Ubat dan Makanan Tambahan

Ipratropium Bromide + Salbutamol Sulfate Ubat Apa? •

Ipratropium Bromide + Salbutamol Sulfate Ubat Apa?

Untuk apa ipratropium bromide + salbutamol sulfate?

Produk ini biasanya digunakan untuk merawat dan mencegah gejala (berdehit dan sesak nafas) yang disebabkan oleh penyakit paru obstruktif kronik (COPD yang merangkumi bronkitis dan emfisema). Produk ini mengandungi 2 jenis ubat: Ipratropium dan Salbutamol (juga dikenali sebagai Salbutamol). Kedua-dua ubat ini berfungsi dengan merehatkan otot-otot di sekitar saluran udara sehingga terbuka dan anda dapat bernafas dengan lebih mudah. Mengawal gejala gangguan pernafasan dapat mengelakkan kekurangan waktu di tempat kerja atau sekolah.

Bagaimana cara menggunakan ipratropium bromide + salbutamol sulfate?

Baca lembaran Maklumat Pesakit jika ada dari ahli farmasi anda sebelum anda mula menggunakan produk ini dan setiap kali anda membeli isi semula. Ubat ini digunakan dalam mesin khas yang disebut nebulizer untuk mengubah larutan menjadi kabut halus yang dapat dihirup. Ketahui cara menyediakan penyelesaian dan cara menggunakan nebulizer dengan betul. Sekiranya kanak-kanak mengambil ubat ini, ibu bapa atau orang dewasa lain mesti bertanggungjawab untuk mengawasi anak. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan, tanyakan kepada doktor, ahli farmasi, atau ahli terapi pernafasan anda.

Produk ini mestilah bersih dan tidak berwarna. Sebelum digunakan, periksa dahulu produk ini untuk zarah atau perubahan warna. Sekiranya terdapat ketulan, jangan gunakan.

Tarik ubat ini dengan menggunakan nebulizer seperti yang diarahkan oleh doktor anda, biasanya 4 kali sehari. Elakkan ubat agar tidak terkena mata. Ini boleh menyebabkan sakit mata / kerengsaan, penglihatan kabur sementara, dan perubahan penglihatan yang lain. Oleh itu, disarankan untuk menggunakan penutup mulut dan bukannya penutup muka untuk memejamkan mata semasa menggunakannya. Setiap rawatan biasanya memakan masa sekitar 5-15 minit. Gunakan ubat ini hanya melalui nebulizer. Jangan menelan atau menyuntik larutan. Untuk mengelakkan jangkitan, bersihkan nebulizer dan penutup mulut / penutup muka mengikut arahan pada bungkusan.

Dos berdasarkan keadaan perubatan anda dan tindak balas badan anda terhadap rawatan. Jangan meningkatkan dos anda atau menggunakan ubat ini lebih kerap daripada yang ditetapkan tanpa kebenaran doktor anda. Penggunaan ubat secara berlebihan akan meningkatkan risiko kesan sampingan yang serius (mungkin membawa maut).

Bilas mulut anda selepas rawatan untuk mengelakkan kerengsaan mulut dan tekak kering.

Gunakan ubat ini secara berkala untuk mendapatkan faedah terbaik. Ubat ini berfungsi paling baik apabila digunakan dalam jarak yang sama rata. Untuk membantu anda mengingati, minum ubat anda pada masa yang sama setiap hari.

Alat penyedut dan ubat-ubatan yang anda gunakan setiap hari dan ubat-ubatan yang digunakan semasa pernafasan anda tiba-tiba bertambah teruk (ubat kecemasan). Tanya doktor anda untuk mengetahui apa yang harus anda lakukan sekiranya anda mengalami batuk yang semakin teruk atau sesak nafas, berdehit, kahak meningkat, bangun pada waktu malam dengan kesukaran bernafas, jika anda menggunakan alat sedut kecemasan lebih kerap, atau jika alat sedut alternatif anda tidak ' kerja. bagus. Penting untuk mengetahui kapan anda harus merawat masalah pernafasan secara tiba-tiba dan kapan anda harus mendapatkan bantuan perubatan. Beritahu doktor anda jika gejala anda tidak bertambah baik atau bertambah buruk.

Cara berjimat ipratropium bromida + salbutamol sulfat?

Ubat ini paling baik disimpan pada suhu bilik, jauh dari tempat langsung cahaya dan lembap. Jangan simpan di bilik mandi. Jangan membeku. Jenama lain ubat ini mungkin mempunyai peraturan penyimpanan yang berbeza. Perhatikan arahan penyimpanan pada pembungkusan produk atau tanyakan kepada ahli farmasi anda. Jauhkan semua ubat dari jangkauan kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Jangan buang ubat ke tandas atau longkang kecuali jika diarahkan untuk melakukannya. Buang produk ini apabila sudah habis atau tidak diperlukan lagi. Rujuk ahli farmasi atau syarikat pelupusan sampah tempatan anda mengenai cara membuang produk anda dengan selamat.