Ubat dan Makanan Tambahan

Leuprorelin •

Leuprorelin Apa Ubat?

Untuk apa leuprorelin?

Leuprorelin digunakan untuk merawat barah prostat pada lelaki. Ubat ini tidak sembuh. Banyak jenis barah prostat memerlukan testosteron hormon lelaki untuk tumbuh dan menyebar. Leuprorelin berfungsi dengan mengurangkan jumlah testosteron yang dihasilkan oleh tubuh. Ini membantu melambatkan atau menghentikan pertumbuhan sel barah dan membantu melegakan simptom seperti kesukaran atau kesakitan ketika membuang air kecil. Bercakap dengan doktor anda mengenai risiko dan faedah rawatan.

Leuprorelin juga digunakan untuk menghentikan baligh awal (akil baligh sebelum waktunya) pada kanak-kanak. Ubat ini membantu melambatkan perkembangan seksual (misalnya, pertumbuhan payudara / testis) dan permulaan haid. Ubat ini juga membantu melambatkan kadar pertumbuhan tulang sehingga kemungkinan mencapai ketinggian orang dewasa yang normal meningkat. Leuprorelin berfungsi dengan mengurangkan jumlah hormon seks yang dihasilkan oleh badan kanak-kanak (estrogen pada kanak-kanak perempuan, dan testosteron pada kanak-kanak lelaki).

KEGUNAAN LAIN: Bahagian ini mengandungi penggunaan ubat ini yang tidak disenaraikan pada label profesional ubat tetapi yang mungkin ditetapkan oleh penyedia penjagaan kesihatan anda. Gunakan ubat ini untuk keadaan yang disenaraikan di bahagian ini jika telah ditetapkan oleh penyedia penjagaan kesihatan anda. Produk leuprorelin lain juga boleh digunakan untuk merawat gangguan rahim (misalnya endometriosis, fibroid). Pada wanita, leuprorelin mengurangkan jumlah estrogen yang dihasilkan oleh badan.

Bagaimana cara menggunakan leuprorelin?

Ubat ini diberikan melalui suntikan di bawah kulit (subkutan), biasanya sekali sehari atau seperti yang diarahkan oleh doktor anda. Pada kanak-kanak, dos berdasarkan berat badan dan tindak balas terhadap terapi. Doktor harus mempertimbangkan untuk menghentikan rawatan sebelum usia 11 tahun untuk kanak-kanak perempuan dan usia 12 tahun untuk kanak-kanak lelaki. Rujuk doktor anda untuk maklumat lebih lanjut.

Sekiranya anda diarahkan untuk menyuntik ubat ini sendiri, pelajari semua persediaan dan gunakan arahan pada pembungkusan produk. Ketahui cara menyimpan dan membuang picagari dan bekalan perubatan dengan selamat. Sekiranya maklumat tidak jelas, berjumpa dengan doktor atau ahli farmasi anda. Sebelum menggunakan, periksa produk ini untuk zarah atau perubahan warna. Sekiranya ada, jangan gunakannya. Tukar tempat suntikan selepas setiap penggunaan untuk mengelakkan kawasan yang bermasalah di bawah kulit. Gunakan ubat ini secara berkala untuk hasil terbaik. Untuk membantu anda mengingati, gunakan pada masa yang sama setiap hari. Beritahu doktor anda jika gejala anda tidak membaik atau jika ia bertambah buruk.

Bagaimana leuprorelin disimpan?

Ubat ini paling baik disimpan pada suhu bilik, jauh dari tempat langsung cahaya dan lembap. Jangan simpan di bilik mandi. Jangan membeku. Jenama lain ubat ini mungkin mempunyai peraturan penyimpanan yang berbeza. Perhatikan arahan penyimpanan pada pembungkusan produk atau tanyakan kepada ahli farmasi anda. Jauhkan semua ubat dari jangkauan kanak-kanak dan haiwan peliharaan. Jangan buang ubat ke tandas atau longkang kecuali jika diarahkan untuk melakukannya. Buang produk ini apabila sudah habis atau tidak diperlukan lagi. Rujuk ahli farmasi atau syarikat pelupusan sampah tempatan anda mengenai cara membuang produk anda dengan selamat.