Kesihatan

Selalunya Merasakan Kaki Sejuk? Boleh menjadi gejala 7 penyakit ini

Adakah anda pernah merasakan kaki sejuk? Pada dasarnya kaki boleh menjadi sejuk kerana pelbagai sebab. Biasanya pengaruh persekitaran atau ketika anda merasa cemas. Walau bagaimanapun, jika anda sering menggigil di kaki tanpa sebab yang jelas, maka ini mungkin merupakan petunjuk penyakit tertentu.

Sebab kaki sejuk anda rasa

Umumnya kaki sejuk disebabkan oleh faktor persekitaran yang sejuk dan tindak balas badan terhadap kegelisahan. Apabila terkena suhu sejuk, saluran darah di kaki dan kawasan lain menyempit, menyebabkan bahagian badan seperti tangan, kaki dan lain-lain merasa sejuk.

Selain itu, penurunan aliran darah yang terjadi juga menyebabkan berkurangnya oksigen di bahagian periferal tubuh anda, sehingga menjadikan kulit berwarna kebiruan, atau dalam bahasa perubatan yang disebut sianosis.

Baiklah, keadaan ini akan bertambah buruk apabila anda berada dalam keadaan pegun atau dengan pergerakan yang minimum seperti tidur pada waktu malam, berada di bilik berhawa dingin terlalu lama, atau perkara lain yang menyebabkan badan terdedah kepada udara sejuk untuk waktu yang lama masa. Kaki yang sejuk kadang-kadang disertai dengan kekejangan di kaki bawah, kesemutan, hingga mati rasa.

Sejuk di kaki atau tangan tidak perlu dirisaukan. Ini kerana ia adalah tindak balas badan untuk mengatur suhu badan. Tetapi jika anda sering mengalami demam di kaki tanpa sebab yang jelas, maka kemungkinan besar ini merupakan tanda penyakit tertentu.

Penyakit yang sering dicirikan oleh kaki sejuk

Berikut adalah beberapa penyakit yang membuat anda sering mengalami sakit kaki:

1. Penyakit Raynaud

Penyakit Raynaud adalah keadaan di mana arteri kecil yang membawa darah ke kulit menjadi sempit, menyekat peredaran di kawasan seperti jari, jari kaki, dan telinga. Keadaan ini berlaku kerana terdedah kepada suhu sejuk atau tekanan. Penyakit ini, juga dikenali sebagai fenomena Raynaud, lebih sering terjadi pada wanita dan orang yang tinggal di iklim sejuk.

Orang yang menghidap penyakit Raynaud, selain merasa sejuk di bahagian badan tertentu, biasanya juga akan mengalami perubahan warna kulit di kawasan yang terjejas. Kulit pada mulanya berwarna putih pucat, kemudian biru dan kemudian merah apabila terkena panas.

2. Anemia

Kaki yang sejuk boleh menjadi tanda anemia. Anemia adalah keadaan di mana anda kekurangan sel darah merah yang sihat untuk membawa oksigen ke seluruh badan anda. Gejala anemia yang paling biasa adalah berasa lemah dan letih, sering mengalami menggigil di tangan dan kaki, pening, sesak nafas, sakit kepala dan kulit pucat.

3. Frostbite

Frostbite atau dalam bahasa perubatan radang dingin adalah keadaan di mana beberapa organ badan mengalami pembekuan dan kerosakan kerana terdedah kepada suhu sejuk yang berlebihan. Forbbite biasanya berlaku pada tangan, kaki, pipi, dagu, telinga dan hidung.

Tanda-tanda dan gejala radang dingin adalah bahawa anda mengalami kulit sejuk, perasaan menggelitik, sensasi kesemutan, mati rasa dan, kemerahan pada kulit. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, radang dingin dapat menjadi kecederaan yang sangat serius seperti kehilangan kulit, jari, dan bahkan cacat.

4. Penyakit arteri periferal

Kaki yang sejuk boleh menjadi gejala penyakit arteri perifer, yang merupakan keadaan biasa apabila kolesterol, lemak atau beberapa bahan lain berkumpul di dinding arteri. Gumpalan ini membentuk struktur keras yang disebut plak, menyebabkan dinding arteri menjadi sempit.

Ini dapat mengehadkan aliran oksigen dalam darah ke organ dan bahagian badan yang lain. Biasanya, tanda-tanda awal gejala ini adalah rasa tidak selesa, kesejukan, pucat, kekejangan, kulit sejuk, dan sakit di kawasan yang terjejas.

5. Hyperhidrosis

Berpeluh berlebihan atau hiperhidrosis bahasa perubatan adalah keadaan yang berlaku apabila berpeluh berlebihan tidak dipicu oleh suhu persekitaran yang panas atau aktiviti fizikal yang berat. Hiperhidrosis umumnya berlaku kerana peningkatan aktiviti saraf simpatik yang menyebabkan penyempitan arteri dan penurunan aliran darah. Ini menyebabkan badan mengalami peluh sejuk.

6. Kerosakan saraf diabetes

Neuropati periferal diabetes adalah sejenis kerosakan saraf yang boleh berlaku pada orang yang menghidap diabetes yang mempunyai tahap gula darah yang tinggi secara kronik. Gejala termasuk mati rasa, kesemutan, panas, sakit dan kesejukan di kaki atau tangan. Gejala biasanya bertambah teruk pada waktu malam.

7. Kerosakan saraf yang lain

Sebagai tambahan kepada kerosakan saraf akibat diabetes, anda juga boleh mengalami neuropati periferal akibat kecederaan atau keadaan perubatan lain. Kesakitan saraf yang menyebabkan kaki sejuk dapat menjadi petunjuk fizikal kekurangan vitamin, penyakit ginjal atau hati, jangkitan, masalah metabolik, atau bahkan terdedah kepada beberapa jenis toksin. Keadaan ini juga mungkin disebabkan oleh faktor genetik.