Kesihatan Warga Emas

5 Tanaman Herba untuk Badan yang Sihat dan Awet Muda

Tubuh manusia, baik secara dalaman dan luaran, mengalami pelbagai perubahan semasa proses penuaan. Seiring bertambahnya usia, anda menghadapi perubahan sel, tisu, dan organ badan anda. Jisim otot mula berkurang, kulit berkerut, metabolisme menjadi perlahan, dan mungkin mudah diserang beberapa penyakit. Oleh itu, usaha untuk melambatkan proses penuaan dapat memberi kesan pada peningkatan kualiti hidup seseorang. Tumbuhan herba apa yang dapat membantu melambatkan proses penuaan agar badan kekal sihat dan awet muda?

Herba untuk melambatkan proses penuaan

Garis halus di sekitar mata, bintik-bintik gelap pada kulit, dan kedutan adalah tanda penuaan yang sering menjadi perhatian. Fakta bahawa kulit adalah organ yang dapat kita lihat perubahan yang paling cepat membuat kita menyedari proses penuaan setiap minit.

Tetapi penuaan sebenarnya tidak hanya berlaku pada kulit dan penampilan fizikal. Proses penuaan fizikal sangat kompleks kerana degenerasi sel penuaan.

Banyak faktor mempengaruhi kelajuan proses penuaan, termasuk makanan yang dimakan, gaya hidup, pemikiran tekanan, pencemaran, dan radikal bebas. Di samping itu, keadaan ketika sistem imun menurun dan keradangan berlaku di dalam badan boleh menyebabkan kerosakan sel yang juga mempengaruhi proses penuaan.

Oleh itu, usaha untuk melambatkan proses juga mesti dilakukan secara holistik. Bermula dari makan makanan yang sihat, tidur yang cukup, aktiviti fizikal atau senaman yang seimbang. Ketiga-tiga perkara ini adalah segitiga kesihatan yang paling berpengaruh dalam proses regenerasi sel yang rosak.

Tubuh bertindak balas terhadap makanan yang tidak sihat seperti sampah makanan dan makanan dengan bahan pengawet sebagai bahan asing. Keadaan ini menjadikan sistem imun berfungsi dengan kuat dan secara tidak langsung boleh menyebabkan kerosakan sel dan penuaan pramatang.

Oleh itu, perkara yang paling penting dalam melambatkan proses penuaan agar kekal muda adalah memenuhi keperluan air, pengambilan makanan sihat seperti sayur-sayuran dan buah-buahan, tidur yang cukup, dan bersenam.

Setelah semua perkara ini selesai, anda boleh menggunakan ramuan tumbuhan herba anti penuaan untuk membantu melambatkan proses penuaan dan menjadikan badan sihat dan awet muda.

Herba baik untuk kekal sihat dan awet muda

Ramuan anti penuaan Ini berkait rapat dengan bahan-bahan yang kaya dengan antioksidan. Antioksidan adalah bahan yang dapat meneutralkan radikal bebas untuk mencegah kerosakan sel. Bahan ini juga mempunyai banyak fungsi untuk kulit, seperti meningkatkan pengeluaran kolagen dan memperbaiki garis halus.

Berikut adalah beberapa ramuan herba yang mengandungi antioksidan:

  • Halia, selain sebagai radikal bebas, halia juga berfungsi sebagai anti-radang (radang).
  • Gotu kola atau gotu kola Ia membantu menjana semula sel-sel badan. Gotu kola juga berguna untuk mencegah Alzheimer atau pikun.
  • Kunyit, Sebatian curcumin dalam ramuan herba ini terbukti memberi kesan anti penuaan yang kuat. Kunyit juga mempunyai sifat anti-radang dan antioksidan yang membantu mencegah penyakit.
  • Kayu manis Selain sebagai anti radikal bebas, kayu manis juga berfungsi sebagai anti-radang.
  • Ginseng Ia juga mengandungi banyak fitokimia yang membantu merangsang metabolisme kulit.

Anda boleh memanfaatkan bahan-bahan dapur yang ada untuk melambatkan proses penuaan, termasuk menjaga kesihatan tubuh. Bahan-bahan dapur ini selamat untuk dimakan setiap hari. Anda boleh menggunakan ramuan herba ini dengan menyeduh dengan air pada suhu 80 darjah celcius. Elakkan mendidih ramuan herba sehingga mendidih kerana akan merosakkan kandungan antioksidan di dalamnya.

Tetapi jika anda memilih untuk mengambil ramuan anti-penuaan yang telah menjadi makanan tambahan, pastikan produk tersebut berdaftar dengan Pentadbiran Makanan dan Dadah (BPOM).