Kesihatan

Hati manusia dapat tumbuh semula seperti ekor kadal, bagaimana keadaannya?

Tubuh manusia telah dirancang sedemikian rupa dengan pelbagai kemampuan luar biasa. Salah satu kemampuan tubuh manusia adalah menjana semula (memperbaharui) hati. Hati manusia, juga dikenal sebagai hati, boleh tumbuh semula jika ada kerosakan atau jika anda mendermakan sebahagian dari hati anda kepada orang lain. Secara sederhana, proses pembaharuan ini serupa dengan ekor biawak yang akan tumbuh semula jika patah.

Bagaimana hati manusia boleh tumbuh semula? Lihat penjelasan lengkap di bawah, ya.

Bagaimana jantung manusia boleh tumbuh semula jika ada kerosakan?

Sejumlah kajian bahkan berjaya membuktikan bahawa hati anda dapat tumbuh semula walaupun hanya ada 25 peratus organ yang tinggal yang masih berfungsi.

Proses regenerasi dapat terjadi kerana hepatosit, sel utama yang membentuk hati, dapat membiak. Hepatosit berfungsi seperti sel stem (sel induk) dalam arti bahawa hepatosit dapat membiak. Setelah hepatosit membiak, sel-sel lain juga akan mengikuti dan berpecah menjadi pelbagai sel yang berbeza. Sel-sel baru kemudian membentuk struktur baru, menyerupai hati manusia yang asli.

Walaupun dapat tumbuh semula, jantung yang telah mengalami pertumbuhan semula (pembaikan atau pembaharuan) tidak akan sama seperti sebelumnya. Ukurannya mungkin sama, tetapi bentuknya mungkin berbeza. Keupayaannya untuk menjalankan fungsi metabolik juga mungkin tidak sehebat organ asli anda. Ini semua bergantung pada seberapa kuat pendaraban dan pembelahan sel berlaku semasa proses regenerasi. Sebabnya, sel hepatosit tidak secanggih sel stem.

Bolehkah organ tubuh manusia yang lain tumbuh semula seperti hati?

Sejauh ini hanya hati manusia yang dapat tumbuh semula atau tumbuh semula. Bahagian badan anda yang lain, seperti tulang dan kulit, boleh memperbaiki diri. Walau bagaimanapun, sel hepatosit hanya dapat tumbuh semula menjadi sel hepatosit, bukan sel lain yang mungkin diperlukan.

Ini kerana hati manusia adalah organ yang bertanggungjawab untuk menampung dan membuang toksin dari badan. Organ ini terdedah kepada kerosakan. Sekiranya hati berhenti berfungsi, manusia boleh mati dalam sekelip mata. Oleh itu, jantung manusia mempunyai sistem khas untuk tumbuh semula sekiranya ada tisu atau bahagian yang musnah.

Sementara manusia masih boleh bertahan tanpa bahagian tubuh tertentu, seperti kaki atau tangan. Oleh itu, daripada membuang banyak tenaga untuk menjana semula bahagian tubuh yang kurang penting, tubuh manusia lebih mementingkan pertumbuhan semula organ penting.

Ekor kadal itu sendiri dapat tumbuh semula dalam waktu yang singkat kerana ukuran dan sistem tisu badan kadal tidak sebesar dan kompleks seperti manusia. Oleh itu, tenaga yang diperlukan untuk menumbuhkan ekor setelah putus tidak terlalu besar.

Lalu mengapa masih ada penyakit hati yang menyerang manusia?

Malangnya, hepatosit yang membentuk hati anda mempunyai batasan. Sekiranya kerosakan pada hati terlalu berlebihan, hepatosit tidak dapat tumbuh semula.

Di samping itu, jika kerosakannya cukup parah, tisu parut akan tumbuh menutupi hati. Tisu parut ini akhirnya menggantikan tisu yang telah rosak, bukannya tisu baru yang terbentuk dari hepatosit. Inilah sebabnya mengapa anda masih boleh mendapat sirosis sehingga gagal hati.

Jadi cara terbaik untuk menjaga kesihatan hati manusia adalah berhenti merokok, hadkan pengambilan minuman beralkohol, hindari makanan yang telah tercemar racun perosak dan bahan kimia berbahaya lain, dan menjalani gaya hidup sihat.