Kesihatan Seksual

Apa yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Chlamydia •

Chlamydia adalah penyakit kelamin yang disebabkan oleh bakteria chlamydia trachomatis. Walaupun anda mungkin tidak biasa dengan namanya, klamidia adalah salah satu penyakit kelamin yang paling biasa. Kerana selalunya tidak ada gejala yang dapat dilihat, banyak orang menderita penyakit ini dan tidak mengetahuinya.

Bakteria ini boleh disebarkan dari satu orang ke orang lain melalui seks dubur dan vagina, dan mungkin melalui seks oral. Apabila seseorang menyentuh cecair badan yang mengandungi bakteria dan kemudian menyentuh matanya, jangkitan mata klamidia (konjungtivitis klamidia) mungkin berlaku. Chlamydia juga boleh diturunkan dari ibu ke bayi pada waktu bersalin. Ini menyebabkan radang paru-paru dan konjungtivitis, yang boleh menjadi sangat serius pada bayi jika tidak dirawat. Anda tidak dapat menangkap klamidia dari tuala, gagang pintu, atau tempat duduk tandas.

Sekiranya saya seorang wanita, bagaimana saya tahu jika saya menghidap klamidia?

Adalah sukar bagi wanita untuk mengetahui sama ada mereka mengalami klamidia atau tidak kerana kebanyakan wanita tidak mengalami sebarang gejala. Oleh itu, sangat penting untuk berjumpa doktor setahun sekali sekiranya anda aktif secara seksual. Doktor anda boleh memerintahkan ujian yang berkaitan untuk memeriksa klamidia, walaupun anda tidak mengalami sebarang gejala.

Kadang kala, terdapat gejala dan menyebabkan keputihan atau sakit faraj yang tidak biasa dan berbau semasa buang air kecil. Sebilangan wanita dengan klamidia juga mengalami sakit di bahagian bawah perut, sakit semasa hubungan seksual, atau pendarahan faraj di luar waktu haid.

Sekiranya saya seorang lelaki, bagaimana saya tahu jika saya menghidap klamidia?

Seorang lelaki juga mungkin mengalami kesukaran untuk mengenali gejala penyakit ini dan mesti berjumpa doktor sekurang-kurangnya sekali setahun jika aktif secara seksual. Apabila terdapat gejala, seorang lelaki mungkin mengalami pelepasan yang jelas atau keruh dari hujung zakarnya (uretra - tempat air kencing keluar), atau sensasi gatal dan terbakar di sekitar bukaan zakar. Kadang-kadang terdapat juga pembengkakan dan kesakitan pada buah zakar. Selalunya, seorang lelaki dengan klamidia mempunyai sedikit atau tidak ada gejala, jadi dia bahkan tidak tahu bahawa dia menghidap penyakit itu.

Bilakah gejala klamidia muncul?

Seseorang yang menghidap klamidia mungkin melihat gejala beberapa minggu kemudian. Pada sesetengah orang, gejala memerlukan 1 hingga 3 minggu untuk akhirnya muncul dan banyak orang tidak mengalami gejala.

Apa yang akan berlaku sekiranya saya mendapat klamidia?

Sekiranya tidak dirawat pada wanita, klamidia boleh menyebabkan jangkitan uretra (di mana air kencing mengalir) dan keradangan (pembengkakan dan kesakitan yang disebabkan oleh jangkitan) serviks. Ia juga boleh menyebabkan penyakit radang panggul, jangkitan pada rahim, rahim, atau saluran tuba. Penyakit radang panggul boleh menyebabkan kemandulan dan kehamilan ektopik di kemudian hari.

Sekiranya tidak dirawat pada lelaki, klamidia boleh menyebabkan keradangan uretra dan epididimis (struktur yang melekat pada testis dan membantu menggerakkan sperma).

Bagaimana merawat klamidia?

Sekiranya anda fikir anda menghidap klamidia atau jika anda mempunyai pasangan yang menghidap klamidia, anda perlu berjumpa doktor, atau pakar sakit puan. Beberapa klinik kesihatan tempatan juga dapat memberikan pemeriksaan dan merawat orang yang menderita klamidia.

Doktor biasanya mendiagnosis klamidia dengan memeriksa air kencing seseorang. Sekiranya anda terdedah kepada klamidia atau telah didiagnosis dengan klamidia, doktor anda akan menetapkan antibiotik, yang dapat membersihkan jangkitan dalam 5 hingga 7 hari.

Semua pasangan seksual anda dalam dua bulan terakhir juga perlu diperiksa dan dirawat untuk klamidia, kerana orang itu mungkin telah dijangkiti penyakit ini tanpa ada gejala yang dapat dilihat. Sekiranya pasangan seksual terakhir anda melakukan hubungan seksual lebih dari dua bulan sebelum gejala pertama muncul, dia juga perlu diperiksa. Penting bagi penghidap klamidia untuk tidak melakukan hubungan seks sehingga mereka dan pasangannya dirawat.

Sekiranya pasangan seks anda menghidap klamidia, rawatan segera akan menurunkan risiko komplikasi dan mengurangkan risiko jangkitan semula jika anda melakukan hubungan seks dengan pasangan anda (anda boleh dijangkiti semula dengan klamidia walaupun anda telah dirawat kerana tidak menjadikan anda kebal terhadap penyakit).

Lebih baik mencegah klamidia daripada mengobatinya, dan satu-satunya cara yang pasti untuk mencegah jangkitan adalah dengan menjauhkan diri dari sebarang jenis hubungan seksual. Semasa melakukan hubungan seks, selalu gunakan kondom. Ini adalah satu-satunya kaedah yang dapat membantu mencegah klamidia.

BACA JUGA:

  • Yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Gonorea
  • 4 Mitos dan Fakta Mengenai Penyakit Menular Seksual
  • Mengenal Human Papillomavirus (Hpv)