Pemakanan

5 Cara Sihat untuk Minum Kopi yang Baik untuk Kesihatan Anda

Minum kopi pada waktu pagi telah lama dipercayai mempunyai faedah kesihatan yang baik. Namun, jika terlalu banyak dan mencampurkannya dengan banyak gula, tentu faedahnya akan berkurang. Agar anda dapat terus menikmati kebaikan kopi, pertama-tama lihat beberapa cara yang sihat untuk minum kopi.

Pilihan cara minum kopi yang sihat

Menurut Adina Pearson, RD, pakar diet dari Amerika Syarikat, minum kopi sememangnya sihat dan dapat menahan selera makan anda.

Selain itu, kopi juga dipercayai sumber antioksidan yang baik untuk tubuh.

Namun, kopi bukanlah pengganti makanan, jadi anda tetap perlu makan walaupun minum kopi.

Berikut adalah beberapa cara minum kopi yang sihat.

1. Lebih baik membuat kopi di rumah

Daripada memesan susu kopi es di kafe berdekatan, bukankah lebih baik anda membuat sendiri mengikut kehendak anda?

Apabila anda memesan kopi di kafe, pada pandangan pertama, semuanya kelihatan bersih.

Namun, jika anda melihat ke belakang, tidak ada yang tahu bahawa kain yang digunakan untuk membersihkan kaca mungkin telah digunakan sebagai pembersih untuk tempat lain.

Untuk mengelakkan ini, biasakanlah membuat kopi di rumah pada waktu pagi dan membawanya bersama anda gelas kekasih anda.

Walaupun mungkin tidak enak seperti yang dibuat oleh barista kegemaran anda, sekurang-kurangnya anda telah menjimatkan wang dan menyokong kesihatan anda.

2. Taburkan serbuk kayu manis ke atas kopi

Bukan hanya membuat kopi anda sendiri, cara yang sihat untuk minum kopi yang juga boleh dilakukan adalah dengan taburkan serbuk kayu manis atau kayu manis di atas kopi anda.

Selain memberikan rasa yang lebih baik, serbuk kayu manis juga mempunyai banyak faedah untuk kesihatan anda.

Menurut penyelidikan dari jurnal Farmakoterapi, kayu manis terbukti menurunkan kadar gula darah pada orang dengan diabetes jenis 2.

Oleh itu, dengan menaburkan serbuk kayu manis pada kopi, anda dapat mengurangkan risiko kenaikan kadar gula dalam darah.

3. Kurangkan penggunaan sirap dan gula tambahan

Selain menaburkan serbuk kayu manis, anda juga harus mengurangkan penggunaan sirap dan gula tambahan. Ini tentu saja dilakukan sebagai cara yang sihat untuk minum kopi.

Bagi penggemar kopi hitam, mungkin tidak menggunakan gula sama sekali dalam kopi mereka.

Namun, bagi orang yang tidak terbiasa dengan rasa pahit, gula pekat manis atau susu pekat boleh menjadi teman setia ketika minum kopi.

Sekiranya anda tidak mampu melepaskan pemanis dan sirap tambahan dalam kopi anda, mungkin memilih pemanis lain sebagai pengganti gula boleh menjadi jalan keluar.

Sebagai contoh, anda boleh menggantikan gula dengan pemanis semula jadi, seperti madu, gula kelapa, atau stevia. Walaupun masih mengandungi kalori, sekurang-kurangnya pemanis semula jadi tidak meningkatkan kadar gula darah secara drastik.

4. Sentiasa gunakan penapis kertas

Bukan rahsia lagi bahawa kopi mengandungi kafestol, sebatian yang menyebabkan kadar kolesterol tinggi dalam darah.

Walau bagaimanapun, anda boleh mengurangkan bahan ini dengan menggunakan penapis kopi kertas semasa membuat kopi.

Menurut kajian dari jurnal Makanan Penyelidikan Antarabangsa , penggunaan penapis kertas semasa menyeduh kopi mengurangkan sebatian kafestol di dalamnya.

Namun, anda tidak perlu risau kerana kafein dan antioksidan yang terdapat dalam kopi tidak dapat disaring.

Dengan begitu, anda masih boleh menikmati kopi di pagi hari dengan pelbagai faedah untuk menjalankan aktiviti harian. Cara minum kopi yang sihat ini tidak sukar dilakukan, bukan?

5. Jangan minum kopi selepas jam 2 petang

Ingin minum kopi pada waktu siang kerana rasa mengantuk tidak lagi dapat ditanggung? Sebaiknya jangan lakukan ini demi kesihatan anda.

Minum kopi pada waktu siang, terutama selepas jam 2 petang hanya akan mengganggu tidur malam anda. Ini terbukti melalui kajian dari Jurnal Perubatan Tidur Klinikal .

Dalam kajian ini, ditunjukkan bahawa pengambilan 400 mg kafein 0.3, dan 6 jam sebelum tidur sebenarnya boleh mengganggu kualiti tidur anda.

Sebenarnya, minum kopi 6 jam sebelum tidur dapat mengurangkan jangka waktu tidur anda lebih dari satu jam.

Untuk mengatasi masalah ini, anda boleh mengganti kopi dengan kopi tanpa kafein atau teh yang kurang mengandungi kafein daripada kopi biasa.

Atau, anda boleh menyesuaikan had maksimum untuk minum kopi pada waktu petang atau petang dengan waktu tidur anda. Contohnya, jika anda terbiasa tidur pada pukul 10 malam, maka kali terakhir anda minum kopi ialah 5 petang.

Jadi mulai sekarang, mari kita membiasakan diri dengan minum kopi yang sihat agar anda tidak kehilangan kelebihan kafein dalam kopi.