Kesihatan kulit

3 Penyebab Umum Kuku Kuku yang Menghitam dan Menebal

Melihat kuku kaki anda yang berwarna-warni berkilau setelah selesai pedikur anda pasti menggembirakan. Ia adalah cerita yang berbeza jika kuku kaki menjadi hitam dan menebal. Anda mesti betul-betul risau. Sebenarnya, apa yang menyebabkan kuku hitam dan tebal? Ayuh, cari jawapannya di sini.

Punca kuku kaki yang menghitam dan menebal

Kuku kaki yang sihat mestilah berwarna jernih, tekstur halus, dan bebas dari gatal. Tetapi jika sebaliknya berlaku; Kuku kaki menghitam, menebal, dan mengalami gejala yang merisaukan, ini adalah tanda-tanda bahawa ada masalah yang perlu segera diperbaiki.

Penebalan kuku kaki dan perubahan warna menjadi kehitaman boleh disebabkan oleh:

1. Trauma

Kuku kaki yang menghitam dan menebal dapat terjadi ketika kaki anda cedera atau trauma. Contohnya, kecederaan semasa bermain bola sepak, benda berat jatuh di kuku kaki, atau memakai kasut yang ketat. Sebab-sebab ini boleh berlaku berulang kali atau tiba-tiba tetapi dengan tekanan yang tinggi.

Selain penebalan dan perubahan warna pada kuku, kecederaan pada kuku menyebabkan kesakitan. Selama beberapa hari anda mungkin menghadapi masalah berjalan dengan betul.

2. Jangkitan kulat dan ragi

Tubuh manusia sebenarnya adalah rumah bagi pelbagai spesies kulat, terutama pada kulit dan kuku kaki, tetapi hanya ada sedikit dari mereka sehingga tidak menimbulkan masalah.

Namun, jika kaki anda sentiasa hangat dan lembap, kulat dapat terus membiak dan akhirnya menyebabkan jangkitan.

Jangkitan kulat pada kuku kaki inilah yang menjadikan warna kuku menjadi hitam, menebal, terasa gatal, dan mengeluarkan bau yang sangat tidak menyenangkan. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, kuku kaki akan rosak dari masa ke masa dan sukar untuk kembali ke keadaan normal.

3. Melanoma

Subangual melanoma adalah sejenis barah kulit yang mempengaruhi kuku dan kuku kaki. Gejala awal pada amnya ditandai dengan munculnya lebam pada kuku, kemudian warna kuku akan menjadi lebih gelap, kuku akan menebal dan mudah rapuh. Sebenarnya, dalam beberapa kes boleh menyebabkan pendarahan.

Melanoma pada kulit lebih kerap disebabkan oleh pendedahan cahaya matahari. Walau bagaimanapun, melanoma subungual paling sering terjadi pada orang yang kuku telah terluka berulang kali. Sekiranya anda mengalami gejala melanoma subungual, berjumpa doktor dengan segera sebelum barah merebak ke tisu lain.