Kesihatan

Racun Rumput, Apakah Bahaya bagi Tubuh dan Cara Mengatasinya

Racun rumput adalah kaedah paling berkesan untuk mengawal pertumbuhan rumpai di ladang dan sawah. Dengan menggunakan racun ini, petani tidak perlu lagi menyusahkan penyiangannya satu demi satu dengan sebilah parang. Sebaliknya, racun yang biasa disebut paraquat juga sering digunakan untuk percubaan bunuh diri.

Racun rumput adalah bahan yang sangat toksik. Walaupun dalam dos kecil, minum racun ini boleh membawa maut. Penting untuk mengetahui apa kesan racun pada tubuh dan bagaimana menangani keracunan paraquat dengan betul, sehingga anda dapat menyelamatkan nyawa.

Kesannya pada badan ketika meminum racun rumput

Setelah menelan sejumlah besar racun rumput, anda mungkin mengalami bengkak dan sakit yang teruk di mulut dan tekak anda, serta lidah yang melepuh. Tanda-tanda keracunan racun rumput dosis tinggi adalah degupan jantung cepat / tidak normal, peluh yang banyak, kelemahan otot, sakit perut, muntah (mungkin muntah darah), kesukaran bernafas, dan cirit-birit (yang mungkin berdarah). Kerosakan pada buah pinggang dan hati boleh menyebabkan mata menguning.

Keracunan paraquat juga dapat menyebabkan dehidrasi, kejutan, tekanan darah rendah (hipotensi), paru-paru berisi cairan, dan gagal jantung. Semua reaksi ini boleh membawa maut, menyebabkan koma atau bahkan kematian - cepat atau lambat. Dalam beberapa kes keracunan paraquat, mangsa dapat bertahan dalam satu hingga dua minggu, tetapi biasanya berakhir dengan kematian.

Membantu orang yang beracun meminum racun rumput

Sekiranya anda mendapati seseorang yang dekat dengan anda membuat cubaan bunuh diri dengan meminum racun rumput atau memakan racun ini secara tidak sengaja kerana satu atau lain sebab, segera lakukan usaha pertolongan cemas berikut:

 1. Hubungi 119 atau nombor kecemasan keracunan di (021) 7256526, (021) 7257826, (021) 7221810.
 2. Jangan tunggu bantuan tiba dan lebih baik segera bergegas ke hospital, jika mangsa keracunan mengalami salah satu perkara berikut:
  • Muncul mengantuk, bingung, atau tidak sedarkan diri
  • Kesukaran bernafas atau berhenti bernafas
  • Perasaan kegembiraan atau kegelisahan yang tidak terkawal
  • Menghidap sawan
 3. Keluarkan apa sahaja yang masih ada di mulut mangsa. Sekiranya racun yang disyaki adalah pembersih rumah tangga atau bahan kimia lain, baca label bekas dan ikuti panduan untuk keracunan yang tidak disengajakan.
 4. Tanggalkan semua pakaian yang tercemar. Masukkan pakaian ke dalam plastik dan ikat atau pita dengan ketat agar tidak disentuh oleh orang lain.
 5. Sekiranya mangsa muntah, condongkan kepala ke sisi untuk mengelakkan tersedak.
 6. Sekiranya mangsa tidak menunjukkan tanda-tanda kehidupan, seperti tidak bergerak, bernafas, atau batuk, memulakan resusitasi jantung (CPR).
 7. Sekiranya racun terkena pada kulit, segera bilas dengan sabun dan air selama 15 minit. Jangan gosok terlalu keras, kerana ini boleh merosakkan kulit anda dan mendorong toksin ke dalam badan anda.
 8. Sekiranya racun masuk ke mata, bilas dengan air mengalir selama 15 minit
 9. Beri mangsa yang masih sedar untuk minum arang aktif untuk meneutralkan toksin dalam badan

Di ED, bersiaplah untuk memberikan maklumat mengenai mangsa mengenai gejala, usia, berat badan, ubat yang diambilnya, dan maklumat lain yang anda ketahui mengenai penyebab keracunannya. Cuba tentukan jumlah racun yang telah ditelan dan berapa lama sejak mangsa terkena racun tersebut. Sekiranya boleh, bawa botol, bekas, atau pembungkusan mencurigakan lain bersama anda supaya anda boleh merujuk label tersebut ketika melaporkannya kepada pegawai perubatan atau agensi penguatkuasaan undang-undang.

Sekiranya anda mengesyaki terdapat kemungkinan keracunan pada seseorang atau diri anda, hubungi Halo BPOM di 1500533 atau hubungi Pusat Maklumat Racun (SIKer) di kawasan anda. SIKer adalah sumber terbaik untuk maklumat mengenai keracunan, dan dalam banyak kes, dapat memberi nasihat bahawa penjagaan di rumah mencukupi. Anda boleh melihat nombor telefon SIKer nasional dan wilayah di sini.

Sekiranya anda mempunyai kecenderungan bunuh diri, atau mengesyaki seseorang yang dekat dengan anda mempunyai kecenderungan bunuh diri, hubungi NGO Don't Suicide (021-96969293), NGO Imaji (+ 62274-2840227), atau nombor kecemasan 119.