Keibubapaan

Gangguan Emosi dan Tingkah Laku Yang Mungkin Berlaku Pada Kanak-kanak

Gangguan tingkah laku pada anak-anak tentunya membuat ibu bapa merasa dilema. Semua kanak-kanak secara semula jadi akan mengalami tempoh kenakalan, tetapi bagaimana jika kenakalan itu berada di luar had normal? Lihat penjelasan berikut mengenai gangguan emosi dan tingkah laku yang mungkin dialami oleh anak anda.

Apakah gangguan tingkah laku pada kanak-kanak?

Kanak-kanak dengan gangguan tingkah laku juga dikenali sebagai kanak-kanak terencat akal. Semasa mengalami gangguan ini, anak mengalami keadaan emosi yang tidak stabil. Semasa berinteraksi dan berada dalam persekitaran sosial, tingkah lakunya akan sangat mengganggu.

Terdapat beberapa ciri yang menggambarkan kanak-kanak dengan gangguan tingkah laku, termasuk yang berikut.

1. Tidak dapat belajar

Tidak dapat belajar atau pelajar lambat mungkin dialami oleh kanak-kanak dengan gangguan tingkah laku. Ini bukan disebabkan oleh faktor kesihatan seperti kecacatan deria atau kelainan fizikal yang lain.

Pada dasarnya fizikalnya baik-baik saja, tetapi yang menahannya adalah keadaan psikologinya.

2. Tidak dapat berkawan

hubungan atau persahabatan dengan rakan sebaya, malah ibu bapa dan guru di sekolah. Kerana tingkah laku mereka yang tidak stabil, emosional, dan tidak stabil, anak-anak menjadi individualis kerana persekitaran mereka tidak dapat menerima keadaan ini.

3. Kira sesuatu

Sekiranya dia mempunyai kesenangan, dia cenderung sangat taksub sehingga kelihatan tidak wajar. Contohnya, anak kecil anda suka teddy bear, teddy akan dibawa ke mana-mana, enggan dilepaskan malah menjadi kusam dan kotor kerana anda menghadapi masalah membasuhnya.

4. Mood berubah-ubah

Kanak-kanak dengan gangguan tingkah laku secara amnya menunjukkan mood atau mood berubah secara drastik dan tanpa sebab yang jelas. Mood mudah terganggu atau terganggu, tiba-tiba marah, murung, dan kecewa.

Beberapa gangguan tingkah laku pada kanak-kanak yang perlu anda perhatikan

Melancarkan Saluran Kesihatan yang Lebih Baik, gangguan emosi dan tingkah laku berikut adalah perkara biasa pada kanak-kanak dan memerlukan rawatan khas.

1. Gangguan menentang lawan (ODD)

Satu daripada 10 kanak-kanak di bawah umur 12 tahun disyaki mengalami kelakuan ini. Kanak-kanak yang menghidap ODD biasanya dikenali sebagai kanak-kanak yang memberontak. Tanda-tandanya adalah seperti berikut.

 • Mudah marah, sensitif dan kesal dengan tingkah laku orang lain.
 • Sering menderita amarah marah iaitu meluahkan emosi dengan menangis dengan kuat, melemparkan amukan, hingga berguling-guling di lantai.
 • Sentiasa berdebat dengan orang yang lebih tua, terutama ibu bapa.
 • Tidak mengikut peraturan.
 • Sengaja mengganggu atau mengganggu orang lain.
 • Tidak yakin.
 • Sangat mudah kecewa.
 • Menyalahkan orang lain apabila anda melakukan kesalahan atau menghadapi situasi buruk.

2. Melakukan gangguan (CD)

Kanak-kanak dengan gangguan tingkah laku ini biasanya disebut sebagai kanak-kanak nakal. Ini kerana kelakuannya yang keras kepala dan tidak teratur. Keadaan ini lebih kerap berlaku pada kanak-kanak lelaki berbanding kanak-kanak perempuan.

Satu daripada 3 kanak-kanak dengan gangguan ini juga mempunyai ADHD ( gangguan hiperaktif kekurangan perhatian ) iaitu gangguan fokus dan hiperaktif.

Kanak-kanak dengan CD secara amnya menunjukkan ciri-ciri berikut.

 • Selalunya bertentangan dengan peraturan yang ditetapkan oleh ibu bapa, guru atau pihak berkuasa lain.
 • Selalunya ponteng.
 • Cenderung merokok dan minum alkohol pada usia muda.
 • Mudah tertarik dengan dadah.
 • Kekurangan empati terhadap orang lain.
 • Agresif terhadap haiwan dan orang lain.
 • Menunjukkan tindakan sadis dan bahkan cenderung melakukan gangguan seksual.
 • suka membuli .
 • Mahir bertempur.
 • Gunakan senjata ketika berperang.
 • Selalunya berbohong.
 • Melakukan perbuatan jenayah atau vandalisme seperti mencuri, sengaja memulakan kebakaran, dan merosakkan persekitaran dan kemudahan awam.
 • Cenderung lari dari rumah.
 • Dalam kes yang jarang berlaku, kanak-kanak dengan CD lebih cenderung membunuh diri.

Anda tidak boleh memandang ringan jika anak anda menunjukkan sifat-sifat ini. Sebabnya, 50% kanak-kanak didakwa mengalami gangguan ini. Mengendalikannya dengan segera agar tidak mendatangkan bahaya kepada anak dan orang lain.

3. Gangguan hiperaktif kekurangan perhatian (ADHD)

Kira-kira 2% hingga 5% kanak-kanak disyaki mengalami gangguan ini. Kejadian pada kanak-kanak lelaki lebih kerap berlaku. Beberapa ciri ADHD adalah seperti berikut.

 • Sukar memberi tumpuan

Kanak-kanak dengan gangguan tingkah laku ADHD biasanya mengalami kesukaran untuk menumpukan perhatian, mudah lupa arahan, tidak menyelesaikan tugas sepenuhnya.

 • Impulsif

Sering mengambil tindakan tanpa mempertimbangkan risikonya sehingga sering menimbulkan masalah, baik disengajakan atau tidak.

 • Letupan

Kanak-kanak dengan ADHD cenderung menjadi "paksi pendek" atau dengan kata lain, mudah marah dan memperlekehkan orang lain.

 • Terlalu aktif

Terlalu aktif dalam kes ini bermaksud anda sering melakukan pergerakan berulang-ulang seperti menggoyangkan kaki, menggeliat tangan, dan kelihatan gelisah.

Faktor risiko untuk gangguan tingkah laku pada kanak-kanak

Punca gangguan tingkah laku seperti ODD, CD dan ADHD di atas masih belum dapat dipastikan. Walau bagaimanapun, berikut mungkin merupakan faktor yang boleh meningkatkan risiko.

1. Jantina

Berdasarkan kejadian tersebut, kanak-kanak lelaki mengalami lebih banyak gangguan tingkah laku berbanding kanak-kanak perempuan. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan mengenai hubungan antara jantina dan tingkah laku sosial kanak-kanak.

2. Keadaan dalam rahim dan semasa kelahiran

Gangguan semasa kehamilan, kelahiran pramatang dan berat lahir rendah dianggap sebagai faktor yang meningkatkan risiko gangguan tingkah laku pada kanak-kanak.

3. Perangai

Kanak-kanak yang mengalami kesukaran menguruskan emosinya akan lebih mudah menunjukkan gejala gangguan tingkah laku sejak usia dini. Sekiranya tidak ditangani dengan segera, gangguan ini akan mempengaruhi keperibadiannya.

4. Sejarah keluarga

Sekiranya terdapat sejarah gangguan tingkah laku dalam keluarga, sama ada ibu bapa, datuk, atau ahli keluarga lain yang mengalami keadaan ini, maka risiko anak anda mengalami keadaan ini juga lebih besar.

5. Kelemahan intelektual

Kanak-kanak kurang upaya intelektual dua kali lebih mungkin mengalami gangguan tingkah laku.

6. Gangguan perkembangan otak

Melancarkan The Royal Children Hospital Melbourne, sebuah kajian menunjukkan bahawa kanak-kanak dengan ADHD mempunyai masalah di kawasan otak yang mengatur konsentrasi.

Punca lain gangguan tingkah laku pada kanak-kanak

Apabila anak anda menunjukkan gejala gangguan tingkah laku, selain menyedari faktor risiko di atas, anda juga harus memperhatikan sebab-sebab lain yang mungkin dialami oleh bayi.

1. Kanak-kanak mempunyai masalah kesihatan

Walaupun gangguan ini umumnya disebabkan oleh faktor psikologi, ada kemungkinan anak anda mengalami masalah dengan tubuhnya. Contohnya, alahan terhadap sesuatu, kehilangan pendengaran, atau kesan sampingan ubat.

2. Masalah di sekolah

Masalah di sekolah kadangkala berlanjutan ke rumah. Apabila kanak-kanak merasa sukar untuk melakukan tugasan atau memahami pelajaran, ia juga boleh menyebabkan tekanan dan tekanan pada mental anak.

3. Pengaruh dadah dan alkohol

Penggunaan dadah dan alkohol haram boleh mempengaruhi keadaan psikologi kanak-kanak. Anda tidak boleh ceroboh kerana usia apa pun boleh dipengaruhi oleh masalah ini. Oleh itu, perhatikan dan terus memantau persekitarannya.

4. Perubahan dalam keluarga

Faktor ini juga merupakan penyebab gangguan emosi yang sering terjadi pada anak-anak, seperti perceraian atau pemisahan ibu bapa, cemburu untuk mempunyai saudara baru, dan trauma kematian seseorang yang bermaksud.

Apa yang perlu anda lakukan untuk merawat gangguan tingkah laku pada kanak-kanak

Sebelum anda mengambil langkah menangani bayi, anda harus terlebih dahulu menilai keadaan dan persekitaran di sekelilingnya. Ikuti petua ini.

1. Berbual dengan rakan

Adalah idea yang baik untuk bercakap dan bertanya kepada rakan, saudara atau guru anak anda di sekolah jika mereka melihat ada tingkah laku bermasalah pada anak anda.

2. Menemani anak-anak ketika mereka melalui masa yang sukar

Beberapa masa sukar mungkin dialami oleh anak-anak seperti perceraian ibu bapa atau masalah di sekolah. Anda harus mencari cara untuk menyokong anak anda melalui masa-masa ini agar mereka dapat ditangani dengan baik.

3. Pantau pertumbuhan dan perkembangan mengikut usia

Ketahui tahap perkembangan sosial yang harus dilalui oleh seorang kanak-kanak pada usia dia. Adakah masalah emosi dan tingkah laku anak anda normal atau tidak? Untuk menjadi jelas, anda harus berjumpa dengan psikologi atau doktor perkembangan.

Bagaimana merawat gangguan tingkah laku pada kanak-kanak?

Sekiranya anda menyedari bahawa anak anda mengalami gangguan emosi dan keperibadian, mungkin sudah waktunya untuk merawatnya dengan melibatkan orang yang pakar dalam bidangnya seperti doktor perkembangan kanak-kanak, psikologi atau psikiatri.

Beberapa usaha berikut mungkin diperlukan.

1. Terapi tingkah laku dan kognitif

Rawatan yang diberikan akan disesuaikan dengan keadaan dan penyebab gangguan tingkah laku pada kanak-kanak. Pakar mungkin mencadangkan terapi khusus, seperti terapi tingkah laku kognitif, yang bertujuan untuk membantu anak-anak mengawal emosi dan tingkah laku mereka.

2. Menambah pandangan

Di samping menangani anak-anak, ibu bapa juga perlu menambahkan pengetahuan dan wawasan dalam keibubapaan. Anda boleh menghadiri seminar atau membaca buku yang berkaitan dengan masalah anak-anak.

3. Mengubah keibubapaan

Perubahan dalam pengasuhan dan komunikasi yang baik dengan anak-anak akan sangat membantu mengatasi masalah tingkah laku.

4. Memberi ubat

Sekiranya perlu, doktor atau psikiatri boleh menetapkan ubat-ubatan tertentu untuk mengawal tingkah laku anak. Ini mungkin dilakukan sekiranya anak melakukan tingkah laku impulsif yang berisiko membahayakan nyawa atau kerana masalah dengan tubuh anak.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌