot pelvis anda. Cara lain untuk mencari otot lantai pelvis adalah memasukkan jari yang bersih dan bersih ke dalam faraj anda dan memberi tekanan. Otot pelvis anda akan bertindak balas dan mencengkam jari. Setelah mengesan otot pelvis anda, pastikan pundi kencing anda kosong.

Kencangkan otot pelvis anda dan tahan selama dua hingga empat saat, kemudian berehat. Ulangi pergerakan ini lima atau sepuluh kali. Apabila anda semakin baik, tahan otot pelvis anda lebih lama sehingga sepuluh saat. Jeda selama kira-kira sepuluh saat dan ulangi. Nafas secara normal semasa anda melakukan latihan ini.

Setelah anda menguasai latihan ini, anda boleh mengulanginya dengan kerap. Contohnya, semasa anda duduk di pejabat atau ketika bersantai di hadapan televisyen.

Lelaki

Untuk mencari otot pelvis anda, tahan air kencing semasa anda membuang air kecil. Otot yang berkontraksi untuk menahan aliran air kencing adalah otot pelvis anda. Yang pasti, anda boleh cuba mengetatkan otot-otot dasar pelvis semasa menahan nafas. Anda boleh melakukan latihan Kegel dalam kedudukan apa pun, tetapi pada mulanya akan lebih mudah jika anda berbaring.

Untuk melakukan latihan Kegel, ketatkan otot pelvis anda dan tahan selama tiga saat. Berehat dan berhenti sebentar selama tiga saat. Kemudian, ulangi beberapa kali lagi. Anda tidak perlu menahan nafas semasa melakukan latihan Kegel.

Sekiranya anda sudah biasa dengan latihan ini, cuba lakukan sambil berdiri atau berjalan. Anda juga harus mengulangi latihan Kegel tiga kali sehari, supaya anda dapat menjadi suami yang lebih tahan lama semasa melakukan hubungan seks.

BACA JUGA:

  • Tiga Fakta Penting Mengenai Latihan Kegel
  • Latihan Kegel untuk Lelaki Dapat Meningkatkan Prestasi Seksual
  • Adakah normal dorongan seks menurun selepas melahirkan?