Gigi dan Mulut

8 Cara Mencegah Sakit Gigi Yang Paling Berkesan Untuk Anda

Kesakitan atau kelembutan pada gigi boleh membuat anda merasa tidak selesa. Anda juga sukar mengunyah atau menggigit makanan. Oleh itu, apabila anda mengalami sakit gigi, perkara paling mudah untuk dilakukan adalah dengan mengambil ubat sakit. Walau bagaimanapun, anda tidak boleh terus mengambil ubat itu sepanjang masa. Oleh itu, tidak ada salahnya menjaga kesihatan gigi dan mulut sebagai langkah pencegahan. Berikut adalah beberapa cara yang mesti anda lakukan untuk mengelakkan sakit gigi.

Mengapa gigi sakit?

Gigi mempunyai pulpa di mana terdapat jaringan saraf dan saluran darah. Saraf pulpa adalah saraf yang paling sensitif di semua bahagian badan. Sekiranya saraf dijangkiti oleh bakteria atau terkena persekitaran luaran, sakit gigi boleh berlaku.

Keadaan yang menyebabkan sakit gigi adalah kerosakan gigi, keradangan pulpa, abses gigi, penyakit gusi, dan gigi retak.

Cara mencegah sakit gigi

Adakah anda pernah mengalami sakit gigi atau tidak, anda masih perlu menjaga dan menjaga gigi dan mulut anda. Ini adalah satu bentuk usaha yang dapat anda lakukan untuk mencegah sakit gigi dan pelbagai masalah lain di mulut, gusi, dan lidah.

Lebih baik mencegah sakit gigi daripada mengobatinya, tetapi apa cara yang betul?

1. Gosok gigi dengan kerap

Menyikat secara berkala setiap hari adalah kaedah terpenting untuk mencegah sakit gigi tetapi sering dianggap tidak wajar.

Dipetik dari Mayo Clinic, Persatuan Pergigian Amerika mengesyorkan memberus gigi dua kali sehari. Ini kerana menggosok gigi berguna untuk membersihkan serpihan makanan dan plak yang mengandungi bakteria di dalamnya.

Sekiranya plak tidak dikeluarkan, ia menghasilkan asid yang boleh merosakkan enamel dan menyebabkan rongga. Plak yang tidak dibersihkan juga akan terkumpul, mengeras, dan berubah menjadi tartar (tartar).

2. Menggunakan ubat gigi yang betul

Semasa menggosok gigi, cuba gunakan ubat gigi yang betul. Memilih ubat gigi dengan fluorida boleh menjadi salah satu cara untuk mengelakkan sakit gigi.

Kenapa? Ini kerana kandungan di dalamnya didakwa mempunyai kepekatan mineral yang lebih tinggi. Di samping itu, terdapat beberapa faedah fluorida untuk gigi, seperti:

  • Ia mengingatkan semula enamel gigi dengan mengikat kawasan yang terkena kerosakan dan menarik mineral lain seperti kalsium.
  • Mencegah kerosakan lebih lanjut dengan merangsang pengeluaran fluorapatit. Yaitu, enamel gigi yang mampu menahan asid dan bakteria.
  • Terdapat sebatian antibakteria yang dapat menghalang pertumbuhan bakteria sambil mencegah mikroba lain melekat pada gigi.

3. Menggunakan berus gigi yang betul

Bukan hanya ubat gigi, anda juga disarankan untuk menggunakan berus gigi yang betul sebagai cara untuk mengelakkan sakit gigi. Lebih-lebih lagi, setiap orang mempunyai ukuran rahang yang berbeza.

Oleh itu, anda perlu memilih ukuran berus yang betul sehingga dapat mencapai kawasan gigi yang sukar dijangkau untuk menjaga kebersihannya. Pilih juga berus gigi dengan cengkaman yang selesa.

Perkara lain yang tidak boleh dilupakan adalah menggunakan berus gigi yang bersih. Sebaiknya ganti berus gigi setiap 3 bulan untuk mengelakkan pengumpulan bakteria.

4. Menggunakan benang gigi

Sekiranya anda tidak mempunyai masa untuk menggosok gigi selepas makan, anda boleh mengelakkan sakit gigi dengan menggunakan benang.

Penggunaan benang atau benang gigi bermanfaat untuk meningkatkan kebersihan mulut anda. Cara kerjanya adalah membersihkan zarah dan plak yang tertinggal dan masih terkumpul kerana sukar dicapai.

Salah satu kaedah yang paling berkesan adalah menggunakannya di antara gigi dan garis gusi. Sebaiknya gunakan benang setelah menggosok gigi.

5. Pilih ubat kumur dengan bahan yang selamat

Selain menghilangkan bau mulut, ubat kumur juga boleh menjadi kaedah utama anda untuk mencegah sakit gigi. Kandungan dalam ubat kumur diklaim dapat mengawal pertumbuhan bakteria sekaligus mengurangkan plak yang masih melekat.

Pencuci mulut yang mengandungi fluorida dapat mencegah masalah gigi seperti karies dan kerosakan gigi. Kemudian, anda juga boleh menggunakan ubat kumur yang mengandungi 3% hidrogen peroksida untuk membunuh bakteria.

Sekiranya anda mempunyai gigi yang sensitif, elakkan ubat kumur dengan alkohol di dalamnya.

6. Mengehadkan makanan atau minuman yang boleh merosakkan gigi

Bagi sebilangan orang, makan makanan atau minuman tertentu tidak ada masalah. Sebenarnya, terdapat beberapa jenis makanan atau minuman yang boleh menyebabkan sakit gigi. Contohnya, seperti makanan atau minuman yang panas, sejuk, masam, melekit, dan terlalu manis.

Bagaimana untuk mengelakkan sakit gigi yang satu ini sering dilupakan. Sekiranya anda mempunyai gigi sensitif, gula atau asid boleh merosakkan enamel yang melindungi saraf.

Kami mengesyorkan agar setelah memakan makanan atau minuman ini, jangan lupa untuk menggosok gigi.

7. Berkumur dengan larutan garam

Selain berkumur dengan ubat kumur atau ubat kumur, anda juga boleh menggunakan cara semula jadi untuk mencegah sakit gigi. Iaitu dengan berkumur dengan air masin secara berkala.

Walaupun hanya dengan bahan semula jadi seperti air suam dan garam, kandungan ini diklaim berguna untuk membersihkan mulut kotoran yang masih melekat.

Bukan hanya dapat mencegah dan membantu menyembuhkan masalah gigi, penyelesaian disinfektan semula jadi ini juga dapat menyembuhkan luka dan melegakan sakit tekak.

8. Periksa gigi anda secara berkala kepada doktor

Adakah anda pergi ke doktor gigi setiap 6 bulan? Walaupun sebilangan orang menganggapnya sebagai perkara biasa, pemeriksaan doktor oleh doktor dapat mengesan dan merawat pelbagai masalah pergigian yang sebelumnya tidak anda ketahui.

Kadang-kadang, anda bahkan tidak menyedari bahawa anda mempunyai rongga dan tartar kerana mereka tidak menyebabkan kesakitan pada mulanya. Hati-hati, kerana lubang yang tidak dirawat akan menyebabkan jangkitan yang merebak ke akar gigi.

Oleh itu, bagaimana untuk mengelakkan sakit gigi yang harus anda lakukan. Walaupun setiap orang mempunyai keadaan gigi dan mulut yang berbeza, disarankan untuk melakukan pemeriksaan gigi secara berkala setiap 6 bulan.

Dengan catatan, jika ada keluhan, anda harus segera berjumpa doktor sebelum gigi sakit.