Keibubapaan

Manfaat Kanak-kanak Bermain di Hujan dan Petua untuk Tetap Selamat

Sering kali, permintaan anak-anak untuk bermain dalam hujan jarang dipatuhi oleh ibu bapa. Ibu bapa bimbang hujan dapat membuat anak mereka sakit. Tetapi, tahukah anda bahawa dengan bermain dalam hujan, anak-anak mendapat banyak kebaikan dan kelebihan untuk tubuh mereka? Di samping itu, hujan tidak selalu menyebabkan kesakitan kepada si kecil anda. Ingin mengetahui apa faedah kanak-kanak bermain dalam hujan. Ayuh, lihat faedah dan petua di bawah.

Manfaat yang anda dapat semasa kanak-kanak bermain dalam hujan

1. Meningkatkan pengetahuan kanak-kanak

Semasa kanak-kanak bermain dalam hujan, anda boleh menemani mereka sambil menjaga anak-anak. Anda juga boleh menjelaskan kepada anak kecil anda mengenai hujan, dari mana hujan turun, apakah bahaya jika hujan terlalu lama, atau semua soalan yang ditanyakan oleh anak kecil anda mengenai rasa ingin tahu tentang hujan dan alam semula jadi.

2. Meningkatkan kemahiran fizikal dan motor

Semasa anak kecil anda bermain dalam hujan, dia akan menggerakkan seluruh tubuhnya untuk melompat untuk melihat ke atas (lihat sumber hujan turun), menangkap hujan dengan tangannya, air percikan, dan merasakan sensor berubah dari panas ke sejuk. Pergerakan dan aktiviti anak akan mendorong rangsangan motor dan kemampuan fizikal yang optimum, terutama rangsangan kulit yang langsung terkena air.

3. Merangsang kreativiti dan imaginasi kanak-kanak

Bukan hanya orang dewasa yang membayangkan dan mendapat inspirasi ketika hujan. Sebenarnya, ketika kanak-kanak bermain dalam hujan, imaginasi dan kreativiti mereka akan muncul bersama dengan imaginasi mereka. Contohnya, dengan bermain kapal kertas di genangan hujan, menyiram tanaman dengan air hujan, dan banyak lagi yang lain. Semasa hujan, anak kecil anda akan cuba berfikir secara kreatif, dan melakukannya dengan cara yang menyeronokkan.

Apa yang mesti dipertimbangkan ketika membiarkan anak-anak bermain dalam hujan

1. Tidak pada hujan pertama

Apabila anda mahu membiarkan anak-anak bermain dalam hujan, elakkan hujan pertama yang turun pada kali pertama. Kenapa? Hujan yang turun untuk pertama kalinya (setelah jangka waktu tidak hujan), adalah hujan yang berfungsi membersihkan pencemaran udara. Pencemaran udara, habuk dan kotoran di udara, akan dibawa bersama dengan air hujan, kesannya pada si kecil anda tidak sihat. Nah, untuk mengelakkan si kecil anda jatuh sakit, lebih baik menunggu sehingga hujan ke-3 atau ke-4 dalam beberapa hari.

2. Selepas itu, segera tanggalkan pakaian basah dan mandi air suam

Setelah anak anda selesai bermain dalam hujan, segera tanggalkan pakaian basah anak. Ini berguna agar kelembapan tidak meresap ke paru-paru si kecil anda. Jangan lupa membersihkan badan selepas itu, gunakan air suam untuk menyeimbangkan suhu sejuk sebelumnya. Dianjurkan juga untuk merendam dan menggosok kaki dengan air garam suam, atau menggunakan sabun antiseptik, untuk mencegah jangkitan bakteria yang dibawa oleh air hujan.

3. Makan makanan suam dan tidur selepas itu

Udara sejuk ketika hujan tidak dapat dielakkan. Apabila anak anda selesai bermain dalam hujan dan membersihkan diri, adalah idea yang baik untuk memberi makanan atau minuman hangat seperti sup, susu, atau teh. Setelah bermain dalam hujan, badan anak kecil anda akan merasa sejuk dan lapar, jadi ini adalah masa yang tepat untuk memanaskan organ di dalam.

Setelah mengisi perut, jangan lupa untuk berehat, kerana fizikal dan tenaga anak-anak telah habis ketika bermain di hujan sebelumnya. Rehat yang mencukupi juga dapat mengelakkan anak-anak jatuh sakit.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌